Πολλά τα προβλήματα των συνταξιούχων

341

Η πανδημία του κορονοϊού δυστυχώς έχει επηρεάσει τις προσπάθειες της ΕΚΥΣΥ για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, τονίζει η ΕΚΥΣΥ σε ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία λήφθηκε ύστερα από απαίτηση των συνταξιούχων και της ΕΚΥΣΥ, για αύξηση της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, χρήζει άμεσης διευθέτησης η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εξέταση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από χαμηλοσυνταξιούχους από το 2018. Οι αιτήσεις αυτές δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και οι ενδιαφερόμενοι δεν ενημερώθηκαν για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται η αίτησή τους. Και για τα δύο προβλήματα η ΕΚΥΣΥ απέστειλε επανειλημμένως επιστολές στην Υπουργό Εργασίας χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΥΣΥ σημειώνει ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα που προκύπτει με τους συνταξιούχους 63 μέχρι 65 ετών, οι οποίοι εργάζονται. “Δυστυχώς παρόλα τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ προς την κυβέρνηση δεν καλύπτονται αυτοί οι εργαζόμενοι από τα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που αποφασίστηκαν λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους , συνεχίζοντας να τους αδικεί. Οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν υποστεί ζημιά και από το γεγονός ότι οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί κατά 12% (πέναλτι)”. Είναι ένα πρόβλημα, προστίθεται, το οποίο επιβάλλεται να επιλυθεί με την κατάργηση του πέναλτι.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΥΣΥ καταγγέλει ότι προβλήματα συνεχίζονται να παρουσιάζονται λόγω της συμπεριφοράς των τραπεζών που προβαίνουν σε αυθαίρετες υπερχρεώσεις για υπηρεσίες προς τους συνταξιούχους, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια όταν λειτουργούσε ο Συνεργατισμός παρέχονταν δωρεάν (π.χ. πληρωμές λογαριασμών νερού, ηλεκτρισμού κτλ). Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η μεγάλη ταλαιπωρία την οποία υφίστανται ηλικιωμένοι εξαιτίας του ότι ύστερα από το κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων των τραπεζών υπάρχει συνωστισμός και ατέλειωτες ουρές έξω από τις τράπεζες. Η ταλαιπωρία δε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη κυρίως σε συνθήκες καύσωνα.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της Α’ φάσης του ΓΕΣΥ, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι δέχτηκε και κάποια παράπονα που σχετίζονται με αδυναμίες που υπάρχουν και θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους ώστε να επιλυθούν άμεσα.

“Όλα τα πιο πάνω προβλήματα συζητούνται στις συνεδρίες που πραγματοποιούν οι Τοπικές Επιτροπές της ΕΚΥΣΥ, μέσα από τις οποίες τίθεται επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίλυσή τους με βάση και αρκετά διαβήματα που έχει κάνει η ΕΚΥΣΥ”.