Σε συνθήκες σκλαβιάς εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

201

Οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και οι αντίστοιχες της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ απέστειλαν από κοινού επιστολές στους διευθυντές των Τμημάτων Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις  επιθεωρήσεις για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εργαζομένων από τρίτες χώρες και το σύστημα παραχώρησης αδειών εργασίας.

Με αφορμή και την είδηση για την ακραία θυματοποίηση εργατών από τρίτες χώρες σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δασάκι Άχνας, το Συνδικαλιστικό Κίνημα επανήλθε για πολλοστή φορά στο θέμα αυτό τονίζοντας πως πρέπει επιτακτικά να γίνονται έλεγχοι για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων σε χώρους εργασίας και υποστατικά των εργοδοτών τους.  Οι έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται σε μόνιμη βάση, για να εφαρμόζονται από τους εργοδότες οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

Οι Συντεχνίες καλούν τους Διευθυντές των πιο πάνω Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να λειτουργήσουν και κοινά κλιμάκια όλων των ενδιαφερομένων υπηρεσιών και οργανώσεων για να πραγματοποιούν ελέγχους, τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και διαμονής εργαζόμενων από τρίτες χώρες με τους Συνδικαλιστές να δηλώνουν έτοιμοι να συμμετέχουν και να βοηθήσουν.

Τέλος, επισημαίνουν για ακόμα μια φορά, πως το Υπουργείο δεν συγκαλεί τη  Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα συζητούνταν οι αιτήσεις για την παραχώρηση αδειών εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες. Ούτε και ενημερώνει, παρά τις διαβεβαιώσεις του, τις Συντεχνίες για τις άδειες που παραχωρεί. «Αυτή η διαδικασία είναι προβληματική και δεν βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και έχετε όλη την ευθύνη για τις περιπτώσεις που δεν υλοποιούνται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών», τονίζουν.

Σε ότι αφορά το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, υπενθυμίζουμε ότι σε κτηνοτροφικό υποστατικό 14 Ινδοί εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας. Μετά από πληροφορία, πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου επιχείρηση με επικεφαλής τμήμα το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και η πληροφορία αποδείχθηκε βάσιμη αφού εντοπίστηκαν οι εργάτες με εμφανείς ενδείξεις θυματοποίησης και εκμετάλλευσης.  Όπως αποκάλυψαν ο εργοδότης τους, τους εκμεταλλευόταν βάρβαρα αφού όχι μόνο να τους ανάγκαζε να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς ξεκούραση, αλλά κατακρατούσε και μισθούς, ενώ φέρεται επίσης εκτός αυτών να κατακρατούσε και τα διαβατήριά τους.