Συνάντηση ΓΓ ΠΕΟ με πρόεδρο ΔΣ και ΓΔ της Αρχής Λιμένων

564

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΕΟ στα κεντρικά Γραφεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ)στην Λευκωσία. Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους,  συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκο Γρηγορίου, το οργανωτικό στέλεχος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Γιώργο Επαμεινώνδα και τον Γραμματέα της κλαδικής επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ-ΑΛΚ Χρίστο Έρδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Δρ. Αντώνη Στυλιανού, τον Γενικό Διευθυντή κ. Άνθιμο Χριστοδουλίδη και την Διευθύντρια προσωπικού κα. Μαρία Ιωακείμ,  συζητήθηκαν μια σειρά από προβλήματα που έχουν ενώπιον τους οι εργαζόμενοι στην ΑΛΚ κυρίως με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των εργασιών Λιμανιού της Λάρνακας.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ εξήγησε τη διαχρονική θέση της συντεχνίας για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας και την ανάγκη για διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την αντίθεση της ΠΕΟ από θέση αρχής σε κάθε ιδιωτικοποίηση, περιλαμβανομένου φυσικά και των λιμανιών του τόπου.

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της ΠΕΟ τόνισαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος από την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του λιμανιού Λάρνακας.

Ειδικότερα από τη αντιπροσωπεία της ΠΕΟ τέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ζητήματα όπως:

  • Η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και έγκρισης του Οργανογράμματος της ΑΛΚ. 
  • Οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν με σαφήνεια τις νέες αρμοδιότητες και τομείς εργασιών της ΑΛΚ. Κανενός εργαζόμενου να μην πληγούν τα δικαιώματα τους εξ αφορμής της ιδιωτικοποίησης των εργασιών του Λιμανιού Λάρνακας.
  • Ειδικότερα για τους εργαζόμενους των οποίων οι κλάδοι εργασίας τους καταργούνται, να διασφαλιστούν οι επιλογές και τα δικαιώματα τους.
  • Ο άμεσος τερματισμός οποιασδήποτε κάλυψης μόνιμων αναγκών με αγορές υπηρεσιών και η πλήρωση των κενών θέσεων να γίνεται από μόνιμο προσωπικό.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης Συλλογικής Σύμβαση για τα έτη 2019-2021.
  • Η ανάγκη μετατροπής των λεγόμενων «αυτοεργοδοτούμενων» Καβοδετών σε μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου εργαζόμενους. 
  • Οι εκκρεμότητες ανέλιξης των Υπαλλήλων στις κλίμακες Α2-5-7.

Ο Πρόεδρος και η Διεύθυνση της ΑΛΚ ευχαρίστησαν τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και την ΠΕΟ για το διαχρονικό ενδιαφέρον  για την ΑΛΚ και εξήραν την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στις εργασιακές σχέσεις. Διαβεβαίωσαν την ηγεσία της ΠΕΟ ότι το Δ.Σ. της ΑΛΚ θα εργαστεί ούτως ώστε μέσα από παραγωγικό διάλογο να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που ταλανίζουν έντονα τα τελευταία χρόνια τους εργαζόμενους.

Μετά την συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ συνομίλησε με το γραφειακό προσωπικό της ΑΛΚ στα κεντρικά γραφεία.

“Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ παρά την συρρίκνωση του Οργανισμού μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, είναι σήμερα ενισχυμένη σε οργανωτική δύναμη. Οι εργαζόμενοι έχουν εμπιστευτεί την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ λόγω της συνέπειας, της σταθερότητας των θέσεων και της αγωνιστικότητας που δείχνει με την δράση των Στελεχών της καθημερινά”, καταλήγει η ανακοίνωση.