Πουρνάρα… Κέντρο “φιλοξενίας” ή στρατόπεδο συγκέντρωσης;

940

Φυλακή ή στρατόπεδο συγκέντρωσης… Ένα από αυτά τα δυο θα χαρακτηρίζαμε την Πουρνάρα. «Κέντρο προσωρινής Φιλοξενίας» είναι μόνο κατ’ όνομα.

Συρματοπλέγματα, ψηλοί απροσπέλαστοι μεταλλικοί φράκτες, αντίσκηνα, ανεπαρκείς χώροι υγιεινής, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, υπερπληθυσμός, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κάποιος στο χώρο εκεί στην Κοκκινοτριμιθιά. Και να σημειώσουμε ότι η «προσωρινή φιλοξενία» για κάποιους κρατά εδώ και μερικούς μήνες αντί τριών, τεσσάρων ημερών όπως θα έπρεπε να ήταν.

Δικαιούχοι ή μη του καθεστώτος προσφυγικού ασύλου, δεν παύουν οι διαμένοντες στο χώρο να είναι άνθρωποι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος.

Το ergatikovima.com επισκέφθηκε την Πουρνάρα μαζί με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ Άντρο Κυπριανού με σκοπό να παραδώσουν τα πακέτα που συλλέχθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας συλλογής ειδών προσωπικής υγιεινής για τους διαμένοντες στο χώρο.

Η απόγνωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα βλέμματα και στα λόγια των ανθρώπων που ζουν εκεί σε άσχημες συνθήκες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά την επίσκεψη μας εκεί βρήκαμε αρκετούς ανήλικους (“κατ’ ισχυρισμό” (!) ανήλικοι σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών) οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους ενήλικες. Θυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων, με τον Υπουργό Εσωτερικών να επιμένει ότι υπάρχουν αμφιβολίες εάν πρόκειται για ανήλικους και να επιρρίπτει ευθύνες στην Ύπατη Αρμοστεία γιατί δήθεν άργησε να ενημερώσει για τις καταγγελίες! Για ευθύνες της κυβέρνησης ούτε λόγος από τον Υπουργό που αναπαράγει ένα ξενοφοβικό δημόσιο πολιτικό λόγο.

«Κι εμείς χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε»

«Και εμείς χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, για να ζήσουμε οι ίδιοι, άρα χρειάζεται να έχουμε περισσότερη ευαισθησία από ότι έχουν άλλοι λαοί», ήταν η αρχική τοποθέτηση του ΓΓ ΑΚΕΛ.

Οι χώροι υποδομής χρειάζονται σαφέστατα βελτίωση και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση αυτών των ανθρώπων, τόνισε ο Α. Κυπριανού που συνομίλησε με πολλούς διαμένοντες στην Πουρνάρα.

Υπενθύμισε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, συμπληρώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως Κύπρος να ακολουθούμε αυτές τις συμβάσεις. Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το ότι δεν ακολουθούνται όλες οι συμβάσεις.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι δεν γίνεται τα ανήλικα παιδία να είναι με τους μεγάλους και δεν γίνεται αποδεκτή η αναφορά –από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή- ότι κάποιοι είναι κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι. Υπενθύμισε παράλληλα τη σαφέστατη τοποθέτηση της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού ότι και σε εκείνες τις περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσεγγίζουμε ως ανήλικους μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. «Η έκκληση μου λοιπόν στον Υπουργό Εσωτερικών  και την κυβέρνηση γενικότερα, γιατί τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, είναι να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία αυτά τα θέματα», υπέδειξε ο Α. Κυπριανού.

Επανέλαβε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. «Όπως εμείς αποταθήκαμε σε άλλους για να βρούμε στήριξη έτσι και αυτοί χρειάζονται τη στήριξη μας. Να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε σε χρόνο που να είναι λογικός να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα διάφορα αιτήματα και να περιοριστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Συγχάρηκε επίσης τους ανθρώπους που εργάζονται στην Πουρνάρα, στην πρώτη γραμμή, γιατί εργάζονται, όπως είπε, μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Κατανοούμε, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι υπάρχει ένα ρεύμα το τελευταίο διάστημα αυξημένο στην Κύπρο. «Το ΑΚΕΛ ουδέποτε μίλησε για ανοικτά σύνορα και είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και το οποίο επιχειρείται να προωθηθεί από την πλευρά του ΔΗΣΥ. Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, να σεβόμαστε τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Α. Κυπριανού.

Συνθήκες που μας προσβάλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία

Αναφορικά με την έρευνα που έχει διατάξει το Υπουργείο, εξέφρασε την ελπίδα να είναι προς την κατεύθυνση της διερεύνησης γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα εδώ στην Πουρνάρα και όχι γιατί δεν λέχθηκε από κάποιους έγκαιρα, σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι έπρεπε να γνωρίζουν ως Υπουργείο Εσωτερικών τι γίνεται εδώ. «Και λυπούμαι να πω ότι υπάρχουν συνθήκες οι οποίες μας προσβάλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία.»

Ο Α. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πολλά παράπονα για το φαγητό, για τις συνθήκες διαβίωσης, για το γεγονός ότι κρατούνται περισσότερες μέρες από ότι χρειάζεται.

Αναφέρθηκε και συγκεκριμένα σε μια οικογένεια με 6 παιδιά που είναι ο πατέρας τους εδώ και θα ήθελαν να επανασυνδεθούν μαζί του. Δυστυχώς, ανέφερε, υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για να επανασυνδεθούν. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, το πιο σημαντικό είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι θα πρέπει να γίνουν σωστές υποδομές, θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση με σεβασμό όπως είπα και προηγούμενα στις διεθνής συνθήκες- γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Και εμείς θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης προς την ΕΕ για να αποκομίσει πόρους έτσι ώστε να φτιαχτούν οι υποδομές όπως πρέπει».

Του Σπύρου Σωτηρίου