ΠΕΟ: Στοχεύουν να φορτώσουν και αυτή την κρίση στους αδύνατους

326

Η χθεσινή επιστολή του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία μεταξύ άλλων υποβάλλει την εισήγηση για μη εισαγωγή του κατώτατου μισθού και μη καταβολή της ΑΤΑ για το 2022, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την πολιτική τους για φτηνή, χωρίς δικαιώματα και προστασία εργασία, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις στοχεύουν να φορτώσουν τον λογαριασμό και αυτής της κρίσης στους ώμους των αδυνάτων. Των μισθωτών και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, που ήδη υποφέρουν από την ακρίβεια.

“Στοχεύουν στην περαιτέρω συμπίεση των μισθών, στη μονιμοποίηση της απορρύθμισης της εργασίας, στην κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων όπως η ΑΤΑ”, σημειώνει η ΠΕΟ υπενθυμίζοντας ότι από το 2011, με τις διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41% ενώ τα εισοδήματα της εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 6%. “Να λοιπόν πως κατανεμήθηκαν τα βάρη αυτά τα χρόνια. Να λοιπόν ποιο ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με τις ευλογίες της κυβέρνησης”. Η ακρίβεια, αναφέρει η ΠΕΟ, καθημερινά διαβρώνει τους μισθούς. Συγκριτικά με το 2016 η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 7%. Και στο ποσοστό αυτό, προσθέτει, δεν περιλαμβάνεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης από το ράλι τιμών που βιώνουμε εδώ και 1 χρόνο σχεδόν.

“Τώρα είναι που πρέπει να παρθούν μέτρα που να στηρίζουν τους μισθούς και να καταπολεμούν την φτηνή εργασία. Να εισαχθεί άμεσα κατώτατος μισθός ο οποίος να ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης και τις ανάγκες των εργαζομένων. Να εισαχθούν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τους κατώτατους μισθούς όπως συμφωνούνται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τώρα είναι που πρέπει να προστατευτεί η εργασία, να περιοριστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Να αποκατασταθεί η ΑΤΑ, με πλήρη απόδοση του τιμαριθμικού επιδόματος και κάλυψη με ΑΤΑ όλων των εργαζομένων”.

Η ΠΕΟ καλεί παράλληλα την κυβέρνηση, όπως ήταν και η δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, να προχωρήσει στη ρύθμιση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος Μαΐου. “Αναμένουμε ουσιαστικά μέτρα για καταπολέμηση της ακρίβειας, μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.”