Συνάντηση ΕΚΥΣΥ με Υπουργό Υγείας

442

Το κόστος που είναι υποχρεωμένοι οι συνταξιούχοι να πληρώσουν μέσω του ΓεΣΥ για την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται, πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω του ΓΕΣΥ είτε από το κράτος μέσω χορηγίας, όπως έγινε με τους αιχμαλώτους και παθόντες του 1974, τόνισε η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής τον Γ.Γ. Κώστα Σκαρπάρη η οποία  είχε συνάντηση  την Τετάρτη  19 Απριλίου με την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη. Η ΕΚΥΣΥ έθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και άπτονται των αρμοδιοτήτων της και τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετικό υπόμνημα που της απέστειλε.

Όπως σημείωσε η Οργάνωση, έχει προβεί σε πάρα πολλά διαβήματα τα τελευταία χρόνια προς την προηγούμενη κυβέρνηση για επίλυση των πολλών σοβαρών προβλημάτων των συνταξιούχων, ωστόσο συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

Η αντιπροσωπεία της Οργάνωση ανέφερε ότι εκτιμά ως θετική την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη λειτουργία του, ανεξάρτητα αν αρχικά παρουσιάστηκαν κάποιες αδυναμίες ή και  προβλήματα τα οποία στη πορεία έχουν επιλυθεί ή τροχοδρομείται η επίλυση τους.

Ωστόσο, επισημάνθηκε, παρουσιάζονται συνεχώς νέα προβλήματα όπως είναι η μερική έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται κατά διαστήματα και το κόστος  αγοράς  τους. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και με τη συνεισφορά που πρέπει να πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι και οι χρόνιοι ασθενείς.

«Οι συνταξιούχοι και οι άλλες ομάδες ατόμων, συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓεΣΥ η πλειοψηφία από αυτούς πληρώνουν περισσότερα. Αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους, δηλαδή τα μη συνταγογραφούμενα  δεν καλύπτονται όπως είναι: τα αντιγριπικά, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες , βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες κ.α. Επίσης αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓεΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Επιπρόσθετα, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορεί κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς», ανέφερε η ΕΚΥΣΥ.

Γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι έχει αυξηθεί αφού ενώ προηγουμένως είχαν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια, τώρα με το ΓεΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και ταυτόχρονα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται μόνο με την συμπηρωμή  (€1) ,  ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν και για την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου και τα πληρώνουν στην πραγματική τους τιμή.

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Υπουργός αντιλαμβάνεται το σοβαρό πρόβλημα αφού η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού φορτώνεται με ένα σημαντικό κόστος, πέραν από την μηνιαία εισφορά που πληρώνει από τη σύνταξή της.

Ως εκ τούτου η ΕΚΥΣΥ ζητά:

  • Όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουμε καταγράψει πιο πάνω, να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία με πληρωμή μόνο τη συμπληρωμή (€1).
  • Σε ότι αφορά την εισφορά που πληρώνουν κάθε μήνα, η οποία ανέρχεται  στο 2,65% επί της σύνταξης των ηλικιωμένων, πρέπει να διαφοροποιηθεί ή να εξευρεθεί τρόπος  ώστε να μην επηρεάζει το βιοτικό τους επίπεδο, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.
  •  Επαναφορά της πρότασής της να μην υπάρχει ανώτερο όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς  ή και άλλοι περιορισμοί, λαμβανομένου υπόψη  ότι η πρόληψη  είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ζητά επίσης:

­­–Την ένταξη των ποδολόγων στο ΓεΣΥ το συντομότερο.

-Να αυξηθεί η χορηγία για τα ακουστικά βαρηκοϊας και να βελτιωθεί/απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής της  αίτησης για την χορηγία ούτως ώστε να μην χρειάζεται βεβαίωση μόνο από ακουολόγους των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά να γίνονται δεκτές από όλους τους ειδικούς   γιατρούς του ΓεΣΥ.

-Για τους χρόνιους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία παίρνουν μόνο από τα κρατικά  νοσοκομεία, η συνταγή τους να καλύπτει  περίοδο πέραν του ενός  μήνα για να μην ταλαιπωρούνται.

-Πέραν από την ανάγκη για ένταξη και άλλων Τμημάτων   Πρώτων Βοηθειών στο ΓεΣΥ  , να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε να σταματήσει η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών   όταν επισκέπτονται τα Τμήματα  Πρώτων Βοηθειών  των κρατικών νοσοκομείων  .

–  Να δημιουργηθούν κρατικά Κέντρα αποκατάστασης  ή και γηριατρικές κλινικές  ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ νοσοκομείου και κατοικίας  και μαζί  και με αλλά ιδιωτικά κέντρα να ενταχθούν στο  ΓεΣΥ.  

-Η ΕΚΥΣΥ ζήτησε  να καλύπτεται από το  ΓεΣΥ  η  κατ’οίκον νοσηλεία από προσωπικούς γιατρούς όπως γίνεται  από  νοσηλευτές.

-Ζήτησε επίσης ενημέρωση  και για τα δικαιώματα των συνταξιούχων γυναικών αναφορικά με το test Παπανικολάου, μαστογραφία και test οστεοπόρωσης ζητώντας να μην τίθενται  κριτήρια με βάση την ηλικία.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ  εισηγήθηκε  όπως η  κυβέρνηση και ο ΟΚΥπΥ ελέγξουν  τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ούτως ώστε να στηριχθούν  περαιτέρω και  να είναι ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών εντός του συστήματος.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Γηριατρικών κλινικών, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η Υπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.

Επίσης διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ ότι βλέπει θετικά τα αιτήματά της καθώς στόχος του Υπουργείου της είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, είπε.