Προσπάθεια ξενοδόχων για εξοστρακισμό ντόπιου εξειδικευμένου προσωπικού

183

Την απόσυρση του διατάγματος για την Εθνική Στρατηγική Απασχόλησης ζητά η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει η έγκριση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. 

«Δηλώνουμε αποφασιστικά ότι τις επόμενες μέρες αν δεν αποσυρθεί η Εθνική Στρατηγική Απασχόλησης  και συνεχίζονται να εγκρίνονται άδειες εργασίας από το Τμήμα Εργασίας του Αρμόδιου Υπουργείου τότε οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ. 

Υπενθυμίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα κάλεσε τον νέο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αποσύρει το σχετικό Διάταγμα και να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος.

Η συντεχνία από εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι μερίδα  ξενοδόχων εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα (Μνημόνιο Συμφωνίας 17/10/2022)  και με το μισθολόγιο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κατέβαλαν προς τους εργαζόμενους τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους μισθούς καθώς και το τιμαριθμικό επίδομα (ΑΤΑ). Ωστόσο, η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ καλεί τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ «να σταματήσουν να κρύβονται  και να καλέσουν τα μέλη τους που δεν εφάρμοσαν μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα, να ολοκληρώσουν την διαδικασία με το μισθολόγιο Μαρτίου και να συμμορφωθούν καταβάλλοντας προς τους εργαζόμενους τα αυτονόητα».

«Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και οι Συντεχνίες έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τις εργατικές διαφορές προς τα τοπικά τμήματα Εργασιακών Σχέσεων  όπως προνοεί και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων», σημειώνει και δηλώνει αποφασιστικότητα «για δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες στα ξενοδοχεία που θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την νομοθεσία».

Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ υποδεικνύει πως με τις συμπεριφορές αυτές είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται προσπάθεια να εξοστρακιστεί το ντόπιο εξειδικευμένο προσωπικό για να αποτείνονται στο Τμήμα Εργασίας για εισαγωγή εργαζομένων από Τρίτες Χώρες χρησιμοποιώντας τους ως φτηνή εργατική δύναμη και προσθέτει πως «αυτή η προσπάθεια ξενοδόχων γίνεται πριν καν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι πίσω από την αναστολή εργασίας της χειμερινής περιόδου».

«Από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι το Τμήμα Εργασίας εγκρίνει αιτήσεις σε δεκάδες εργοδότες  χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των Συντεχνιών», καταλήγει.