Συνεχίζονται οι αγώνες των εργαζομένων με φάρο τα 80 χρόνια ιστορίας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ

379

Συνέντευξη στο Σπύρο Σωτηρίου

80 χρόνια δράσης για τα δίκαια των εργαζομένων γιορτάζει φέτος η συντεχνία ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, μια επέτειος που θα τιμηθεί με Παγκύπριο Συνέδριο. Για τις εκδηλώσεις τιμής της επετείου μιλά στο ΕΒ ο ΓΓ της Συντεχνίας Άθως Ελευθερίου. Μιλά για το Συνέδριο και για το Λεύκωμα που θα αναφέρεται στην 80χρονη δράση της Συντεχνίας.

Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ μιλά επίσης για τους δύσκολους αγώνες των τελευταίων χρόνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια και στις εταιρείες λεωφορείων. Αναφέρεται στους απεργιακούς αγώνες σημειώνοντας ότι αυτοί αφορούσαν κυρίως τη διεκδίκηση βελτιώσεων μέσα από τις ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και τον τερματισμό των παραβιάσεων τους. Προειδοποιεί παράλληλα ότι εάν οι δεσμεύσεις της νέας εταιρείας λεωφορείων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν υλοποιηθούν, θα πρέπει να αναμένονται νέες απεργίες στις αρχές Οκτωβρίου ή και νωρίτερα.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της Συντεχνίας το 1940. Με ποιο τρόπο θα τιμήσει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ αυτή την επέτειο;

Το 32ο Συνέδριο της Συντεχνίας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 αποφάσισε να τιμήσει τα 80χρονα της Συντεχνίας σε Παγκύπριο Συνέδριο στις 08 Οκτωβρίου 2020. 

Αποφάσισε επίσης να εκδοθεί Λεύκωμα και Φυλλάδιο το οποίο να αναφέρεται στα επιτεύγματα της Συντεχνίας.  Το Λεύκωμα θα παρουσιαστεί στο  Συνέδριο από το φιλόλογο και συγγραφέα Κώστα Κατσώνη.

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον» λέει το σύνθημα του Συνεδρίου. Υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας μέσα στις σημερινές συνθήκες;

Το κύριο σύνθημα του Συνεδρίου είναι «80 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ – ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».  Σε αυτό το σύνθημα εμπεριέχονται όλα όσα το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας ήθελε να μεταφέρει στα μέλη και ευρύτερα στους εργαζόμενους.

Σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η Συντεχνία υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από τη Συντεχνία με αποφασιστικότητα. 

Με την ενότητα και αγωνιστικότητα των εργαζομένων και γνωρίζοντας τις πολύ μεγάλες δυσκολίες για πολλούς λόγους, υπάρχει αισιοδοξία τόσο για την επίλυση των προβλημάτων, όσο και για την περαιτέρω βελτίωση των μισθών και ωφελημάτων και κατ’ επέκταση του βιοτικού επιπέδου τους.  Γνωρίζουμε πως πολλοί εργοδότες ενεργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και αντιμετωπίζονται ανάλογα. Δύσκολα μεν, αλλά σταθερά έχουμε επιτυχίες στους στόχους μας.

Τι περιέχει το Λεύκωμα για τα 80χρονα;

Το Λεύκωμα των 80χρονων της Συντεχνίας χωρίζεται χρονολογικά σε δύο μεγάλες ενότητες.  Τις δεκαετίες 1940 – 1980 και 1981 – 2019.  Περιέχει Πιστοποιητικά Εγγραφής των Τοπικών, των Κλαδικών και Παγκύπριων Συντεχνιών όπως έχουν εξελιχθεί ιστορικά. 

Μέσα από τις εκατοντάδες φωτογραφίες, εμφανίζεται η πλούσια δράση της Συντεχνίας μέσα από τα Συνέδρια, τις Συνελεύσεις, τις Εκδηλώσεις, τα Σεμινάρια, τις Απεργίες, τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, τις Διεθνείς Σχέσεις και άλλες δραστηριότητες.  Τα κείμενα του Λευκώματος είναι γραμμένα σε τρεις γλώσσες, τα Ελληνικά, τα Τούρκικα και τα Αγγλικά.

Θα κυκλοφορήσει την ημέρα του Συνεδρίου και θα παραχωρηθεί δωρεάν στους σύνεδρους και προσκεκλημένους.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ κλήθηκε τα τελευταία χρόνια να δώσει αγώνες σε διάφορα επίπεδα στους τομείς εργασίας που δραστηριοποιείται. Ποιοι ήταν οι πιο δύσκολοι αγώνες;

Όλοι οι αγώνες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι είναι δύσκολοι λόγω της επιθετικότητας που επιδεικνύουν οι περισσότεροι εργοδότες.  Οι μεγαλύτεροι αγώνες τα τελευταία χρόνια έγιναν από τους Λιμενεργάτες και τους εργαζόμενους στις εταιρείες Λεωφορείων.  Όλες οι απεργίες πέτυχαν τους στόχους τους και είχαν θετικά αποτελέσματα. 

Αυτοί οι αγώνες αφορούσαν κυρίως τη διεκδίκηση βελτιώσεων μέσα από τις ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και τον τερματισμό των παραβιάσεων τους. Επίσης  την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες λεωφορείων ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια και έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ευθυνών  του κράτους και των εταιρειών. Παρόλο που άλλαξε η σύμβαση και μπήκαν νέες εταιρείες παρατηρούνται και πάλι προβλήματα με αποτέλεσμα να αναγκάζεστε να κατέλθετε σε απεργίες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το νέο σύστημα Δημόσιων Μεταφορών είχε ξεκίνησε στις 05/07/2010 με τη συνένωση πολλών εταιρειών και μεμονωμένων λεωφορειούχων σε πέντε επαρχιακές εταιρείες και την εταιρεία Υπεραστικών Λεωφορείων. Κύριος στόχος ήταν η σημαντική αύξηση των επιβατών. Αυτό θα επιτυγχανόταν αν υλοποιούνταν οι σχεδιασμοί που προνοούσαν αρκετές βελτιώσεις, για  εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου, καθώς και άνεσης για τους επιβάτες.

Δυστυχώς οι διαφορές που εμφανίστηκαν με την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος, μεταξύ των εταιρειών με το Υπουργείο Μεταφορών και η οικονομική κρίση, δεν επέτρεψαν την υλοποίηση αυτού του στόχου στο βαθμό που αναμενόταν.

Οι οικονομικές διαφορές των εταιρειών και του Υπουργείου Μεταφορών επισκίασαν αυτή την προσπάθεια και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι.  Είναι αρκετές οι απεργίες που έγιναν για τα αυτονόητα, για την πληρωμή των μισθών τους. 

Από τις 05/07/2020 μια νέα εταιρεία ήλθε στην Κύπρο και ανέλαβε με τη διαδικασία των προσφορών τις Δημόσιες Μεταφορές των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας.  Οι παραβιάσεις των δύο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και της Νομοθεσίας, υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα τόσο τον Ιούλιο όσο και το Σεπτέμβριο.

Εάν οι δεσμεύσεις της νέας εταιρείας για την εφαρμογή ων  ΣΣΕ, για την επίλυση των προβλημάτων και την ορθή πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων δεν υλοποιηθούν, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέες απεργίες στις αρχές Οκτωβρίου ή και νωρίτερα. Δεν είναι αυτοσκοπός οι απεργίες, όμως όπου δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή θα πραγματοποιούνται.

Σε καμιά περίπτωση οι Συντεχνίες και οι εργαζόμενοι θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε παραβιάσεις συμφωνηθέντων ή και μονομερών ενεργειών σε βάρους τους.    

Υπάρχει τρόπος να λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Για όλα τα προβλήματα, υπάρχει πάντοτε τρόπος επίλυσης τους.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον οι εργαζόμενοι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν έχουν καμία διεκδίκηση από την εταιρεία Λεωφορείων CPT, όλα τα προβλήματα μπορούν άμεσα να λυθούν εάν εφαρμοστούν όλες οι πρόνοιες των υφιστάμενων ΣΣΕ, των σχετικών με τις δημόσιες μεταφορές νομοθεσιών και την ορθή πληρωμή των μισθών των εργαζομένων.

Εναπόκειται στην εταιρεία η εφαρμογή τους για να υπάρχει ομαλότητα. Σε αντίθετη περίπτωση εναπόκειται στα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας να υποχρεώσουν την εταιρεία να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, θα διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματα τους.

Απεργίες είχαμε τα τελευταία χρόνια και στα λιμάνια μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Λύθηκαν τα προβλήματα για τους λιμενεργάτες;

Με την τριετή ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα Λιμάνια για τα χρόνια 2018 – 2020 τερματίστηκε η εργατική διαφορά που είχε οδηγήσει τους Λιμενεργάτες και Σημειωτές σε απεργιακές κινητοποιήσεις.  Παραμένουν όμως άλυτα άλλα προβλήματα τα οποία αν δεν ρυθμιστούν, σύντομα πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα αναταραχή στα Λιμάνια.

Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η εργατική διαφορά που υπάρχει από την ανάληψη των εργασιών της DP World Limassol το 2017 και αφορά τις εργασίες που διεξάγονται στην αποβάθρα (μόλος). Έγιναν και απεργίες γι’ αυτό το θέμα.

Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό φέρει και το Υπουργείο Μεταφορών το οποίο διαβεβαίωνε τις Συντεχνίες και τη Βουλή πως καμιά αλλαγή δεν θα γινόταν στα εργασιακά των Λιμενεργατών. Η εταιρεία DP ισχυρίζεται πως τους  δόθηκε αυτή η εργασία.   

Φυσιολογικά οι Λιμενεργάτες δεν αποδέχονται μια τέτοια ρύθμιση και ορθά διεκδικούν το 100% της εκτέλεσης των εργασιών στο μόλο, που με βάση το νόμο περί Λιμενεργατών και την πρακτική πρέπει να διεξάγονται από Λιμενεργάτες.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που εκκρεμούν και αφορούν τους Σημειωτές και την εταιρεία EUROGATE Container Terminal Limassol, τον τρόπο που λειτουργεί και ενεργεί το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού κ.ά.. 

Με λίγα λόγια συνεχίζονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων που εκπροσωπεί η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ σε διάφορα ανοικτά μέτωπα.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, στις εταιρείες λεωφορείων και στους άλλους κλάδους που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση της, τους αγώνες και θυσίες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα τους.

Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος