Πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα

190

Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι από όλη την Πορτογαλία που διαδήλωσαν στις 18 Μαρτίου  στην Λισαβόνα στο πλαίσιο πανεθνικής διαδήλωσης  κατά της αύξησης του κόστους ζωής και υπέρ της γενικότερης αύξησης των μισθών και των συντάξεων.

Η διαδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN), μία ημέρα μετά τη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα με αντίστοιχα αιτήματα.

Μιλώντας στην διαδήλωση η γενική γραμματέας της  CGTP-IN Ιζαμπέλ Καμαρίνια,  είπε ότι «αύξηση των μισθών κατά 10% με ελάχιστο τα 100€, για να βελτιωθεί η ζωή μας και να πάει η χώρα μπροστά. Είναι θέμα επιλογής, αύξηση μισθών και εφαρμογή μέτρων για να σταματήσει η βάναυση αύξηση των κερδών. Αύξηση μισθών, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα κέρδη σπάνε ρεκόρ και σε πολλές εταιρείες και κλάδους υπερδιπλασιάζονται, ενώ μισθοί και συντάξεις χάνουν αγοραστική δύναμη, η πλειοψηφία φτωχαίνει, βασικές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες», υπογράμμισε.

Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για την  έλλειψη απαντήσεων στην υγεία και την παιδεία, την κοινωνική προστασία και τη στέγαση που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής, της πρωτοκαθεδρίας της αγοράς σε βάρος της κρατικής παρέμβασης. Η CGTP-IN ζητά επίσης να συγκρατηθούν οι τιμές των βασικών αγαθών καθώς και να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εργασιακή ανασφάλεια.

Για τις 28 Μάρτη προγραμματίζει η CGTP-IN νέες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Αγώνας Νέων Εργαζομένων, με διαδηλώσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη  Λισαβόνα και το Πόρτο.