ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ: 80 χρόνια αγώνες για τους εργαζόμενους

405

Τα  80 χρόνια που γιορτάζει ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ,  ήταν μόνο η αρχή, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στο χαιρετισμό του στο ψεσινό συνέδριο προς τιμήν των 80 χρόνων της Συντεχνίας. Εξέφρασε παράλληλα τη σιγουριά ότι με πολύτιμο εργαλείο τις εμπειρίες και την ωριμότητα αυτών των 80 χρόνων, νέοι αγώνες και  νέες επιτυχίες περιμένουν την ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ  τόσο για το καλό των μελών της και των εργαζομένων στους κλάδους  που εκπροσωπεί,  όσο και για το καλό της ΠΕΟ και της εργατικής τάξης στο σύνολο της. 

Αυτά τα 80 χρόνια ζωής και δράσης της Συντεχνίας  σημαδεύτηκαν όχι μόνο από εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες αλλά και από τον σκληρό αντιιμπεριαλιστικό και αντιαποικιακό αγώνα του κυπριακού λαού,  στον οποίο διαχρονικά και αταλάντευτα η ΠΕΟ ήταν πάντα στρατευμένη, τόνισε ο Π. Κυρίτσης προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα αγώνα που ακόμα συνεχίζεται, αφού ο λαός μας από τον Ιούλη του 1974 αγωνίζεται για λύση του κυπριακού η οποία να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής και να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο ΓΓ ΠΕΟ είπε ότι την  προκλητική ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και  σε βάρος των πολλών, την έχουμε βίαια βιώσει και εδώ στη Κύπρο, μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν στον Κυπριακό λαό μετά το 2013, από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Γι’ αυτό, ανέφερε, και  από την πρώτη στιγμή που προέκυψε ο κίνδυνος της πανδημίας, η ΠΕΟ αντιμετώπισε αυτή την νέα κρίση προτάσσοντας δυο βασικές παραμέτρους. Ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι ύψιστη προτεραιότητα, αλλά  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακυλιστεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης, στις πλάτες των εργαζομένων. 

«Παρεμβήκαμε αποφασιστικά και  πετύχαμε  την διασύνδεση της οικονομικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες,  με τη υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να σεβαστούν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε, προσθέτοντας πως  είναι όμως φανερό ότι όσο περνά ο χρόνος και οι εργοδότες αποδεσμεύονται από τα χρονοδιαγράμματα που έθεταν τα σχέδια, με πρόσχημα την κρίση, οι επιθέσεις ενάντια στους μισθούς και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα  θα εντείνονται.

Τώρα τελευταία, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και μαζί τους και  διάφοροι νεοφιλελεύθεροι αναλυτές, επιχειρούν να προβάλουν ως πανάκεια  για τις συνέπειες της πανδημίας, τις λεγόμενες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.   Θέλουν   να συμφιλιώσουν την κοινωνία με την ιδέα μιας απορυθμισμένης αγοράς εργασίας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, με προφανή στόχο την υποτίμηση των μισθών και τη συρρίκνωση αυτού που ονομάζουν «κόστος εργασίας», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ διαμηνύοντας ότι δεν είναι όμως δυνατό να γίνει δεκτό να φορτωθεί και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

ΓΓ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ: Εγγύηση η ζωή και δράση 80 χρόνων της Συντεχνίας

Σήμερα στρέφουμε πίσω τη μνήμη, στις συνθήκες μέσα στις οποίες πρωτοπόροι εργάτες αγωνίστηκαν για την  οργάνωση και την ίδρυση Συντεχνιών, την  ενδυνάμωση και μαζικοποίηση τους, τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου.

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η ημερήσια εργασία άρχιζε με το γέννημα του ήλιου και ολοκληρωνόταν με το βούτημα του. Η εξαθλίωση, οι ασθένειες, οι επιδημίες, ο αναλφαβητισμός, η ανέχεια και η δυστυχία, κυριαρχούσαν στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

«Η σταδιακή ταξική συνειδητοποίηση, οδήγησε στην ιστορική αναγκαιότητα της οργάνωσης και πάλης των εργατών για τα δικαιώματα τους. Τα πρώτα βήματα των εργαζομένων στους κλάδους της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ για οργάνωση,  χρονολογούνται πριν από το 1940. Οι αγώνες τους ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα και άλλων κλάδων της εργατικής τάξης εκείνης της περιόδου,  για τη δημιουργία των δικών τους Συντεχνιών», ανέφερε ο Ά. Ελευθερίου.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην οργάνωση και στους αγώνες των διάφορων επαγγελματικών κλάδων της Συντεχνίας, ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ τόνισε ότι στην πορεία των 80 χρόνων ζωής και δράσης της Συντεχνίας,  όλοι οι απεργιακοί αγώνες ήταν σημαντικοί, υπήρξαν όμως αγώνες που  ήταν καθοριστικοί στη μετέπειτα πορεία των κλάδων αυτών. Είπε επίσης ότι η Συντεχνία από την ίδρυση της είχε μέλη και αρκετούς Τουρκοκύπριους εργάτες που συμμετείχαν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, στους απεργιακούς αγώνες μέχρι και το 1974.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για να διατηρηθούν, και ιδιαίτερα για να βελτιωθούν περαιτέρω οι επιτεύξεις μας, χρειάζονται νέοι αγώνες, υπέδειξε ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι που σήμερα πήραν τη σκυτάλη, όποτε χρειάζεται και πάλι πρωτοπορούν διεξάγοντας νέους αγώνες με σύνεση και υπευθυνότητα, αρχές που πάντοτε διέπουν τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του Συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

Επιγραμματικά, ο Α. Ελευθερίου αναφέρθηκε στους αγώνες που πρόσφατα πραγματοποίησαν τα μέλη της Συντεχνίας στις δημόσιες μεταφορές, στα λιμάνια, στα αναψυκτικά, στη γεωργία και  όπου αλλού χρειάστηκε.

«Η Συντεχνία μας,  δηλώνει  για ακόμα μια φορά πανέτοιμη να αγωνιστεί σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα  στις όποιες επιβουλεύσεις από γνωστούς και άγνωστους, για την προάσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων  όλων των εργαζομένων. Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν στα 80 χρόνια ζωής και δράσης,  είναι η εγγύηση για την  επιτυχία των επόμενων στόχων και αγώνων της Συντεχνίας», υπέδειξε.

Κοινός ο αγώνας για λύση του Κυπριακού

Το σταθερό σημείο στο οποίο έχει φτάσει η Συντεχνία σας στην 80ετή ιστορία του αγώνα, με τη συνεπή γραμμή της στη πάλη για τη δημιουργία μιας πιο ευημερούσας ζωής και καλύτερων συνθηκών εργασίας για την Κυπριακή Εργατική Τάξη, είναι μια υπερήφανη κατάσταση που θα ζήλευε κάθε Συντεχνία, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της DEV-IS Koral Asam, συγχαίροντας παράλληλα όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ που συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα από χθες έως σήμερα.

«Όσο υπάρχει αυτός ο αγώνας μεταξύ του κεφαλαίου και της εργασίας για το δίκαιο μοίρασμα της δημιουργούμενης προστιθέμενης αξίας, πρέπει και ο αγώνας των συνδικάτων μας να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Το κεφάλαιο ακόμα και με την διαφορετική του μορφή, θα συνεχίσει την ατελείωτη φιλοδοξία του για κέρδος και την αύξηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσής του στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ήταν και θα είναι πάντα στους αγώνες για μια ανθρώπινη ζωή, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και έναν κόσμο χωρίς πόλεμο και εκμετάλλευση», τόνισε ο Asam.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο πρόεδρος της DEV-IS τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε επίμονα και υπομονετικά να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την επανένωση ενάντια στις πολιτικές πολέμου και εκμετάλλευσης στην Κύπρο. Οι Κύπριοι υπέφεραν πολύ από τους πολέμους. Εμείς που πιστεύομε  στον ταξικό συνδικαλισμό στην Κύπρο, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τον κοινό αγώνα μας για την επίτευξη μιας δικαίας και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, ώστε να μην υποφέρουμε ξανά».