Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της ΠΕΟ για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

312

Η δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των γνωστοποιηθέντων εργατικών ατυχημάτων για το 2019, επιβεβαιώνει την αρνητική κατάσταση σ’ ότι αφορά τον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας. Από το 2015-2019 τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 30,2%. Όλη η μείωση που πραγματοποιήθηκε τα χρόνια 2008-2013 (35%) εξανεμίστηκε, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

“Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την θέση της ΠΕΟ ότι μεγάλη μερίδα εργοδοτών, επιλέγει με στόχο την αύξηση των κερδών, την  εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και υγείας.  Επιλέγει τη μη επένδυση στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας” σημειώνει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι, εργάζονται εκτεθειμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες με αποτέλεσμα  καθημερινά να κινδυνεύουν να είναι θύματα εργατικού ατυχήματος.      

Τα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, υποδεικνύουν την ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργοποιηθεί διασφαλίζοντας ότι η Ασφάλεια και η Υγεία δεν θα είναι διακήρυξη αλλά πράξη.

Η ΠΕΟ σημειώνει ότι επανειλημμένα κατέθεσε προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης στους χώρους εργασίας χωρίς δυστυχώς ουσιαστική ανταπόκριση από κυβερνητικής πλευράς.  “Οι προτάσεις μας, μεταξύ άλλων, αφορούν στην υποχρεωτική παροχή εκπαίδευσης στους εργαζόμενους στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, στην εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους εργασίας, στον έλεγχο ότι υπάρχει και τηρείται σχέδιο ασφάλειας και υγείας και ότι οι προβλεπόμενες από το νόμο Επιτροπές Ασφάλειας υπάρχουν και λειτουργούν, στην παραδειγματική τιμωρία όσων παραβιάζουν την νομοθεσία.”

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και η επισήμανση της αύξησης των ατυχημάτων όταν δεν συνοδεύεται από αποφάσεις και ενέργειες αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, αποτελεί ένδειξη απροθυμίας να προστατευτεί το βασικό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εργάζεται με ασφάλεια και υγεία, καταλήγει η ΠΕΟ.