Πρέπει να γίνει πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους προς το ΤΚΑ

292

Την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) υπέδειξαν εμπλεκόμενοι φορείς και βουλευτές κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Η συζήτηση για τη λειτουργία του ΤΚΑ  θα συνεχιστεί πριν την παύση των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το καλοκαίρι. Στη συνέχιση της συζήτησης αναμένεται να κατατεθούν εισηγήσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων.

Μιλώντας στο Εργατικό Βήμα, η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι η ΠΕΟ θα επαναφέρει το θέμα της υποχρέωσης της κυβέρνησης να κάνει πρόγραμμα αποπληρωμής του κρατικού χρέους προς το ΤΚΑ, το οποίο ανέρχεται στα 7, 5 δις. ευρώ.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους υπέδειξε στο γενικό πλαίσιο της συζήτησης την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αλλαγής της νομοθεσίας αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων για την επενδυτική πολιτική του ταμείου. Όπως ανέφερε, πρέπει να καθοριστεί ποιος θα αποφασίζει για το αποθεματικό του Ταμείου και να αλλάξει η σημερινή κατάσταση όπου αποφασίζει ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη ρύθμισης του χρέους της κυβέρνησης προς το ΤΚΑ, το οποίο ανέρχεται στα 7, 5 δις. ευρώ. Πρέπει, όπως είπε, να υλοποιηθεί η υποχρέωση της κυβέρνησης και να γίνει πρόγραμμα αποπληρωμής αυτού του χρέους.

Όσον αφορά το θεσμό του Συμβουλίου του ΤΚΑ, η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι παρατηρείται υποβάθμιση στη λειτουργία του. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, γίνονται αλλαγές στο σχετικό νόμο χωρίς εκ των προτέρων διαβούλευση με αυτούς που συνεισφέρουν στο Ταμείο.

Υπάρχουν επίσης και άλλα ζητήματα προτεραιότητας στη συζήτηση για το ΤΚΑ όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη επαναξιολόγησης της αποκοπής κατά 12% για όσους επιλέξουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος. Είναι ένα ισοπεδωτικό μέτρο που πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει, σημείωσε η Σ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι προκαλεί προβλήματα κυρίως σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Η Σ. Χαραλάμπους τόνισε ακόμα, ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΚΑ λόγω της ανάγκης να βελτιώνεται το σύστημα καθώς αλλάζουν τα δεδομένα και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια σε ότι αφορά την ενημέρωση πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.