Ο κόμπος έφτασε στο κτένι για τους εργαζόμενους της NPT

245

Τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην εταιρεία λεωφορείων Λευκωσίας ΝΡΤ υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πάρουν και πάλι αποφάσεις. Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες από την έναρξη εργασιών της εταιρείας (05/07/2020) και τα προβλήματα δεν μειώνονται, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται τόσο στο απευθείας στάδιο, όσο και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων δεν έφεραν μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. “Η κωλυσιεργία για τη λύση τους δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε και είναι αποδεκτή”, διαμηνύει η Συντεχνία υποδεικνύοντας πως η ευθύνη βαραίνει κυρίως την εταιρεία, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία των Μεταφορών και Εργασίας που για άγνωστους λόγους δεν θέλουν να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει τις μεταξύ τους συμφωνίες και τη νομοθεσία.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ υποχρεώθηκε να καλέσει τα μέλη της σε νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη 12/11/2020, στην οποία θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα και για τα αιτήματα που θα υποβληθούν για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που λήγει στις 31/12/2020. Αναμένεται συζήτηση και λήψη αποφάσεων, σημειώνει η Συντεχνία εξηγώντας παράλληλα ότι τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τη συνεχιζόμενη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και πρακτικής σε σχέση με τις ώρες εργασίας (βάρδιες) τα διαλείμματα των οδηγών σε χώρους με ανύπαρκτες υποδομές, το ύψος των εισφορών στο Ταμείο Αδειών, τον τρόπο υπολογισμού των ωρών που πρέπει να πληρώνει η εταιρεία. Επίσης τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών, ζητήματα ασφάλειας και άλλα.

Οι παραβιάσεις της ΣΣΕ παραμένουν για πέραν των τριών μηνών στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΕΠΚΑ, ενώ η έρευνα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) ολοκληρώθηκε, αναφέρει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προσθέτοντας πως μετά από έλεγχο των στοιχείων που παρέλαβε από την εταιρεία ΝΡΤ διαπίστωσε παραβιάσεις των σχετικών νομοθεσιών. Με επιστολές του το  ΤΕΕ ζήτησε από την εταιρεία συμμόρφωση με τη νομοθεσία. 

“Για ακόμα μια φορά καλούνται όλοι να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για την λύση των προβλημάτων και παραβιάσεων για αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων που ταλαιπωρούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους επιβάτες. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν και την ευθύνη για ότι ακολουθήσει. Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική με την οποία οι αρμόδιοι τρέχουν πίσω από τα γεγονότα αντί να τα προλαβαίνουν.”