Συνεχίζεται η θυματοποίηση χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων

278

Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Το πακέτο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ αφού συνεχίζεται η θυματοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στα ξενοδοχεία, οι οποίοι για τους επόμενους μήνες καταδικάζονται να ζουν με 360 ευρώ τον μήνα.

Όπως δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, η Συντεχνία εκτιμά ότι τα μέτρα είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνοντας ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι έχει διασφαλιστεί για τον ξενοδοχειακό τομέα η στήριξη των εργαζομένων μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει τον κανονικό μισθό των εργαζομένων που θα κληθούν να εργαστούν καθώς και όλα τα παρεμφερή ωφελήματα που πηγάζουν από αυτόν. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του γιατί δυστυχώς η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λανθασμένα και άδικα, θα συνεχίσει να λαμβάνει το πενιχρό επίδομα των 360 ευρώ.

«Όσο και αν θεωρούμε γενικά τα μέτρα σωστά, εντούτοις δεν παύουμε να σκεφτόμαστε τις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αδικαιολόγητα δεν τυγχάνουν στήριξης και γίνονται θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αφού οι εργοδότες τους παραβίαζαν τη συμφωνία που τους παρέχει το δικαίωμα αναστολής των υπηρεσιών των επιχειρήσεων τους με την υποχρέωση να καταβάλλουν μέρος του μισθού ώστε να διασφαλίζεται το συνεχόμενο της υπηρεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αντί το Υπουργείο να σταθεί επί της ουσίας στην στόχευση των μέτρων στήριξης, εντελώς τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά εξαίρεσε τις χιλιάδες των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το επίδομα ύψους 60% του μισθού τους, την στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι αυτοί για χρόνια έχουν εργοδότη σε εποχική βάση και απώλεσαν την εργασία τους λόγω των διαταγμάτων για κλείσιμο των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται», τόνισε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

Όπως ανέφερε, το Συνδικαλιστικό Κίνημα εντόπισε το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή και έδωσε πίστωση χρόνου για να γίνει αντιληπτό το δίκαιο των εργαζομένων όμως φαίνεται ότι το Υπουργείο δεν πείστηκε.

Όπως δήλωσε ο Λ. Γεωργιάδης, η Συντεχνία δεν θα αδιαφορήσει, θα αντιμετωπίσει τα πολλά ζητήματα που εγείρονται είτε νομικά είτε Συνδικαλιστικά για τους εργαζόμενους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ρυθμιστούν: «Θα ερευνήσουμε αν και πού προκύπτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με το δικαίωμα σε πλεονασμό, είτε απώλειας των εισοδημάτων τους εξ υπαιτιότητας των εργοδοτών τους και θα δούμε τις επόμενες μέρες σε ποια μέτρα αντίδρασης θα προχωρήσουμε για να κατοχυρώσουμε τους εργαζόμενους καλύτερα».


Γ.Γ. ΠΕΟ: Διαφωνία για κάποιες πρόνοιες του πακέτου

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά η ΠΕΟ διατηρεί τη διαφωνίας της για κάποιες πρόνοιες του πακέτου όπως είναι το ζήτημα των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επίσης, ανέφερε ότι αποτιμάται αρνητικά η μη συμπερίληψη των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού στα νέα σχέδια, παρά το γεγονός ότι έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους, η ΠΕΟ αποτιμά ως αρνητική την μη προώθηση μέτρων για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως είναι τα ενοίκια, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης.

Κανένας εφησυχασμός σε ενδεχόμενο απολύσεων

Σε ότι αφορά την απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ξεκαθάρισε ότι θα ισχύει για μερικούς μήνες και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πιέσεις στους μισθούς, τα ωφελήματα και στις θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ επισήμανε ότι οι μεγάλες παραβιάσεις των νομοθεσιών γίνονται σε επιχειρήσεις που δεν είναι οργανωμένες.

Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος