Σε εκ περιτροπής εργασία 7,3 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία

398

Σχεδόν πενταπλάσιοι εργαζόμενοι στη Γερμανία, σε σχέση με την καπιταλιστική κρίση του 2009, εξαναγκάζονται να δουλεύουν σήμερα εκ περιτροπής. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, μέχρι το Μάη είχαν καταγραφεί 7,3 εκατ. εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή με μειωμένες ώρες ή μέρες και μικρότερη αμοιβή. «Αυτός ο αριθμός δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός», λέει ο ειδικός αγοράς εργασίας του Ifo, Σεμπάστιαν Λινκ.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2009, που είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, σε αντίθεση με πριν από έντεκα χρόνια, «όπου πάνω από το 80% της εκ περιτροπής εργασίας ήταν στη βιομηχανία», σήμερα αξιοποιείται «σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας», εξηγεί ο Λινκ.

Ενδεικτικά, εκ περιτροπής δουλεύουν σήμερα 2,2 εκατ. εργαζόμενοι στη βιομηχανία (31% του συνόλου), 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο (29,7% του συνόλου). Συνολικά, την άνοιξη του 2020 πάνω από το 1/5 (21,7%) όλων των εργαζομένων της Γερμανίας δεν λαμβάνει το συνηθισμένο εισόδημα από εργασία, ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ιστορία της χώρας.

Πάντως, ήδη το 2019 είχαν πυκνώσει τα «σύννεφα» της ύφεσης στη γερμανική βιομηχανία, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο και 374.000 εργαζόμενοι βγήκαν σε εκ περιτροπής εργασία, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης και της αυτοματοποίησης της παραγωγής. Τους δύο πρώτους μήνες του 2020 ο αριθμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Στη Γερμανία οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι λαμβάνουν από την υπηρεσία απασχόλησης το 60% του χαμένου (καθαρού) μισθού, ενώ στους εργοδότες επιστρέφεται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τις χαμένες εργατοώρες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας θα κοστίσει σε κράτος και Ταμεία πάνω από 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για τεράστια βοήθεια στους επιχειρηματικούς ομίλους με κρατικό χρήμα, πέρα από άλλες επιχορηγήσεις και ελαφρύνσεις που θα λάβουν.

Μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Στη Γαλλία χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το Σάββατο το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο MCA («Maubeuge Construction Automobile») – θυγατρική της «Renault» – ενάντια στην απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να μειώσει κατά 15.000 τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και 4.600 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, συμμετείχαν περίπου 8.000 διαδηλωτές, ενώ το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί περίπου 2.100 άτομα όλων των ειδικοτήτων, έχει κλείσει από την Παρασκευή το πρωί. Η διοίκηση της κατασκευάστριας εταιρείας σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή των ηλεκτρικών εξαρτημάτων του «Κανγκού» στο Ντουέ, δηλαδή 70 χλμ. μακριά, και σχεδόν 2.900 εργαζόμενοι είναι στον «αέρα».

«Μας έλεγαν ότι ήμασταν το καλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη, ότι δεν είχαμε τίποτα να φοβόμαστε και σήμερα μας λένε ότι πρόκειται να κλείσουμε και τα πάντα θα πάνε στο Ντουέ. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει…», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εργαζόμενος διαδηλωτής.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία όλο και περισσότεροι εργοδότες διαπραγματεύονται με τα συνδικάτα τις λεγόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Απόδοσης (APC). Πρόκειται για συμβόλαια με ειδικούς μισθολογικούς διακανονισμούς για τους «δύσκολους καιρούς» της χαμηλότερης ή μη αναμενόμενης κερδοφορίας, με την …«υπόσχεση» να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, με «αντάλλαγμα» περικοπές μισθών ή απώλεια άλλων δικαιωμάτων (μπόνους, μέρες άδειας κ.λπ.).

Οι υπηρεσίες αερολιμένων «Derichebourg», για παράδειγμα, «διαπραγματεύονται» την απώλεια του 13ου μισθού και των μεταφορικών εξόδων, με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση 700 θέσεων. Η συμφωνία βέβαια δεν αποτελεί καμία εγγύηση ότι στο τέλος οι θέσεις εργασίας είναι ασφαλείς, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν «και το πεπόνι και το μαχαίρι». Αυτό έχει αποδειχθεί για εταιρείες όπως η «Bosch», η «Smart», η «Continental» ή η «Peugeot Cycles», όπου οι μισθολογικές θυσίες τελικά δεν εμπόδισαν τις απολύσεις.

ΑΠΟ: Ριζοσπάστης