Συνεχίζεται ο εμπαιγμός εις βάρος των εκπαιδευτικών

284

Οι Συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των Απογευματινών και Βραδινών Προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε προκηρύξεις αγοράς υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ μαζί με τα ΔΣ των Απογευματινών και Βραδινών Προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ.

Συγκεκριμένα χθες ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, στην πρώτη του συνάντηση με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε σχέση με το θέμα της Αγοράς Υπηρεσιών στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, παρουσιάστηκε προκλητικός και αμετάκλητος, τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η δήλωση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε, «…στο περιβόητο θέμα πρόσληψης των εκπαιδευτικών που εργάζονται με το σύστημα της αγοράς υπηρεσιών και για το οποίο υπήρξαν κινητοποιήσεις ανέφερε ότι αυτοί αριθμούν 4.700 άτομα. Αν γίνουν μόνιμοι θα προσληφθούν μόνο 700 και οι υπόλοιποι θα πρέπει να απολυθούν. Οπόταν δύσκολα μπορεί να αλλάξει η παρούσα κατάσταση» είναι ακόμη μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει να ισχυρίζεται χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση ότι, σε περίπτωση επαναφοράς του καθεστώτος της μισθωτής εργασίας στα εν λόγω προγράμματα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προσληφθούν μόνο 700 εργαζόμενοι και οι υπόλοιπες 4000 θα πρέπει να απολυθούν. Οι Συντεχνίες τονίζουν για ακόμα μια φορά ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και ότι οι ανάγκες των προγραμμάτων δεν πρόκειται να αλλάξουν επειδή θα διορθωθεί επιτέλους το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων», σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες.

Τονίζουν παράλληλα πως ο κ. Προδρόμου ισχυρίζεται επίσης ότι βρίσκεται σε διαβούλευση σχετικά με το ζήτημα την στιγμή που ενώ από τις 11 Μαΐου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, ο ίδιος δεν έχει δείξει καμία πρόθεση για εποικοδομητικό διάλογο, εμμένοντας στις παραπλανητικές και λανθασμένες του απόψεις, με μοναδικό κίνητρο την υπονόμευση της όποιας προσπάθειας για εξεύρεση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης. 

«Η εμμονή στην αγορά υπηρεσιών είναι εμμονή σε καταπάτηση της δίκαιης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων. Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά τα ακόλουθα:

Δεν δημιουργεί καμία δυσκολία η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης  γιατί δεν θα γίνει αλλαγή στο τρόπο και τον εκπαιδευτικό σκοπό που λειτουργεί το κάθε πρόγραμμα. 

Απλούστατα θα αφαιρείται από τα υφιστάμενα ποσά απολαβών οι συνεισφορές  στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΓΕΣΥ κλπ. και θα δίνεται το υπόλοιπο στο εκπαιδευτικό ανάλογα με τις ώρες που δίδαξε. Η ρύθμιση αυτή δεν θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των προγραμμάτων αλλά θα εξοικονομηθεί διοικητικό κόστος.  

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς θα τερματίζεται η απασχόληση και θα μπορεί ο άνεργος εκπαιδευτικός να αιτείται επίδομα ανεργίας και θα είναι δικαιούχος εφόσον θα είναι μισθωτός όπως προνοεί ο περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμος. Εάν υπάρχουν ανάγκες στα προγράμματα την επόμενη σχολική χρονιά θα προσλαμβάνεται. 

Το γεγονός ότι είναι χαμηλές οι αμοιβές τους και το γεγονός ότι είναι μερικής απασχόλησης, δεν νομιμοποιεί το κράτος να τους απασχολεί με αγορά υπηρεσιών στερώντας τους το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας. Το κράτος καταδικάζει σε αυτή την περίπτωση εργαζόμενους και συμπεριφέρεται άδικα και καταχρηστικά.»

Όλα τα πιο πάνω, τονίζουν οι Συντεχνίες, έχουν συζητηθεί και δοθεί γραπτώς στο Υπουργείο. Επιπρόσθετα έχει εκφραστεί η ετοιμότητα των συντεχνιών να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο θα ήθελε να συζητήσει το κράτος.  

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου να μεσολαβήσει για επίλυση του όλου θέματος, οι Συντεχνίες αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημέρωση και τον καλούν έστω και τώρα να υλοποιήσει την δέσμευση του όπως την είχε εκφράσει στην συνάντηση της 14ης Ιουνίου 2021 στο γραφείο του. 

«Το Υπουργείο Παιδείας και γενικά η Κυβέρνηση επιμένει στην συνέχιση της αγοράς υπηρεσιών στερώντας με αυτό τον τρόπο το επίδομα ανεργίας στους εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων όταν τερματίζεται η απασχόληση τους με τη λήξη της σχολικής χρονιάς στα προγράμματα. 

Οι εκπαιδευτικοί των Απογευματινών και Βραδινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και οι συντεχνίες που τους εκπροσωπούν θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους μέχρι την δικαίωση.»  

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι με βάση τα πιο πάνω δεδομένα τα Διοικητικά Συμβούλια των προγραμμάτων σε συνεργασία με τις Συντεχνίες θα συνέλθουν για να συζητήσουν και να πάρουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις.