Πρέπει να σταματήσει η απορρύθμιση της εργασίας και των εργατικών σχέσεων

279

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΠΕΟ με επικεφαλής τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της σειράς επαφών της ΠΕΟ με αρχηγούς κομμάτων για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους όπως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το Νομοσχέδιο για ενιαία εποπτική Αρχή για τα Ταμεία Προνοίας κ.α.

«Κύριο ζήτημα το οποίο ως θέμα αρχής θέλουμε να θέσουμε ενώπιον της πολιτείας και των ηγετών των κομμάτων είναι η ανάγκη όπως η αδύνατη πλευρά που είναι οι εργαζόμενοι τύχουν άμεσης και σημαντικής στήριξης, ένεκα της οικονομικής κρίσης του 2013 και αυτής που η πανδημία επιφέρει», τόνισε μετά την συνάντηση ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη συγκυρία στην οποία οι συσχετισμοί δύναμης έχουν δυστυχώς ανατραπεί με τις επανειλημμένες κρίσεις, την οικονομική του 2013 και την υγειονομική που επίσης έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις χρειάζεται η πολιτεία να παρέμβει εποικοδομητικά και δημιουργικά για να αποκατασταθεί ο συσχετισμός και για να σταματήσει η απορρύθμιση της εργασίας και των εργατικών σχέσεων. Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μια περίοδο επαναρύθμισης έτσι ώστε η κοινωνική ανισότητα που διευρύνεται να περιοριστεί και η εκμετάλλευση της εργασίας να μην είναι τόσο άγρια όπως είναι σε μερικές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ τόνισε ότι η ΠΕΟ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανάγκης να καθοριστούν κατώτατα όρια δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους μέσα από μηχανισμούς στους οποίους θα υπερέχει η συλλογική διαπραγμάτευση, η συλλογική σύμβαση και όχι τα ατομικά συμβόλαια και συμφωνίες όπως επίσης να δημιουργηθούν και οι  μηχανισμοί μέσα από τους οποίους, και με τον κοινωνικό διάλογο, να καθορίζονται, αυτά τα ελάχιστα όρια.

Για το θέμα του Νομοσχεδίου για την εποπτική Αρχή για Ταμεία Προνοίας και ασφαλιστικές εταιρίες , ο Π. Κυρίτσης δήλωσε ότι με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, η προσπάθεια είναι να ισοπεδωθούν τα Ταμεία Προνοίας και να εμφανίζονται ως ασφαλιστικά προϊόντα αντί ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και προς αποφυγή του ενδεχομένου αυτού «ζητήσαμε τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών σε αυτή μας την προσπάθεια».

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι σε αυτό το θέμα, «η ανταπόκριση από την πλευρά του κ. Λιλλήκα ήταν και σήμερα όπως και σε άλλες περιπτώσεις αρκετά θετική και εποικοδομητική».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι το ζήτημα της σύστασης ενιαίας Αρχής για Ταμεία Προνοίας και ασφαλιστικές εταιρίες «είναι ένα θέμα το οποίο επανέρχεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2006 με την τότε Κυβέρνηση, στην οποία μετείχα ως Υπουργός, να είχε απορρίψει αυτή την προσέγγιση».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα νόημα να μετακινήσουμε από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εποπτική αρχή, τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία αποτελούν μέρος των εργασιακών σχέσεων και του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσα από συλλογικές συμβάσεις στις οποίες καταλήγουν οι κοινωνικοί εταίροι».

 Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «το αντικείμενο των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι το ίδιο με το αντικείμενο των Ταμείων Προνοίας τα οποία δεν προσφέρουν ασφαλιστικά προγράμματα και ασφαλιστικά προϊόντα, άρα δεν μπορεί να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και μηχανισμούς ελέγχου».

Δήλωσε ότι «ασφαλώς επιβάλλεται και χαίρομαι γιατί και η ΠΕΟ είναι υπέρ του να υπάρχουν όσο πιο αυστηροί εποπτικοί έλεγχοι στα Ταμεία Προνοίας για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε εκμετάλλευση από κάποιους κακόβουλους αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραμείνει ο έλεγχος και η εποπτεία από το Υπουργείο Εργασίας και αυτό θα είναι η θέση που θα στηρίξουμε και στο Κοινοβούλιο».

Για τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, είπε ότι «είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες για αυτούς γιατί η οικονομική κρίση από το 2013 μέχρι σήμερα έχει διασαλεύσει το ισοζύγιο που υπήρχε στις εργασιακές σχέσεις φέρνοντας τους σε πάρα πολύ δυσμενή θέση».

Πρόσθεσε ότι «ευθύνη της πολιτείας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να λειτουργήσει ρυθμιστικά για να φέρει με τον δικό της ρόλο αυτό το ισοζύγιο δυνάμεων που είναι απαραίτητο για να έχουμε σωστές εργασιακές σχέσεις οι οποίες να δημιουργούν και την εργασιακή ειρήνη».

«Η εργασιακή ειρήνη δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στην εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων κατά κύριο λόγο με μισθούς πείνας αλλά ούτε και στον φόβο της ανεργίας αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό των κοινωνικών εταίρων και στο σεβασμό της παραγόμενης εργασίας», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Δήλωσε, τέλος, ότι «ο εθνικός πλούτος που παράγεται θα πρέπει – και εδώ είναι η ευθύνη του κράτους – να κατανέμεται με δίκαιο τρόπο προς όφελος των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων για να μπορέσει να υπάρξει και εκεί ένα μέτρο και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των πολύ φτωχών και των πολύ πλουσίων το οποίο δυστυχώς μεγαλώνει».