Ο ματωμένος Μάης του 1958

536

Στη μνήμη των δολοφονηθέντων Αριστερών και προοδευτικών Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων  από τους κουκουλοφόρους του  Γρίβα και της ΤΜΤ , θα υψώνουμε πάντα το κεφάλι απέναντι στο εθνικισμό και το σωβινισμό, απέναντι στη μισαλλοδοξία και στη διχοτόμηση. Κρατώντας αναμμένη τη φλόγα της δικής τους θυσίας συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια κοινή πατρίδα, για ανεξαρτησία και επανένωση!

Επιμέλεια-Έρευνα: Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου

Υπεύθυνη Ιστορικού Εργατικού Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ

Το 1958 είναι η ματωμένη χρονιά και πιο συγκεκριμένα ο μήνας Μάϊος, όπου εξελίχθηκε σε ένα όργιο δολοφονικών επιθέσεων από τις αρχές του χρόνου κατά στελεχών του Λαϊκού Κινήματος γράφοντας μια μαύρη σελίδα στην κυπριακή ιστορία.

Άνθρωποι τίμιοι, πατριώτες, εργάτες, οικογενειάρχες, στελέχη της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ, έγιναν θύματα πολιτικών δολοφονιών από άνανδρους μασκοφόρους της νύχτας με εντολές του Γρίβα.

Μιχάλης Μικρασιάτης, Χριστόδουλος Ορνιθάρης, Μιχάλης Πέτρου, Ηλίας Ττοφαρής, Κυριάκος Πατάτας, Σάββας Μένοικος (λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου), Δημήτρης Μάτσουκος, Ανδρέας Σακκάς, Παναγιώτης Στυλιανού, Νικόδημος Ιωάννου, Μαρία Χαρίτου, Δεσπούλλα Κατσούρη, Αντρέας Αναστάση, Κώστας Κουννής, Γιάννης Ιωάννου, Παναγής Τσάρος και Ανδρέας Μιχαηλίδης, τα ονόματα μιας αιματοβαμμένης λίστας που δεν είχε σταματημό.  

Η ψύχραιμη αντίδραση του κινήματος απέτρεψε τα χειρότερα. Δεν αποπροσανατόλισε όμως τους φασίστες, σωβινιστές που έπρεπε με κάθε τρόπο να εξοντώσουν και να τρομοκρατήσουν το κόσμο της Αριστεράς. Δεν ήταν μόνο οι δολοφονικές επιθέσεις. Ήταν και οι απειλές για εκτέλεση.

Την ίδια εποχή και στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας η φασιστική τρομοκρατική τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ με επικεφαλής τον Ντενκτάς προβαίνει σε δολοφονίες και διωγμούς προοδευτικών Τουρκοκυπρίων επιδιώκοντας να εξουθενώσει την Αριστερά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και οι Τουρκοκύπριοι φασίστες εθνικιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονη επίθεση με δολοφονίες και εκβιασμούς.

Το βράδυ της Πρωτομαγιάς του 1958 η ΤΜΤ λεηλατεί και βάζει φωτιά στον τουρκικό προοδευτικό σύλλογο Λευκωσίας. Στις 22 του Μάη πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αχμέτ Σατή, υπεύθυνου του τουρκικού γραφείου της ΠΕΟ. Τραυματίζεται κρίσιμα ο Αχμέτ και η γυναίκα του. Για να σωθούν μεταναστεύουν στην Αγγλία.

Δυο μέρες μετά δολοφονείται ο Φαζίλ Οντέρ Σελλά, πρώην αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας Ινκιλαπσι, που έκλεισαν το 1955 οι Άγγλοι αποικιοκράτες. Λίγες μέρες μετά δολοφονείται ο Αχμέτ Γιακχιά και ο  Αχμέτ Ιμπραχήμ. Ακολουθεί απόπειρα κατά των Χασάν Αλή και Αρίφ Χουλουπή. Παράλληλα, πολλοί προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι τραυματίζονται και εκβιάζονται με αποτέλεσμα 1500 Τουρκοκύπριοι εργάτες μετά από παρότρυνση και της ΠΕΟ για να σώσουν τη ζωή τους εγκαταλείπουν τις γραμμές της ΠΕΟ και εντάσσονται στις τουρκοκυπριακές συντεχνίες.