Παραλογισμός, αδικία και άνιση μεταχείριση ατόμων που εισφέρουν ισότιμα στο ΤΚΑ

374

Συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου το ζήτημα της αδικίας που υφίστανται όσοι επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους και να δεχθούν μείωση 12% στις συντάξεις τους και συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να έχουν το δικαίωμα σε βασικές παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως είναι το επίδομα ασθενείας όταν νοσήσουν και το ανεργιακό επίδομα όταν μείνουν εκτός εργασίας. Αφορμή για την επαναφορά του θέματος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ είναι και η αύξηση των κρουσμάτων covid 19 και κατ’ επέκταση και των επαφών τους, γεγονός που αφήνει χωρίς εισόδημα μεγάλο αριθμό εργαζομένων άνω των 63 ετών.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας εκ μέρους της ΠΕΟ παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων Μιχάλης Παπανικολάου ο οποίος χαρακτήρισε ως παράλογο αυτό που συμβαίνει και επανέλαβε τη θέση της Ομοσπονδίας ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στο ΤΚΑ πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και δεν μπορεί να συνεχίσει το Υπουργείο Εργασίας να αρνείται την παραχώρηση ανεργιακού και επιδόματος ασθενείας στους εργαζόμενους που επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τα 63 για να μην έχουν τη μείωση του 12% στη σύνταξή τους, εξαναγκάζοντάς τους να βγουν σε σύνταξη και να υποστούν την μείωση.

Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Μ. Παπανικολάου τόνισε πως η ΠΕΟ θα επιμένει να αλλάξει η νομοθεσία: «Είναι  ένα δίκαιο αίτημα και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην διατείνεται ότι θα προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη, ιδιαίτερα για το θέμα του ανεργιακού επιδόματος απλά και μόνο για να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Ας γίνει η αναλογιστική μελέτη αλλά να γίνει τάχιστα, όπως κάνει για ζητήματα που θέλει η ίδια η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Για το θέμα αυτό όμως, επειδή δεν θέλει να το προωθήσει επικαλείται ότι πρέπει να κάνει αναλογιστική μελέτη για να το αφήνει να αιωρείται επ’ αόριστο με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η αδικία σε βάρος αυτής της ομάδας των εργαζομένων».