Στήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη αποφάσισε ομόφωνα το ΓΣ ΠΕΟ

230

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε έκτακτη διευρυμένη συνεδρία που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, αφού άκουσε τις βασικές θέσεις του προγράμματός του ανεξάρτητου υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποφάσισε την στήριξη της υποψηφιότητάς του. Στην απόφασή του το Γ.Σ. της ΠΕΟ καλεί τα στελέχη και τα μέλη της ΠΕΟ, να εργαστούν με αυταπάρνηση, δραστήρια και μαχητικά, παίρνοντας στα χέρια τους το μέλλον του τόπου, για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην τοποθέτησή της στη συνεδρία η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επεσήμανε πως η Ομοσπονδία παίρνει θέση στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας γιατί η πορεία τους επηρεάζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Τόνισε επίσης τη σημασία των επικείμενων Προεδρικών εκλογών και την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στην ηγεσία του τόπου αφού μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ η κατάσταση τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τους τομείς της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων να έχουν πάει χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ το κυπριακό έχει οδηγηθεί σε μια άκρως επικίνδυνη στασιμότητα με την διχοτόμηση να βρίσκεται προ των πυλών.

Σε ότι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και χρησιμοποίησης της εξουσίας για ίδιον συμφέρον γίνονται μέρος της κυβερνητικής πολιτικής εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς. Συνεχίζοντας είπε πως η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε με πολιτικές υποβάθμισης μισθών και την απορρύθμιση της εργασίας αφού και το ίδιο το κράτος είναι πρωταγωνιστής στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών μέσω της αγοράς υπηρεσιών, της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων κτλ. Υπενθύμισε στο σημείο αυτό δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου που απαξίωσαν τους εργαζόμενους και τους εργατικούς αγώνες. Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη που ήρθε με την φτηνή απορυθμισμένη εργασία και όχι με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και με την οικονομία της «αρπαχτής» ενώ σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που οδηγεί τον λαό στην φτώχεια. Οι κοινωνικές ανισότητες συσσωρεύονται και παγιώνονται και η κυβέρνηση αντί να ενεργήσει για ανατροπή αυτών των δεδομένων με ετεροβαρείς αποφάσεις όπως ήταν η πρόσφατη απόφαση για το Κατώτατο Μισθό, στηρίζει τις θέσεις των εργοδοτών. Παράλληλα με πολιτικές που η ίδια η κυβέρνηση εφαρμόζει όπως η αγορά υπηρεσιών προωθεί την απορρύθμιση της εργασίας.

Όπως τόνισε η Γ.Γ. της ΠΕΟ, την προηγούμενη δεκαετία ό,τι κινήθηκε προς τα εμπρός δηλαδή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η επαναφορά των αποκοπών των εργαζομένων, η διατήρηση των Ημικρατικών Οργανισμών, η επαναφορά της ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ήταν αποτέλεσμα των αγώνων και των πιέσεων που ασκήθηκαν από το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τις προοδευτικές δυνάμεις.Ολοκληρώνοντας η Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε πως η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους: «Δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι στην εξουσία αυτοί που βλέπουν τους λίγους και όχι τους πολλούς, που έχουν αναγάγει τα προσωπικά συμφέροντα σε κυβερνητική πολιτική. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή με προοδευτικό πρόσωπο και αυτό το πρόσωπο είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης που έχει τα εχέγγυα για να είναι φορέας αυτής της αλλαγής».

Απόφαση για στήριξη Μαυρογιάννη

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ αφού άκουσε τις θέσεις και τοποθετήσεις του Α. Μαυρογιάννη και τη δεδομένη, αδήριτη ανάγκη που υπάρχει για προοδευτική αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα κυβέρνηση, ταποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές. Οι τοποθετήσεις του κ. Μαυρογιάννη, όπως αυτές αναπτυχθήκαν ενώπιον του Γενικού Συμβουλίου, της ΠΕΟ για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κυπριακή κοινωνία, όπως είναι το Κυπριακό, τα ζητήματα οικονομίας, τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, δίνουν απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων για προοδευτική αλλαγή. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Γ.Σ. της ΠΕΟ, με τον κ. Μαυρογιάννη υπάρχει κοινή αντίληψη για τους κινδύνους που ενέχει η στασιμότητα στο κυπριακό. Σε ότι αφορά τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα

Ο Α. Μαυρογιάννης μιλώντας στο Γ.Σ. της ΠΕΟ διαβεβαίωσε καταρχήν ότι η διακυβέρνησή του θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το Συνδικαλιστικό Κίνημα. «Κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών, για την στήριξη των δικαίων και των δικαιωμάτων των πρωταγωνιστών της παραγωγής», είπε. Όπως επεσήμανε, νιώθει τεράστιο βάρος, χρέος και ευθύνη να ανταποκριθεί η διακυβέρνησή του στις προσδοκίες των πολλών: «Θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι το πρώτο κεφαλαιώδες ζήτημα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ενταθεί η παραβίαση συλλογικών συμβάσεων. Έχει εξαπλωθεί η πρακτική των προσωπικών συμβολαίων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους με αποτέλεσμα χιλιάδες να εργάζονται χωρίς τα βασικά δικαιώματα. Οι μισθοί, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειωθεί δραματικά όπως και η εμβέλεια και η επίδραση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το κράτος δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθώς αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται η παρέμβαση του με ρυθμίσεις και κανόνες που να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής ισορροπίας, εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπεια στην εργασία. Χρειάζονται ρυθμίσεις και κανόνες που θα καταπολεμήσουν την φτηνή εργασία αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εργοδοτών.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις πρέπει να είναι στην ποιότητα, στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού με προσόντα και δεξιότητες, στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας και όχι στην φτηνή εργασία. Χρειάζονται ρυθμίσεις που να βάζουν ξανά στο επίκεντρο των εργασιακών σχέσεων τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπως για χρόνια συνέβαινε στην Κύπρο. Έγινε πολλή συζήτηση για την εισαγωγή κατώτατου μισθού. Αυτό που τελικά επιβλήθηκε από την κυβέρνηση δεν απαντά στις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι η θέση μας ότι η εργασία πρέπει να ανταμοίβεται, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια, προνοώντας δικαιώματα. Γι΄αυτό πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν ρυθμίσεις για υποχρεωτικά ελάχιστα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Κατοχύρωση σε πρώτο στάδιο των 38 ωρών εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, υπερωριακή αποζημίωση, καθορισμένες υποχρεωτικές αργίες, 13ος μισθός. Με αυτό τον προσανατολισμό θα εργαστεί η διακυβέρνηση μας αναθεωρώντας το ύψος του κατώτατου μισθού, απαλείφοντας τις εξαιρέσεις στις ομάδες των εργαζομένων και τροποποιώντας το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό έτσι που αυτός να αναπροσαρμόζεται με βάση το συμφωνημένο σύστημα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι η διακυβέρνηση μας τον ρόλο που το κράτος οφείλει να διαδραματίζει στην στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στα πλαίσια και της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας θα προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να καθιστούν υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους και τομείς που λειτουργούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», είπε.