Συνεπής, σταθερή υπεράσπιση των Συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

166

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 ασχολήθηκε με την εκτίμηση του οργανωτικού πλάνου της ΠΕΟ για το 2022 και καθόρισε τους στόχους για το 2023. Συζήτησε επίσης την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα βασικά εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

Όπως επισημαίνει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη την τελευταία δεκαετία οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση των εισοδημάτων από την εργασία στα κέρδη, στην απορρύθμιση της εργασίας, την μείωση της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και συνακόλουθα στην μείωση των ποσοστών οργάνωσης. Η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε λίγο προτού παραδώσει την εξουσία να ικανοποιήσει ακόμα μερικές θέσεις των εργοδοτών με τις αποφάσεις της στο θέμα της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν έχει πίστωση χρόνου για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τα οποία συζητήθηκαν έντονα και σε διάρκεια κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε.

Στο θέμα της ΑΤΑ χρειάζεται άμεσα να αναλάβει δράση ο νέος Υπουργός Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το χρόνο να περνά χωρίς νέα συμφωνία. Οφείλει να υποβάλει πρόταση απόδοσης της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της όπως προβλέπεται στην μεταβατική συμφωνία.  

Να αποσύρει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα κριτήρια απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για μια στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών όπου βασικό κριτήριο για παραχώρηση έγκριση θα είναι η εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση που αυτό δεν υιοθετηθεί και συνεχιστεί η εξέταση αιτημάτων με τα νέα κριτήρια τότε θα υπάρξει δυναμική αντίδραση από τους εργαζόμενους των επηρεαζόμενων κλάδων.

Άμεση πρωτοβουλία οφείλει να αναλάβει επίσης ο νέος Υπουργός Εργασίας για εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για μέτρα και πολιτικές που να οδηγούν στην επέκταση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως έχει υποχρέωση και με βάση την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.  Προτεραιότητα να δοθεί στην εισαγωγή ρυθμίσεων που θα κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή των βασικών όρων των κλαδικών συμβάσεων και σε τροποποιήσεις στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, με στόχο να καταστεί ουσιαστικό πλαίσιο κατοχύρωσης ελάχιστων δικαιωμάτων για τους συνδικαλιστικά απροστάτευτους εργαζόμενους.

Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών και η αύξηση των επιτοκίων έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά στην Κύπρο. Το Γ.Σ. της ΠΕΟ επαναλαμβάνει μερικές από τις προτάσεις που έχει εδώ και καιρό εισηγηθεί για αντιμετώπιση της ακρίβειας:

-Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους.

-Μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων.

-Αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής με τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια.

-Τερματισμός διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

-Μείωση του ΦΠΑ και επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.

-Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Το ΓΕΣΥ αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση για την εφαρμογή της οποίας η ΠΕΟ αγωνίστηκε. Επειδή κατά καιρούς γίνονται μεθοδευμένες επιθέσεις, οι οποίες στοχεύουν στην αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει ότι θα υπερασπιστεί με συνέπεια τον χαρακτήρα του ΓΕΣΥ. Αλλαγές και βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν και εδώ είναι που πρέπει να συμβάλει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει η κυβέρνηση να δώσει στα δημόσια νοσηλευτήρια έτσι που στην πράξη να λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

Η ΠΕΟ επισημαίνει επίσης την ανάγκη για ολοκληρωμένο προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού που να περιλαμβάνει κατάργηση της μείωσης του 12% και διασφάλιση επαρκών, αξιοπρεπών συντάξεων σε όλους.

Κορυφαία προτεραιότητα η οργανωτική ενίσχυση

Για τα Οργανωτικά αποτελέσματα του 2022 και τους στόχους του 2023 κατέθεσε ομιλία ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ Χρίστος Τομπάζος ενώ για τους προϋπολογισμούς μίλησε η Γενική Λογίστρια της Ομοσπονδίας Χρύσω Λουκαρή.

Σε ότι αφορά τα οργανωτικά αποτελέσματα της ΠΕΟ, για τη χρονιά που πέρασε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάστηκαν οι μηχανισμοί της, κρίνονται ικανοποιητικά αφού καλύφτηκαν οι οργανωτικοί στόχοι που είχαν τεθεί.

Πολύ ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι το 2022 οργανώθηκαν στην ΠΕΟ περίπου 7000 νέα μέλη.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες, η οργανωτική ενίσχυση παραμένει για την Ομοσπονδία κορυφαία προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Γ.Σ. κρίνει και για το 2023 ως πολύ σημαντική την εντατικοποίηση της οργανωτικής δουλειάς με στόχο την οργάνωση νέων επιχειρήσεων και παράλληλα την εξάντληση των περιθωρίων μαζικοποίησης μέσα στις ήδη οργανωμένες επιχειρήσεις.

Η συνεπής, σταθερή υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η ενδυνάμωση της επαφής με τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για την οργανωτική ενίσχυση της ΠΕΟ, στοιχείο απαραίτητο για την υλοποίηση των διεκδικητικών της στόχων.