Ο μόνος υποψήφιος που ικανοποιεί τις θέσεις των συνταξιούχων είναι ο Α. Μαυρογιάννης

303

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα συμμετείχαν οι συνταξιούχοι στο έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ στη Λευκωσία που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων ΕΤΚΑ ΠΕΟ.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι σύνεδροι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για προοδευτική αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας και την ετοιμότητά τους να εργαστούν με όλες τις δυνάμεις, την επιρροή και το κύρος που διαθέτουν ώστε να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην εκλογή του.

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα των συνταξιούχων που παραμένουν άλυτα με ευθύνη της κυβέρνησης, παρόλα τα διαβήματα και τους αγώνες και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν από την Οργάνωση, ενημέρωσε τους συνέδρους και για τις παραπλανητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για βελτιώσεις στο σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων και  την δήθεν στήριξη τους για την ακρίβεια κατά την διάρκεια του 2022. Οι εξαγγελίες αυτές ουσιαστικά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα ή όφελος για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της ΠΕΟ, της ΕΚΥΣΥ και της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις, ενημερώνοντας τους συνταξιούχους ότι ενώ ζητήθηκε από όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους Προέδρους συναντήσεις, εντούτοις τα κόμματα που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση και στηρίζουν την προσπάθεια για κατάργηση του πέναλτι ήταν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων. Το ΔΗΚΟ συμφώνησε πλήρως με τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του Υπουργού Εργασίας δηλαδή να καταργηθεί στο 81ο έτος της ηλικίας τους  αφού  με βάση τις μαθηματικές πράξεις που έκανε θα  πρέπει να πληρώνουν το 12% για 18 χρόνια. 

Ο μοναδικός από τους υποψήφιους, όπως ανέφερε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, που τοποθετήθηκε και ικανοποιεί τις θέσεις τη ΕΚΥΣΥ και της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του πέναλτι είναι ο Α. Μαυρογιάννης. Οι άλλοι υποψήφιοι  δεν ανταποκρίθηκαν στις συναντήσεις που ζήτησε  η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκτός από τους Μ. Ηλιάδη και Γ. Κολοκασίδη. 

Στο σημείο αυτό τόνισε πως ικανοποιούν την Οργάνωση οι θέσεις του Α. Μαυρογιάννη για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, τα ζητήματα της οικονομίας, τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ίδια τη ζωή και τη ποιότητα ζωής των συνταξιούχων μας και  για  την επίλυση τους μέσα από ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις καθώς επίσης και οι θέσεις του για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος τόνισε  ότι  είναι επιβεβλημένη ανάγκη ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να διασφαλίσει επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση στους  συνταξιούχους . Θα προχωρήσει  επίσης όπως ανέφερε στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής  του στον τερματισμό του «πέναλτι» του 12% για όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, «θα πάρουμε δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας και των αυξήσεων» τόνισε. Συγκεκριμένα εξήγγειλε ως προτεραιότητα  την  καταβολή εφάπαξ ποσού προς όλους του συνταξιούχους  και άλλα μέτρα  για να μπορούν οι συνταξιούχοι να ανταπεξέλθουν οικονομικά  σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με την ακρίβεια .

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία  εξέφρασε την στήριξη της ΠΕΟ στην ΕΚΥΣΥ και τόνισε ότι όταν οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τότε σημαίνει πως έχουμε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία.   Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ, σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ, θα συνεχίσει τους αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Το συνέδριο ενέκρινε σχετική απόφαση.