Τελευταίοι στις συντάξεις και τα επιδόματα για άτομα με αναπηρίες

339

Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες για κοινωνική προστασία, παρά το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2018, καταδεικνύει ότι στην Κύπρο οι δαπάνες για κοινωνική προστασία αντιστοιχούν μόλις στο 12,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,2%. Μάλιστα σε πραγματικούς αριθμούς το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου, αφού το σύνολο των δαπανών για κοινωνική προστασία ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ και για να φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 4,1 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, το έλλειμμα στην Κύπρο οφείλεται κυρίως στις χαμηλές συντάξεις και τα πενιχρά επιδόματα για άτομα με αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, στις συντάξεις η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος, αφού οι δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 6,1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 10,4% στην ΕΕ. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 3,2%. Το έλλειμμα στην Κύπρο υπολογίζεται στα 840 εκατ. ευρώ περίπου, αφού οι δαπάνες ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ και για να φτάσουν στον μέσο όρο της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα άτομα με αναπηρίες η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος, αφού οι δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 2,7% στην ΕΕ. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 0,3%. Το έλλειμμα στην Κύπρο υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ περίπου, αφού οι δαπάνες ανέρχονται στα 102,2 εκατ. ευρώ και για να φτάσουν τον μέσο όρο της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον στα 551,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, στην υγεία η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση αφού οι δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,1%. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ τα οποία ενδεχομένως να έχουν διαφοροποιηθεί.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου το 2018 (στο οποίο αναφέρεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας) το ποσοστό όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 23,9%. Μάλιστα περισσότεροι από ένας στους δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ ποσοστό 7,1% βρίσκονται σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας.

Οι χώρες με τα καλύτερα συστήματα κοινωνικής προστασίας

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι χώρες με τα καλύτερα συστήματα κοινωνικής προστασίας είναι η Φινλανδία και η Γαλλία, οι οποίες δαπανούν ποσοστό 24,1% και 23,9% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Αντίθετα οι χειρότερες χώρες είναι η Ιρλανδία (9%) και η Μάλτα (10,9%).

Επίσης, στις συντάξεις οι χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες είναι η Φινλανδία (13,6), η Γαλλία και η Ιταλία (και οι δύο 13,3%).

Ακόμη, στα άτομα με αναπηρίες οι χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες είναι η Δανία (4,4%) και η Ολλανδία (4,1%).

Από εφημερίδα “Χαραυγή”