Προς το 28ον Συνέδριο της ΠΕΟ

368

Του Χρίστου Τομπάζου,

Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ

Για την ΠΕΟ, ένα συνέδριο δεν είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία υλοποιείται γιατί αυτό προνοείται στο Καταστατικό.

Είναι μια ζωντανή και δημιουργική διαδικασία μέσα από την οποία αξιολογούμε αντικειμενικά την δράση μας, αναλύουμε διαλεκτικά τις συνθήκες, εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας, προσδιορίζουμε στόχους, χαράζουμε καθοδηγητικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.

Το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας με σύνθημα, ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Αυτές τις μέρες αρχίζουν Γενικές Συνελεύσεις σε εκατοντάδες τόπους δουλειάς για την εκλογή πέραν των 600  αντιπροσώπων, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τις δεκάδες χιλιάδες μέλη της ΠΕΟ, από όλους τους κλάδους που αναπτύσσει δράση το κίνημα μας.

Το 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ θα πραγματοποιηθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που χαρακτηρίζονται κυρίως από τις επιπτώσεις από δύο συνεχόμενες κρίσεις. Την βίαιη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση που επιβλήθηκε στη χώρα μας  από την Ε.Ε. σε συνεργασία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 καθώς τους αγώνες μας που ακολούθησαν για επανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υγειονομική κρίση που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί εντελώς.

Αυτές οι συνθήκες έντειναν τον φόβο και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ανατροπής του συσχετισμού στο ταξικό πεδίο και ιδιαίτερα στο ξήλωμα των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.

Είναι λοιπόν αναμενόμενο, ότι το 28ο Συνέδριο, θα εστιάσει πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θα εστιάσει όχι θεωρητικά, δεν θα αναλύσει δηλαδή απλά τα αίτια της καπιταλιστικής και υγειονομικής κρίσης, ούτε θα αναλωθεί μόνο σε διαπιστώσεις. Θα εστιάσει στην ανάγκη τερματισμού της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων σε όλο τον κλάδο και στην υποχρέωση των εργοδοτών να τις εφαρμόζουν, στον καθορισμό ελάχιστων όρων εργασίας συμπεριλαμβανομένου κατώτατου μισθού για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις μέσα από τριμερή μηχανισμό. Θα ασχοληθεί με το ζήτημα της επάρκειας των συντάξεων, της κατάργησης του ισοπεδωτικού πέναλτι 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63 έτος. Θα εμβαθύνει στην ανάγκη κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε και αυταπάτες. Αναλύουμε διαλεκτικά όπως πάντα τα δεδομένα. Ξέρουμε να αποτιμούμε σεμνά τις επιτυχίες μας, ξέρουμε να αναγνωρίζουμε λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες πατώντας πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια.

Στο συνέδριο συνεπώς, Θα συζητηθούν σημαντικά θέματα για τους εργαζόμενους αλλά και τα προβλήματα των συνταξιούχων, των εργαζομένων γυναικών, της εργαζόμενης νεολαίας, των μεταναστών, των ανέργων.

Θα συζητηθεί η οργανωτική πορεία της ΠΕΟ αναλύοντας όλους τους οργανωτικούς δείκτες,  σε όλο το φάσμα, της οργανωτικής δουλειάς του κινήματος.

Θα εκτιμηθεί ο ρόλος των τοπικών στελεχών, θα συζητηθεί η ανάγκη αναβάθμισης της παρουσίας της ΠΕΟ στην ύπαιθρο.

Θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου και της παρέμβασης της ΠΕΟ στη κοινωνία και η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης και επαφής της με τους εργαζόμενους.

Θα ασχοληθεί με την ανάγκη απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου και του λαού μας.

Κυρίως το Συνέδριο θα επαναβεβαιώσει στόχους, θα θέσει προτεραιότητες, θα ανοίξει δρόμους, με κριτήριο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα είναι τα κύρια με τα οποία θα ασχοληθεί το 28ου Συνέδριο της ΠΕΟ.

Σε αυτή την διαδικασία έχει τεράστια σημασία και αξία, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Οι αντιπρόσωποι του 28ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, αλλά και όσοι θα συμμετέχουν στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και εκδηλώσεις επιβάλλεται να επιδιώξουν να έχουν συμμετοχή  στις συζητήσεις και  τους προβληματισμούς που θα αναπτυχθούν. Αυτό βέβαια, όχι τυχαία.

Η ΠΕΟ είναι δημιούργημα των ίδιων των εργαζομένων, δεν είναι οργάνωση για τους εργαζόμενους, είναι οργάνωση των εργαζομένων.

Προχωρούμε λοιπόν προς το 28ου Παγκύπριο Συνέδριο με αυτοπεποίθηση.  Με βήματα σίγουρα και σταθερά. Για ένα συνέδριο αντάξιο της 80χρονης ιστορίας της ΠΕΟ.

Πάντα μπροστά λοιπόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Να καθοδηγήσουμε μέσα από τις αποφάσεις που όλοι μαζί, συλλογικά θα πάρουμε τους δύσκολους και σύνθετους αγώνες που μας περιμένουν. Να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την αγωνιστική, ταξική, διεθνιστική φυσιογνωμία της ΠΕΟ.

Για μια Κύπρο επανενωμένη, με ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία, πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.