Στόχος η Ευρώπη των λαών με επίκεντρο τον άνθρωπο

456

Στόχος η Ευρώπη των λαών με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης των λαών με επίκεντρο τον άνθρωπό και κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο στόχος του ΑΚΕΛ, διαμηνύει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Κ. Γεωργίου. Μιλά στο Εργατικό Βήμα και αναλύει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ε.Ε. ο οποίος, όπως αναφέρει, εκφράζεται με ποικίλους τρόπους.

Μιλά για την άνοδο της ακροδεξιάς και τονίζει πως αυτή οφείλεται στις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπηγάζουν από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, στις πολιτικές λιτότητας, εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των λαών και των πολιτών. Εκτιμά παράλληλα ότι ο λαϊκισμός των ακροδεξιών και η εκμετάλλευση τις εξαθλίωσης του κόσμου βρίσκουν και θα συνεχίσουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ώσπου συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές.

Ο Γ. Γεωργίου υπογραμμίζει ότι ή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με παρεμβάσεις, τροπολογίες, ψηφίσματα για βελτίωση και απάλειψη αντιλαϊκών πολιτικών. Προσθέτει παράλληλα πως με βάση τη σύνθεσή της, το έργο το οποίο παράγεται είναι αξιοσημείωτο και αξιοπρόσεκτο.

Υποδεικνύει επίσης ότι το ΑΚΕΛ παραμένει η μόνη σταθερή πατριωτική δύναμη στην Κύπρο που έταξε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού και την ευημερία του.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Ένωσης εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Με τις συνταγματικές συνθήκες αλλά και  με τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται καθώς και στα πλαίσια των οδηγιών. Αυτές οι πολιτικές έχουν να κάνουν με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται, με τις στρατιωτικές δομές και συνεργασίες με το ΝΑΤΟ, με ψηφίσματα τα οποία στρέφονται κατά δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων στηρίζοντας πραξικοπήματα, με υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης των πολιτών πολιτικές τις οποίες βιώσαμε με το μνημόνιο και το κούρεμα το οποίο επιβλήθηκε στον τόπο μας.

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας;

Απ: Ριζική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει καθώς η Ε.Ε., με τις σημερινές δομές της, αποτελεί μια προωθημένη μορφή καπιταλιστικής ολοκλήρωσης με στόχο την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Δυνατότητες και περιθώρια υπάρχουν για αλλαγές και αυτά διαφαίνονται από τις καθημερινές αντιδράσεις-διαμαρτυρίες-διεκδικήσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. με παραδείγματα της Γαλλίας και τα κίτρινα γιλέκα, τις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες για το περιβάλλον, τις εκδηλώσεις στην Ιταλία για τη μετανάστευση, στην Ισπανία για τα θέματα στέγασης και εκποιήσεων και πολλές μάχες οι οποίες δίδονται σε όλα τα επίπεδα. Η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης των λαών με επίκεντρο τον άνθρωπό και κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο στόχος μας.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Η Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΣ ήδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με παρεμβάσεις, τροπολογίες, ψηφίσματα για βελτίωση και απάλειψη αντιλαϊκών πολιτικών. Με βάση τη σύνθεσή της, η οποία είναι 52 ευρωβουλευτές σε σχέση με το σύνολο, το έργο το οποίο παράγεται είναι αξιοσημείωτο και αξιοπρόσεκτο. Είναι ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές να ενισχυθεί περαιτέρω η δύναμη που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τη φωνή μας.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από σκληρές μάχες ώστε να καταστεί το ευρωκοινοβούλιο κυρίαρχο και εκφραστής της θέλησης των λαών και πολιτών της ένωσης. Έχουν υπάρξει βελτιώσεις με τη συνθήκη της Λισαβώνας, σε σχέση με τις προηγούμενες εξουσίες που υπήρχαν, αλλά υπολείπονται ακόμα αρκετά ώστε να φτάσει στο σημείο το οποίο να μπορεί να νομοθετεί, να ελέγχει και να επιβάλλει τη θέληση του.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπηγάζουν από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, στις πολιτικές λιτότητας, εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των λαών και των πολιτών. Ο λαϊκισμός των ακροδεξιών και η εκμετάλλευση τις εξαθλίωσης του κόσμου βρίσκουν και θα συνεχίσουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ώσπου συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές. Η εξομοίωση του φασισμού-ναζισμού με τον κομμουνισμό ούτε ως αστείο δεν μπορεί να εκλαμβάνεται αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο κοντινό παρελθόν και στα προβλήματα, δεινά και καταστροφή που επέφεραν το τέρας του φασισμού στην Ευρώπη. Η Αριστερά πρέπει να είναι το ανάχωμα και να αποκαλύπτει το σάπιο περιεχόμενο και τις πολιτικές του φασισμού-ναζισμού ώστε να μην επιτρέψουμε στις νέες και μελλοντικές γενιές να ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις που επιφέρουν την καταστροφή.

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί το ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Το ευρωκοινοβούλιο μπορεί μέσω των ψηφισμάτων, πολιτικών και με σταθερότητα σε θέσεις αρχών και αξίες της ευρωπαϊκής ένωσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου μας. Η βοήθεια όμως την οποία επιζητούμε θα πρέπει να εκφράζεται και από τη δική μας βούληση και θέληση για επίλυση στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου με επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια της ΔΔΟ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, πολιτική ισότητα όπως εκφράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σταθεροί στις συγκλίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν.

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Το ΑΚΕΛ παραμένει η μόνη σταθερή πατριωτική δύναμη στην Κύπρο που έταξε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού και την ευημερία του. Το ΑΚΕΛ στα 92 χρόνια παρουσίας του προασπίζεται τον εργάτη, τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον μαθητή και αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολίτικες που στοχεύουν την εξαθλίωση του λαού. Το ΑΚΕΛ είναι η μοναδική δύναμη που εργάζεται με ειλικρίνεια με θέσεις σταθερές και θέσεις αρχών για την πολυπόθητη λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας ώστε να ζήσουμε σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει ότι  δίνει τις μάχες, μποστάρης, με δύναμη τον λαό για τον λαό και αυτό θα πράξει και αυτή τη φορά.