Στην Αβάνα συνεδρίασε η ηγεσία της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων UITBB

528

Στις 16 και 17 Ιουλίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή της UITBB, της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων, διοργάνωσε την ετήσια Συνεδρία της στην Αβάνα, Κούβα. Στη Συνεδρία συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης από χώρες όπως Κύπρος, Ελλάδα, Κούβα, Περού, Ουρουγουάη, Κολομβία, Πορτογαλία, Βιετνάμ, Γκαμπόν και Ινδία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων Μιχάλης Παπανικολάου κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίας, απευθυνόμενος στους οικοδεσπότες, εκφράζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη όλων προς τον Κουβανικό λαό ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στα άδικα εμπάργκο που του επιβάλλονται  εδώ και πολλές δεκαετίες. «Ο λαός αυτής της ηρωικής χώρας υπήρξε φάρος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα από την ένδοξη επανάσταση υπό τον Φιντέλ Κάστρο η οποία φωτίζει το δρόμο για όλους τους επαναστάτες», τόνισε ο Μ. Παπανικολάου.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας, πολιτικοί αξιωματούχοι από το Υπουργείο Κατασκευών της Κούβας, ενώ έκαναν τηλεφωνική παρέμβαση και οι συνάδελφοι από τη Βραζιλία αλλά και ο αντιπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην περιοχή.

Στη συνέχεια, στο εισηγητικό έγγραφο που κατάθεσε, ο Γενικός Γραμματέας της UITBB έκανε μια γενικότερη ανάλυση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο, επικεντρώνοντας στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι και οι οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα θέματα της ακρίβειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του νέου κύματος της πανδημίας και των προσφύγων, καθώς και το πώς τα θέματα αυτά επηρεάζουν τους εργάτες στους κλάδους που δραστηριοποιείται η Ένωση.

Οι Σύνεδροι ακολούθως περιέγραψαν την κατάσταση στις χώρες, περιφέρειες και ηπείρους τους, με πολλά από τα προβλήματα των εργαζομένων να αποδεικνύεται ότι είναι κοινά ενώ όλοι συμφώνησαν ότι οι λύσεις στα θέματα αυτά είναι επίσης κοινές, πιστοί πάντοτε στο πνεύμα του ταξικού αγώνα που κατευθύνει την καθημερινή τους δράση.

Μέσα σε πνεύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, οι Σύνεδροι εξέδωσαν ψηφίσματα αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας ενάντια στους αποκλεισμούς, για τους θανάτους των εργατών στα εργοτάξια του Κατάρ όπου ετοιμάζονται τα στάδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, για τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και για παγκόσμια ειρήνη, για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα για τις δολοφονίες στελεχών των συντεχνιών στο Περού, τις φασιστικές πολιτικές του προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου, την καταπίεση των ιθαγενών πληθυσμών στο Εκουαδόρ, την πολιτική κατάσταση στην Κολομβία καθώς και για τους μετανάστες εργάτες.

Στο περιθώριο της Συνεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων, είχε ακόμα επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, στο οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη των λαών προς τον Κουβανικό λαό, ενώ παρέδωσε και ιατρικές προμήθειες για αντιμετώπιση της έλλειψης αναλωσίμων λόγω του εγκληματικού εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια.