ΠΕΟ: Όχι στην οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων για rapid test

341

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία που πραγματοποίησε την Τρίτη 27/7/2021 αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της πρόσφατης συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος σημειώνει σε ανακοίνωση του τα ακόλουθα:

Η παρατεταμένη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η οποία ακολούθησε μια προηγούμενη βαθιά οικονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Κύπρος, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, εμφανίζεται πλέον ως μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, ιδιαίτερα για εκείνους τους εργαζόμενους που είναι ανοργάνωτοι και δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους μέσα από την ισχύ της συλλογικής συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης και ως μια από τις χώρες της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας.

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων είναι ορατός.  Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο, προβάλλει άμεσα η ανάγκη η πολιτεία να πάρει μέτρα που να αποκαθιστούν την κοινωνική ισορροπία να επαναρυθμίζουν την εργασία, να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο η τοποθέτηση προς συζήτηση στον τριμερή κοινωνικό διάλογο ζητημάτων που εδώ και καιρό απασχολούν τους εργαζόμενους είναι ένα θετικό στοιχείο.

Η ΠΕΟ στη βάση αυτών των διαπιστώσεων έχει εδώ και καιρό διαγράψει με συνεδριακές της θέσεις το περίγραμμα των στρατηγικών της διεκδικήσεων οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση του συσχετισμού ισχύος μεταξύ εργασίας και εργοδοσίας και στην επαναρρύθμιση των έκδηλα απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων με την νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας και προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο στοχεύοντας σε:

  • Επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για όλους τους εργαζόμενους στους δοσμένους κλάδους. Για όσους δε εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού μέσα απο τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και βασικά ωφελήματα.
  • Μέτρα που θα εμποδίζουν την ψευδοαπασχόληση και θα τερματίζουν τα φαινόμενα μετατροπής μισθωτών σε αυτοαπασχολούμενους.
  • Πλαίσιο και διαδικασίες σε ότι αφορά την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, το οποίο θα αποτρέπει φαινόμενα εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπει την χρησιμοποίηση των ξένων εργαζομένων ως φθηνή εργασία και ως μηχανισμό υπόσκαψης των όρων απασχόλησης.
  • Προοδευτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο επαρκείς αξιοπρεπείς συντάξεις και ωφελήματα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές πραγματικότητες.  Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα της άδικης και ισοπεδωτικής μείωσης κατά 12% όσων επιλέγουν μετά από πολλά χρόνια εργασίας και εισφορών να συνταξιοδοτηθούν στα 63.

Τα θέματα που έχουν τεθεί στον κοινωνικό διάλογο είναι ιδιαίτερης σημασίας στον αγώνα για αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας και επαναρρύθμισης της εργασίας.  Για να υπάρξει θετική κατάληξη σ’  αυτόν τον αγώνα θα χρειαστεί η ενότητα και η συστράτευση όλων των εργαζομένων.

Το Ε.Σ. της ΠΕΟ στη συνεδρία του συζήτησε και τα ζητήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση για προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας.  Μετά από ενάμιση χρόνο που η κυπριακή κοινωνία ταλαιπωρείται από την πανδημία, με χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν με επιδόματα, η επιστροφή στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που εισηγούνται οι ειδικοί είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πτυχής της πανδημίας τον έχουν οι επιστήμονες και η επιστήμη και ως εκ τούτου στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια για εμβολιασμό όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενεργεί με τρόπο που να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να πείθει τους πολίτες για την χρησιμότητα των μέτρων που αποφασίζονται, όχι όμως να λειτουργεί με τιμωρητικές μεθόδους.

Κατά τη πρόσφατη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η ΠΕΟ έθεσε το θέμα της απόφασης για κατάργηση των δωρεάν rapid test, μέτρο το οποίο είναι προβληματικό για τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι δεν είναι ορθό εργαζόμενοι να επιβαρύνονται οικονομικά ως προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους.

Μετά και τις απόψεις τόσο των κυπρίων επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση όσο και τις συστάσεις ειδικών του ΠΟΥ, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτό το θέμα.