Πάγωμα δόσεων με τους τόκους να “τρέχουν”!

309

Εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει αναστολή των δόσεων δανείων -όχι και των τόκων- για εννέα μήνες.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπερψήφισαν με 31 ψήφους οι βουλευτές των ΔΗΣΥΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 24 βουλευτές, ΑΚΕΛΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ.

Βασικότερη διαφωνία ήταν το αίτημα για πάγωμα των τόκων μαζί με τις δόσεις, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση και τις τράπεζες που για ακόμα μια φορά σε μια δύσκολη κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία δεν θα απεμπολήσουν κέρδη.

Βασικός σύμμαχος των τραπεζών για ακόμα μια φορά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Το νομοσχέδιο αφορά την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων για πιστωτικές διευκολύνσεις προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών, την αναστολή λήψης οποιωνδήποτε μέτρων από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του πιο πάνω προτεινόμενου μέτρου, την αναστολή της υποχρέωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών να ετοιμάσουν, υποβάλουν και ανακοινώσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις, και την αναστολή όλων των υποχρεώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών πέραν της υποχρέωσης ετοιμασίας, υποβολής και ανακοίνωσης οικονομικών καταστάσεων.

Αναβολή για την κρατική εγγύηση

Το δεύτερο νομοσχέδιο που ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί σήμερα, για την παραχώρηση κρατικής εγγύησης €2 δισ. στις τράπεζες για νέα δάνεια, τελικά έλαβε αναβολή.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία της Ολομέλειας στις 2 Απριλίου, στις 11 το πρωί.