Συμμετοχή της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων UITBB στο Συνέδριο της FLEMACON στη Χιλή

243

Ο Μιχάλης Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων UITBB, συμμετείχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο 4ο Συνέδριο της FLEMACON, της οργάνωσης της UITBB στη Λατινική Αμερική, που διοργανώθηκε από 2-4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, όπως Χιλή, Βολιβία, Κούβα, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Κολομβία και Περού ανάμεσα σε άλλες. Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, ενώ συζητήθηκαν και προτάσεις προς καλύτερο συντονισμό σε διεθνές επίπεδο, προς επίλυσή τους.

Στην παρέμβασή του, ο Μιχάλης Παπανικολάου, υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων περιφερειακών συναντήσεων, όχι μόνο προς επίδειξη της διεθνούς αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και ως προς τη δυνατότητα συντονισμού πάντοτε με γνώμονα την ταξική γραμμή για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους. Ευρισκόμενοι σε μια περιοχή της γης, ανέφερε ο συν. Μιχάλης Παπανικολάου, όπου οι λαοί της έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι το απάνθρωπο πρόσωπο του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τις πάμπολλες επεμβάσεις, στρατιωτικές και οικονομικές, ενάντια στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε δυστυχώς τη δύσκολη θέση των εργαζομένων ακόμα και σήμερα.

Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μιχάλης Παπανικολάου ζήτησε ακόμα μια φορά από το βήμα του Συνεδρίου την άμεση διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας όλων των χωρών.

Ακολούθησαν αναφορές στη βοήθεια που προσφέρει στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης η Διεθνής Ένωση Οικοδόμων προς τις οργανώσεις της στην Λατινικής Αμερικής και ειδικά στη FLEMACON, τόσο οικονομική όσο και οργανωτική, με την υπόσχεση η σχέση αυτή να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί στο μέλλον με τη διοργάνωση και άλλων δράσεων και σεμιναρίων προς επιμόρφωση των εργαζομένων. Έγιναν επίσης αναφορές στις άλλες δράσεις της UITBB, όπως την καμπάνια για μποϊκοτάρισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ λόγω των χιλιάδων θανάτων εργαζομένων στα στάδια της χώρας, καθώς και την καμπάνια εναντίον της δολοφονίας αριστερών συνδικαλιστικών στελεχών στο Περού.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Γραμματέας της UITBB, επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, ποτέ δε θα το βάλουμε κάτω, ποτέ δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και, πάντοτε με φάρο την ταξική μας ιδεολογία, θα προχωρούμε προς το μέλλον, προς μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί μόνο τότε οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου θα είναι πραγματικά ελεύθεροι.