ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ: Οι προθέσεις των ξενοδόχων δεν είναι ειλικρινείς

773

Για πρόθεση περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων,  συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων επικρίνει τους ξενοδόχους η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ζητώντας παράλληλα από τους Συνδέσμους Ξενοδόχων να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις.  

Σε συνεδρία της η Γραμματεία της  ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ  αφού συζήτησε  την εντεινόμενη απαίτηση των ξενοδόχων για εξασφάλιση αδειών εργασίας εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες σημειώνει σε ανακοίνωση της τα ακόλουθα:

«Από ότι διαφαίνεται  από τις δηλώσεις τόσο του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και από Τουριστικούς πράκτορες οι προοπτικές του τουρισμού για το 2022 είναι θετικές και ευοίωνες.

Οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων έχουν ξεκινήσει συστηματικά και συντονισμένα να προβάλλουν ως κύριο θέμα την έλλειψη εργατικού δυναμικού.  Προβάλλουν υπέρογκους αριθμούς προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Είναι πεποίθηση μας ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα οι συζητήσεις  και οι προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν  στα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπάλληλου για να γίνει ελκυστικό και να αποκτήσει ποιότητα και χαρακτήρα.   Πέραν από την θάλασσα, τον ήλιο και τις υποδομές, το νησί μας είναι γνωστό και για την Κυπριακή του Φιλοξενία, αλλά και την Μεσογειακή Φυσιογνωσία.

Οι προθέσεις δυστυχώς των Ξενοδόχων δεν είναι ειλικρινείς.

Πρόθεση τους είναι η χρησιμοποίηση των εργαζομένων από τρίτες χώρες για περαιτέρω απορρύθμιση,  για συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων.   Λίγοι είναι οι Ξενοδόχοι που έκαναν προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών εργασίας έτσι που να προσελκύσουν σταθερό μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων όπως:

α) Σεβαστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις που οι ίδιοι μόλις υπέγραψαν και στις προσλήψεις που κάνουν να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

β) Να καλέσουν τους εργαζόμενους είτε Κύπριους είτε κοινοτικούς που εργάζονταν μέχρι το 2019 να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Η προσφορά εργασίας με βάση τους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο σεβασμός στους εργαζόμενους και η προσφορά ευκαιριών συνεχούς επιμόρφωσης και αναβάθμισης των εργαζομένων είναι η βάση για την εξεύρεση σταθερού ανθρώπινου δυναμικού.»