Στις ΗΠΑ το γεγονός και μόνο της γνώσης για την ΠΣΟ είναι ένα όπλο ταξικού αγώνα

520

Η ΠΣΟ είναι σαφώς η μόνη  δημοκρατική, μαχητική, ταξική διεθνής ομοσπονδία, τονίζει ο Cliff Smith, Γραμματέας της Ένωσης Συνδικάτων «Local 36» του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ (United Union of Roofers, Waterproofers and Allied Workers, Local 36, Los Angeles) η οποία είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξη του στο «ΕΒ» ο Cliff Smith περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ για τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι μόνο το 10,3% του εργατικού δυναμικού και μόνο το 6,1% στον ιδιωτικό τομέα είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα. Τονίζει ότι η οργάνωση του, η  Local 36, αισθάνεται  περηφάνια και τιμή  που εκπροσωπεί την Εργατική Τάξη των ΗΠΑ στην ΠΣΟ.  Μιλά χωρίς περιστροφές για το ρόλο της Αμερικάνικης κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδικάζει την αστυνομική βία στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι υπερβολική βία από την αστυνομία είναι πιο εμφανής τον τελευταίο καιρό λόγω της πρόσβασης σε κάμερες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εδώ στην Κύπρο διαβάζουμε για τον αγώνα των εργαζομένων στις πολυεθνικές εταιρείες όπως είναι η περίπτωση ΑΜΑΖΟΝ για δημιουργία συνδικάτων. Πόσοι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι στις ΗΠΑ και πως εξελίσσεται το εργατικό κίνημα στη χώρα;

Στις ΗΠΑ περίπου 14 εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι σε    συνδικάτα, δηλαδή το 10,3% του εργατικού δυναμικού και μόνο το 6,1% στον ιδιωτικό τομέα.  Αυτό είναι κάτω από το 33% της συμμετοχής της Ένωσης σε όλους τους εργαζόμενους των ΗΠΑ το 1949, όταν το Συνέδριο Βιομηχανικών Οργανώσεων (CIO) αποσύρθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικάτων υπό την πίεση της κυβέρνησης στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.  Η CIO ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΣΟ  το 1945 αλλά  στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας για να σχηματίσει την  AFL-CIO το 1955.

Από την κορύφωσή  της δύναμης του στη δεκαετία του 1940, το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ έχει γίνει ένα κέλυφος του εαυτού του, έπεσε θύμα της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Η ηγεσία του είναι ουσιαστικά βοηθητική του καπιταλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την οικοδόμηση ανεξάρτητης, ταξικής πολιτικής οργάνωσης και την αύξηση της συνείδησης των μελών και των εργαζομένων γενικότερα. 

Η οργάνωση σας είναι εδώ και μερικά χρόνια μέλος της ΠΣΟ και είναι η πρώτη που εντάσσεται στην ΠΣΟ από το 1949 όταν η AFL CIO αποχώρησε από την ΠΣΟ  και εσείς έχετε εκλεγεί μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή έχοντας υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν στο αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα;

Η οργάνωση μας, η  Local 36, αισθάνεται  περηφάνια και τιμή   που εκπροσωπεί την Εργατική Τάξη των ΗΠΑ στην ΠΣΟ.  Τα μέλη μας έχουν ένα σερί μαχητικής δημοκρατίας που ίσως προκύπτει από μια ισχυρή ένταξη μεταναστών και έχουμε  ανανεώσει πολλές φορές τη δέσμευσή μας για συμμετοχή στην ΠΣΟ, παρά τα αντιδημοκρατικά αντίποινα από την ηγεσία της  Ένωσης.

Στο εισαγωγικό  προοίμιο του καταστατικού της οργάνωσης μας  που συντάχθηκε πριν από 90 χρόνια  αναφέρεται: «Έχει αποδειχθεί πλήρως από την εμπειρία μας  ότι η οργάνωση και η ενότητα δράσης μεταξύ των εργαζόμενων ανδρών και γυναικών είναι επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης  από το  οργανωμένο και ενοποιημένο κεφάλαιο».

Σε κάποιο πρώιμο στάδιο της ιστορίας της Ένωσής μας, αυτά τα λόγια γράφτηκαν ως οδηγός για την ενημέρωση και την καθοδήγηση του αγώνα μας.  Βλέπουμε στην ΠΣΟ  την πιο συνεπή αντανάκλαση αυτού του πνεύματος.  Η ΠΣΟ είναι σαφώς η μόνη  δημοκρατική, μαχητική, ταξική διεθνής ομοσπονδία.  Είναι η μόνη διεθνής ομοσπονδία που αντιτίθεται ξεκάθαρα ενάντια  στον μονοπωλιακό καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, εξ ονόματος της εργατικής τάξης.  Η AFL-CIO και η διεθνής συνομοσπονδία συνδικάτων (ITUC) είναι μέσο επίδειξης για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι  βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα της κατάστασης και ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση μόλις ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, πέραν των δεκάδων δισεκατομμυρίων από το 2014, και επιπλέον ενός στρατιωτικού προϋπολογισμού 785 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μπορεί να κάνει τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να υποστηρίξουν τη ναυαρχίδα του “Build Back Better”, θεσπίζοντας δημόσια προσχολική φροντίδα, δημόσιο κολέγιο, επέκταση της ιατρικής περίθαλψης, οικογενειακή γονική άδεια κ.λπ., επειδή “πώς θα πληρωθεί;”

Η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου μέσω της επέκτασης και της πρόκλησης του ΝΑΤΟ, της αντιπαράθεσης με την Κίνα, της σποράς του διχασμού μέσω της Αμερικής και της Καραϊβικής δημιουργεί όχι μόνο οικονομική δυσφορία, πληθωρισμό και υλικές ελλείψεις, αλλά κοινωνική κρίση, φόβο και ανησυχία που απειλεί την ειρήνη και την ενότητα σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.  Δεν είναι τυχαίο ότι ο φασιστικός κίνδυνος, οι μαζικοί πυροβολισμοί και η βία είναι επιδημία στις ΗΠΑ εν μέσω κυβερνητικών ελλείψεων.

Οι αυξήσεις των τιμών, οι υλικές ελλείψεις, οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια και οι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας είναι οι πιο δύσκολες για την εργατική τάξη.  Είναι σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ να παρέχουμε σαφή ανάλυση, στρατηγική και λύσεις για αυτά τα προβλήματα στους εργαζόμενους των ΗΠΑ, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση και τις δυσκολίες που έρχονται.

Πως κρίνεις τον ρόλο   των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ποιος ο ρόλος των αμερικάνικων συνδικάτων στις εξελίξεις και το ζήτημα της ειρήνης;

Ήμουν στην Ουάσιγκτον D.C. τον Απρίλιο για τη Νομοθετική Διάσκεψη του Τμήματος Οικοδομικών Επαγγελμάτων  του AFL-CIO, όπου ο Αμερικανός βουλευτής Conor Lamb δήλωσε: “Είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προμηθεύει την Ευρώπη με άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε εμείς αντ’ αυτού”.  Με την πρόεδρο του AFL-CIO Liz Schuler να επευφημεί  στην πρώτη σειρά.

Ο Αντιπρόσωπος Λαμπ εξέθεσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σύγκρουση.  Όπως πάντα με τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, για την επέκταση των αγορών και της στρατηγικής θέσης.  Αυτό θα σημαίνει πάντα πόλεμο, βία και καταστροφή, με τους εργαζόμενους όλων των χωρών να υποφέρουν.

Ο ρόλος των συνδικάτων είναι να καθοδηγούν την εργατική τάξη για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, να καλλιεργούν την ταξική συνείδηση των εργαζομένων και να τους κινητοποιούν  ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Για τους εργαζόμενους η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Η ΠΣΟ πρόσφατα είχε το 18ο συνέδριο της και καθόρισε τους στόχους της για την επόμενη περίοδο. Πόσο έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα για τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα και πως μπορεί να βοηθήσει το παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην ανάπτυξη αγώνων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης;

Η κατάσταση οξύνεται αφού οι αντιφάσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής  καταπίεσης  οδηγούν τους εργαζόμενους στις συγκρούσεις και τα δεινά. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.  Η ΠΣΟ είναι φάρος έμπνευσης για τους εργαζόμενους στους αγώνες τους, παρέχει ανάλυση και πρόγραμμα και ενισχύει την εργατική τάξη στις καθημερινές της  μάχες.   

Στις ΗΠΑ το γεγονός και μόνο της γνώσης για την  ΠΣΟ είναι ένα όπλο ταξικού αγώνα.  Ακόμη και ως ενεργός ηγέτης του συνδικάτου, δεν είχα ακούσει ποτέ για την ΠΣΟ  πριν από το 2016 και αμέσως εμπνεύστηκα από την ιστορία και την παρουσία της.  Στις ΗΠΑ η βελτίωση  του προφίλ της ΠΣΟ  είναι μεταξύ των άμεσων καθηκόντων μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει στις ΗΠΑ την αστυνομία να χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία σε βάρος πολιτών. Πιστεύετε ότι η  καταπολέμηση της αστυνομικής βίας είναι  ένα ζήτημα της εργατικής τάξης;

Η Εργατική Τάξη πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στις επιθέσεις του καπιταλιστικού κράτους και των πρακτόρων του.  Η αστυνομία έχει μακρά ιστορία ως μέσο δύναμης με το οποίο η καπιταλιστική τάξη καταπιέζει την εργατική τάξη και  τα έθνη.  Η υπερβολική βία από την αστυνομία είναι πιο εμφανής τον τελευταίο καιρό λόγω της πρόσβασης σε κάμερες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργάνωση μας η Local 36 εισηγήθηκε στο   τελευταίο συνέδριο της ομοσπονδίας εργαζομένων της Καλιφόρνια που έγινε το 2020,  ψήφισμα που έτυχε θερμής αποδοχής και με το οποίο απαιτείται η εγκαθίδρυση δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου στην δράση της αστυνομίας. Αυτό είναι μέρος της δράσης του δημοκρατικού μετώπου ενάντια στον φασισμό και για επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.