Παραβίαση Συλλογικής Σύμβασης στο Δήμο Σωτήρας καταγγέλει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

345

Επιστολή στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας για λήψη συνδικαλιστικών μέτρων για παραβίαση Συλλογικής Σύμβασης, απέστειλε η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ .

Σε ανακοίνωση της, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει ότι στην επιστολή της ενημερώνει ότι είναι σε κατάσταση λήψης συνδικαλιστικών μέτρων στο Δήμο «για εξόφθαλμη παραβίαση της Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης που ισχύει στους Δήμους από το Δήμο Σωτήρας σύμφωνα και με απόφαση από το αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, η οποία την ίδια στιγμή συνιστά και κατάφωρη αδικία και πρόκληση σε βάρους του μέλους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ».

«Οι συνδικαλιστικές ενέργειες και μέτρα που θα πάρουμε στο Δήμο Σωτήρας θα ανακοινώνονται όταν το κρίνουμε απαραίτητο και αφού λάβουμε υπόψη μας όλα τις παραμέτρους που συνθέτουν το πρόβλημα», προσθέτει.

Στην επιστολή της με θέμα «Συνδικαλιστικά μέτρα για Παραβίαση Συλλογικής Σύμβασης», η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει ότι η Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση (ΠΣΣ) που έχει υπογραφεί μεταξύ των συμβαλλόμενων Δήμων της Κύπρου και συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ και βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπει ρητώς στο άρθρο 19 ότι εργάτες με ευδόκιμη υπηρεσία πέραν των 12 μηνών κατατάσσονται στο τακτικό προσωπικό του Δήμου και απολαμβάνουν όλων των ωφελημάτων που παραχωρεί ο Δήμος στο προσωπικό του.

«Αυτό εφαρμόζεται σε όλους ανεξαίρετα τους Δήμους που συμβάλλονται στη ΠΣΣ και υπάρχουν πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) του ΥΠΕΠΚΑ που επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω. Δυστυχώς, ο Δήμος Σωτήρας παραβιάζει το σχετικό άρθρο της ΠΣΣ. Τέσσερις (4) εργάτες του Δήμου Σωτήρας με υπηρεσία πάνω από 12 μήνες έχουν απολυθεί. Η περίπτωση τους αποτέλεσε αντικείμενο εργατικής διαφοράς στο ΤΕΣ το οποίο τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για παραβίαση της Σύμβασης και σας κάλεσε να την εφαρμόσετε», σημειώνει.

Αντί αυτού, καταγγέλει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ο Δήμος Σωτήρας αποδέσμευσε και τους 4 εργάτες αλλά ακολούθως προχώρησε στην επαναπρόσληψη μόνο των 3 εξ αυτών καθώς και σε ακόμη μια εντελώς καινούρια πρόσληψη, αυτή τη φορά όμως με νέο καθεστώς εργοδότησης 11μηνων συμβολαίων, «αφήνοντας στην ουσία εκτός εργασίας μόνο το μέλος της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που υπηρετούσε στο Δήμο, παρόλο που υπέβαλε αίτηση ο ίδιος, με το αιτιολογικό ότι ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δηλώσαμε ότι δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα που εξασφαλίστηκε από τη πρόνοια της ΠΣΣ για μετατροπή του σε τακτικό προσωπικό και επιμέναμε σε αυτή».

«Η επαναπρόσληψη 4 εργατών για τις ίδιες θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνει τη μόνιμη ανάγκη που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι στο Δήμο και την ορθότητα της ΠΣΣ για μη πλήρωση μόνιμων αναγκών συνεχώς με έκτακτο προσωπικό, κάτι που συνάδει με την πολιτική και τις εγκυκλίους διαχρονικά του Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Οικονομικών. Το ΤΕΣ αφού εξέτασε τη διαφορά με επιστολή του ημερ. 31/12/2020 κάλεσε το Δήμο να συμμορφωθεί με το άρθρο της ΠΣΣ και να εντάξει στο τακτικό προσωπικό τον αποληθέντα εργαζόμενο, αφού έκλεισε πέραν της 12μηνης υπηρεσία στο Δήμο και οι μόνιμες ανάγκες υπάρχουν», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι το ΤΕΣ με δεύτερη του τοποθέτηση ημερ. 3 Μαρτίου 2021 με την οποία απαντούσε στη επιστολή του νομικού σας επαναβεβαίωσε την αρχική του θέση μη αποδεχόμενο το επιχείρημα του νομικού σας αφού είναι έξω από το γράμμα και πνεύμα του συγκεκριμένου άρθρου της ΠΣΣ.

«Με βάση πλέον τη διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων ουσιαστικά τερματίζεται η περαιτέρω διαδικασία ενώπιον του ΤΕΣ και αποδεσμεύεται η εργατική πλευρά να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να συμμορφωθεί ο Δήμος με τις πρόνοιες της ΠΣΣ. Με βάση τα πιο πάνω σας αναφέρουμε ότι ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, θεωρώντας το θέμα της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων θέμα αρχής και ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων θα προχωρήσουμε σε όλες τις συνδικαλιστικές ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθεί ο Δήμος και να εφαρμόσει ότι ο ίδιος υπέγραψε», σημειώνει.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρει, στην επιστολή της, ότι «παρακαλώ θεωρείστε ότι είμαστε σε κατάσταση λήψης δυναμικών μέτρων και ενεργειών που θα ανακοινώνονται όταν το κρίνουμε απαραίτητο».

«Θα προχωρήσουμε επίσης σε ενημέρωση της κοινωνίας για την εξόφθαλμη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης  από το Δήμο Σωτήρας με σχετικές ανακοινώσεις και άλλως πως, ενημερώνοντας τόσο για την αντεργατική στάση σας όσο και την ξεκάθαρη διάκριση που προβήκατε σε βάρος της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ. Λυπούμαστε που μέσα σε συνθήκες πανδημίας η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου θα επιφέρει αναστάτωση και ταλαιπωρία προς τους Δημότες, όμως όπως αντιλαμβάνεστε  μετά και την ξεκάθαρη θέση του ΤΕΣ ακεραία την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά ο Δήμος», καταλήγει.