ΠΕΟ: Να μην φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους

267

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/3/2021 συζήτησε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και καθόρισε τις βασικές προτεραιότητες της ΠΕΟ.

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα υγειονομικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο έχουν δραστική επίδραση στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ευρύτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΣ ΠΕΟ, χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να εργαστούν, άλλοι αναγκάστηκαν να μένουν στο σπίτι λόγω του κλεισίματος των σχολείων, άλλοι εργάζονται με τηλεργασία από το σπίτι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστές καταστρέφονται, οι νέοι που θα έπρεπε να ενταχθούν στην εργασία παραμένουν αδρανείς.

“Τα σχέδια στήριξης τα οποία υλοποιούνται αυτή την περίοδο είναι αναγκαία και επιβαλλόμενα για να μπορεί να δοθεί μια άμεση ανακούφιση στους εργαζόμενους από την απώλεια των εισοδημάτων τους από την εργασία.  Η ΠΕΟ όλο αυτό τον χρόνο λειτούργησε υπεύθυνα και δημιουργικά με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων.  Ταυτόχρονα όμως έχει θέσει ως προτεραιότητα να μην φορτωθούν οι επιπτώσεις και αυτής της κρίσης στους εργαζόμενους και με την αποφασιστική παρεμβολή της στον κοινωνικό διάλογο, πέτυχε τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων να διασυνδεθούν με την προστασία από αυθαίρετες απολύσεις, με προστασία των μισθών και ωφελημάτων”.

Η παρατεταμένη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης δημιουργεί ένα δύσκολο πιεστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με ορατό τον κίνδυνο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η κοινωνική ανισότητα, τονίζει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί και αυτή η κρίση, ο φόβος κι η ανησυχία, για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και υποβάθμιση της αξίας της εργασίας είναι ορατός.

Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος απειλεί την συνοχή της κοινωνίας η κυβέρνηση και η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να παραμένουν απαθείς, σημειώνει η ΠΕΟ υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται μέτρα τα οποία να προστατεύουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων από την διαφαινόμενη νέα προσπάθεια απορρύθμισης και υπόσκαψης των όρων και των συνθηκών εργασίας τους. Χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού  και δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών.

Μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η ΠΕΟ θέτει τις προτεραιότητες της ως εξής:

  • – Επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου,
  • – Θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. 
  • – Κατοχύρωση της υπεροχής των Συλλογικών Συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας.
  • – Να τερματιστεί η απαράδεκτη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας. 
  • – Να αντιμετωπιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η τηλεργασία και οι  οποιεσδήποτε ρυθμίσεις διαφοροποιούν το πλαίσιο εργασίας, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ρύθμισης στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων, να μην οδηγούν σε υποβάθμιση των όρων απασχόλησης, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του εργαζόμενου στην επιλογή.
  • – Να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.
  • – Θεσμοθέτηση των Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων.
  • – Αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας συμπεριλαμβανομένου και της υποχρεωτικής υιοθέτησης κώδικα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης που συνεχώς επαναλαμβάνεται ότι θέμα κατώτατου μισθού θα συζητηθεί μόνο όταν υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης είναι μια τοποθέτηση η οποία καταδεικνύει σύμπλευση της κυβέρνησης με τις πιο αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που αντιλαμβάνονται τους χαμηλούς μισθούς, την αυθαιρεσία και την απορρύθμιση ως μηχανισμό μείωσης της ανεργίας, αναφέρει το ΓΣ της ΠΕΟ σημειώνοντας παράλληλα ότι η συντεταγμένη πολιτεία και οι κυβερνήσεις είναι την ώρα της κρίσης, την ώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις που έχει την κοινωνική ευθύνη να παρεμβαίνει ενεργητικά για να αποκαθίσταται η κοινωνική ισορροπία.  Όσο αυτό δεν γίνεται, ουσιαστικά μετατρέπει τις κυβερνήσεις σε συμμέτοχους της διαδικασίας απορρύθμισης και πιέσεων που ασκούνται πάνω στους εργαζόμενους.

Ο δεύτερος πυλώνας μέτρων που άμεσα χρειάζεται να παρθούν, τονίζει η ΠΕΟ, είναι αυτός της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

  • – Άμεση έναρξη διαλόγου για κατάργηση του 12% πέναλτι για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την επάρκεια των συντάξεων και παροχών.
  • – Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
  • – Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα της υγείας. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΓΕΣΥ και σε ομάδες δικαιούχων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • – Ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και  βρέφη, δημιουργία υποδομών μακροχρόνιας φροντίδας για ηλικιωμένους και ανάπηρα άτομα, από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • – Επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
  • – Προγράμματα κοινωνικής στέγης και προγράμματα οικονομικής επιδότησης χαμηλόμισθων οικογενειών σ’ ότι αφορά την κάλυψη του κόστους ενοικίασης.
  • – Αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Το Γ.Σ. ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης την οποία συγκαλεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό, υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά ότι για τους εργαζόμενους της Κύπρου η λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας είναι πρώτιστος στόχος, προϋπόθεση για σταθερή πρόοδο και ευημερία.

Για να μπορέσει η πενταμερής διάσκεψη να μετατραπεί σε ευκαιρία τερματισμού της άγονης και επικίνδυνης στασιμότητας στο κυπριακό είναι απαραίτητο η Τουρκία και ο τουρκοκύπριος ηγέτης να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για λύση δυο  κρατών.  Χρειάζεται παράλληλα και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να μείνει προσηλωμένος στις συμφωνημένες συγκλίσεις και στο πλαίσιο Γκουτέρες, να επιβεβαιώνει έμπρακτα την προσήλωση της πλευράς μας στη λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι Βουλευτικές Εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους, για την Κύπρο. 

“Για τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους έχει σημασία ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στη Βουλή.  Η ΠΕΟ δεν μένει απαθής, ούτε ουδέτερη στους πολιτικούς αγώνες.  Και σ’ αυτή τη μάχη συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις.  Στήριξη στο ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις σημαίνει στήριξη σε εκείνη την πολιτική δύναμη η οποία μέσα και έξω από τη Βουλή μόνιμα με συνέπεια, στηρίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Στήριξη στο ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις σημαίνει ενίσχυση της ασπίδας προστασίας των εργαζομένων από τις αντεργατικές επιθέσεις, σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών για μια προοδευτική αλλαγή, για μια Κύπρο όπου ο παραγόμενος πλούτος θα κατανέμεται πιο δίκαια και κοινωνικά ισορροπημένα, για μια Κύπρο όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν εργασία με ρυθμισμένα δικαιώματα, για συνέπεια και προσήλωση στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας.”