Στο Υπ. Εργασίας η μη καταβολή 13ου στους ξενοδοχοϋπάλληλους

328

Έτοιμες να διεκδικήσουν δυναμικά τον 13ο μισθό που δεν τους καταβλήθηκε, δηλώνουν οι Συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν το δικαίωμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου συνάντηση των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ με τη διευθύντρια της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας στην οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που προέκυψε με την μη καταβολή του 13ου μισθού στους ξενοδοχοϋπάλληλους για το 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα καταγγέλθηκε από τις Συντεχνίες στις αρχές Ιανουαρίου όταν οι ξενοδόχοι μονομερώς και χωρίς καμιά συνεννόηση κατέβαλαν μικρό μέρος του μισθού, παραβιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό.

Όπως είναι γνωστό επανειλημμένα το Υπουργείο και η ίδια η Υπουργός είχε διευκρινίσει και ξεκαθαρίσει ότι η περίοδος κατά την οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα Σχέδια στήριξης λόγω του κορονοϊού θεωρείται εργάσιμη και λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς παραχώρησης του 13ου μισθού. «Τονίστηκε εμφαντικά, μάλιστα, από την Υπουργό ότι ο 13ος μισθός δεν μπορεί να αποκοπεί μονομερώς ή να διαφοροποιηθεί από μέρους των εργοδοτών. Δυστυχώς οι ξενοδόχοι παραχώρησαν μόνο το 40% του μισθού για τις ημέρες τις οποίες οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν κατά την περίοδο του κορονοϊού, δηλαδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πήραν ψίχουλα», δήλωσε στο ΕΒ ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης.

Κατά τη συνάντηση οι Συντεχνίες απαίτησαν από το Υπουργείο Εργασίας να επανατοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ότι πρέπει να καταβληθεί ολόκληρος ο 13ος μισθός και επανέλαβαν την ετοιμότητά τους εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα να συζητήσουν τους τρόπους καταβολής του, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις.

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συνάντηση και με τους ξενοδόχους και θα επανέλθει ανάλογα.

«Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και οι ξενοδόχοι θα κάνουν δεύτερες σκέψεις ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες συγκρούσεις, τις οποίες δεν επιθυμούμε ως Συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά αν το κρίνουμε αναγκαίο θα προχωρήσουμε σε μέτρα για το ζήτημα αυτό», ξεκαθάρισε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.