Σοβαρές ελλείψεις στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών

401

Του Χάρη Γεωργίου, ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ

Ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν το τελευταίο διάστημα με τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε πολλά χωριά της ορεινής Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας θα θέλαμε να αναδείξουμε σωρεία προβλημάτων και σοβαρές ελλείψεις σε ότι αφορά τον σχεδιασμό,  την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τα τελευταία χρόνια, στις πυρκαγιές παρατηρείται η απουσία του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εσωτερικών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ενώ, δεν υπάρχει ενιαίος φορέας να καταγράφει ανάγκες, να έχει πλάνο και σχεδιασμό αντιμετώπισης τέτοιων μεγάλων πυρκαγιών.

Ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ σε πολλές συναντήσεις που είχαμε με τα Τμήματα, τόσο στο Τμήμα Δασών όσο και την Πυροσβεστική τονίζαμε έντονα τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό πυρόσβεσης, δασοπυροσβέστες και πυροφύλακες.

Είναι αδιανόητο για εμάς να στελεχώνονται τα πυροφυλάκια με ένα μόνο πυροφύλακα που επί καθημερινής βάσεως είναι 12 ώρες μόνος του, χωρίς να υπάρχει δεύτερο άτομο, τόσο για λόγους ασφάλειας όσον και για καλύτερη διεκπεραίωση στα εργατικά τους καθήκοντα.

Επίσης είναι απαράδεκτο να πρέπει να ανταποκριθεί ένα πυροσβεστικό όχημα  χωρίς να είναι επανδρωμένο τουλάχιστο με τρεις δασοπυροσβέστες ή εργάτες πυρόσβεσης. Θα πρέπει ακόμη να υπάρχει η καθημερινή εκπαίδευση των δασοπυροσβεστών και των εργατών πυρόσβεσης για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση όταν και εφ’  όσον θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα σε ένα οποιοδήποτε επεισόδιο. Θα πρέπει να υπάρχει η καθημερινή επιθεώρηση και συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και όχι να αναλώνονται οι δασοπυροσβέστες σε άλλες εποχικές εργασίες που να τους φέρνουν σε κόπωση.

Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, διαχρονικό και πάγιο θέμα μας ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ είναι η αύξηση της δασοπυρόσβεσης. Θα πρέπει επίσης να ενισχύονται κάθε χρόνο τόσο η ένδυση όσον και η υπόδηση. Είναι απαράδεκτο οι δασοπυροσβέστες να έχουν μόνο μια στολή.

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αστυφιλίας και εγκατάλειψης της υπαίθρου έχουν ερημώσει πολλά χωριά και ιδιωτικές εκτάσεις, όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά κινδυνεύουν και απειλούνται ανά πάσα στιγμή από ανεξέλεγκτες φωτιές.

Χρειάζεται λοιπόν να ξεκινήσει από την κυβέρνηση άμεσα ολοκληρωμένος σχεδιασμός, να δοθούν κονδύλια και να ληφθούν προληπτικά μέτρα, να σχεδιαστούν και να γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε όλα τα χωριά και στις ιδιωτικές περιουσίες.

Είναι τεράστια η δουλειά που πρέπει να γίνει. Βρισκόμαστε με αυτή τη κυβέρνηση και τις πολιτικές της σε ότι αφορά τις πυρκαγιές και την πρόληψη τους στο  «0».

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω απαιτούνται κονδύλια και αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της λιτότητας. Δυστυχώς ενεργεί πυροσβεστικά και όχι προληπτικά.

Εμείς ως ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ θα συνεχίσουμε με την ίδια αγωνιστικότητα, το ίδιο σθένος να προστατεύουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα των δασοπυροσβεστών και των εργατών πυρόσβεσης.