Τιμή στον άνθρωπο, το συνδικαλιστή, το φίλο Πάμπη Κυρίτση

471

Την προσφορά του Πάμπη Κυρίτση στην ΠΕΟ και ευρύτερα στα συνδικαλιστικά δρώμενα εξήρε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στην Λευκωσία, παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, των επικεφαλής των Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τον τιμώμενο τέως Γ.Γ. της ΠΕΟ η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, ο Χασάν Φελέκ εκ μέρους του Προέδρου της DEV-IS, Κοράλ Ασάμ, o Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, o Γενικός Γραμματέα της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ, του οποίου ο Π. Κυρίτσης υπήρξε για πολλά χρόνια μέρος της ανώτατης καθοδήγησης και εκπρόσωποι των Τ/κ Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Επίσης, παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εργασίας και Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πρώην Υπουργοί Εργασίας, λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι εξέφρασαν με την παρουσία τους την αναγνώριση και τον σεβασμό στον Π. Κυρίτση, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο και την υπόσταση που έχει αποκτήσει η ΠΕΟ στην 80χρονη πορεία της στη διαμόρφωση του εργασιακού και κοινωνικού  γίγνεσθαι του τόπου μας.

Σ. Χαραλάμπους: Ευθύνη να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε, να κτίσουμε

«Μιλώντας σήμερα για τις σημαντικές στιγμές του Πάμπη Κυρίτση της ΠΕΟ, μιλούμε για ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας. Για ένα κομμάτι 23 χρόνων που χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας», είπε η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Όπως είπε, ο Π. Κυρίτσης ανέλαβε Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ το 1999 σε μια στιγμή που υπήρχε έντονη ανάγκη επιβεβαίωσης του χαρακτήρα και του στίγματος της ΠΕΟ ως πρωτοπόρα ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων της Κύπρου. Αυτή η ανάγκη πήγαζε από τη μια λόγω των ιστορικών γεγονότων που είχαν προηγηθεί με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών, γεγονός που έφερε απογοήτευση ανάμεσα στους εργαζόμενους και δημιούργησε αμφιβολίες για το εγχείρημα και την προοπτική ενός άλλου δρόμου,  μιας άλλης κοινωνίας. Ταυτόχρονα μπαίναμε στη νέα χιλιετία με σημαντικές κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές, με την οικονομία να αλλάζει, με την εργασία να αλλάζει. «Ήταν μια στιγμή που η ΠΕΟ είχε ανάγκη από τη μια να επανατοποθετήσει το στίγμα της ως η ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων της Κύπρου, να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της στο όραμα της και από την άλλη να φρεσκάρει στόχους, τρόπους δουλειάς, να δημιουργήσει καινούργιους μηχανισμούς και εργαλεία παραγωγής πολιτικής  για να απαντήσει στο σήμερα των εργαζόμενων», ανέφερε σημειώνοντας πως η συμβολή του Πάμπη στην εξεύρεση της ισορροπίας ήταν καθοριστική.

«Με την ίδια καθαρότητα προσέγγισης και προσανατολισμού κάτω από την καθοδήγηση του συν. Πάμπη η  ΠΕΟ ξεκαθάρισε το στίγμα και τον προσανατολισμό της και σε ότι αφορά το διεθνές εργατικό κίνημα, καταθέτοντας σημαντικές δυνάμεις και δουλειά στην διατήρηση και την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ως του παγκόσμιου πόλου των προοδευτικών ταξικών συνδικάτων.  Εξάλλου καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΠΕΟ παρά το μικρό της μέγεθος, σε σύγκριση με άλλες οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ, απολαμβάνει καθολικής εκτίμησης και αναγνώρισης».

Το ίδιο μεγάλη ήταν και η συμβολή του στις σχέσεις της ΠΕΟ με τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους και τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως στα 23 χρόνια που βρισκόταν στον πηδάλιο της ΠΕΟ το κίνημα των εργαζομένων βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: «Σε μια περίοδος που ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει σε βάρος της εργασίας, περίοδο επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, επίθεσης ενάντια στις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, περίοδος στοχευμένης προσπάθειας υπόσκαψης και απαξίωσης του ρόλου της οργάνωσης και του συνδικαλισμού,  τα διακυδεύματα που τέθηκαν μπροστά στη ΠΕΟ και την ηγεσία της δεν ήταν καθόλου εύκολα.   Δώσαμε σημαντικές μάχες αυτή τη περίοδο.

Αγώνα για την διατήρηση της ΑΤΑ, ενάντια στην  ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Λάρνακας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, οικονομική κρίση του 2013, μνημόνιο και μέτρα λιτότητας, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αγώνας για επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων που μειώθηκαν λόγω της κρίσης, για επαναρύθμιση της εργασίας και διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων είναι μερικά από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία κληθήκαμε να χειριστούμε κάτω από την  καθοδήγηση του συν. Πάμπη.

Με καθαρή σκέψη και ξέροντας που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα, σταθερός στους στόχους, ευέλικτος και ευφάνταστος στους χειρισμούς, με ορθολογισμό, συνδυασμένο με οραματισμό και με μια έμφυτη δυνατότητα να βλέπει μπροστά, να αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις της εποχής και να τις μετουσιώνει σε διεκδικητικούς  στόχους, καθοδήγησε το κίνημα αυτά τα 23 χρόνια. Με συλλογικότητα και συνεχή λογοδοσία.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που οδήγησαν και στην αναγνώριση του από το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, τις εργοδοτικές οργανώσεις, το Υπουργείο Εργασίας και πολλές άλλες κοινωνικές οργανώσεις. Στο πρόσωπο του Πάμπη έβλεπαν ένα στιβαρό αξιόπιστο ειλικρινή συνομιλητή, στοιχεία που φυσιολογικά αντανακλώνται και στην οργάνωση της οποίας υπήρξε ηγέτης».

Βέβαια, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους σκιαγραφώντας στην ομιλία της πορεία του τέως Γ.Γ. της ΠΕΟ και ευχαριστώντας τον για όσα έχει προσφέρει, σημείωσε πως τα καθοδηγητικά σώματα αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη της ΠΕΟ προς όλους όσους είναι μέρος της ιστορίας αυτού του κινήματος, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν μέρος της συλλογική ηγεσίας της ΠΕΟ  μαζί με τον Π. Κυρίτση στα 23 αυτά χρόνια.  

«Η ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε, να κτίσουμε

Έχουμε πολλά ανοικτά μέτωπα μπροστά μας.»

Π. Κυρίτσης: Θεωρούσα πάντα σημαντικό η ΠΕΟ να ξεχωρίζει με τη θέση της και όχι με την αντίθεση της

Έντονα φορτισμένος συγκινησιακά έκανε την αντιφώνησή του ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ ευχαριστώντας θερμά τόσο όσους μίλησαν για τον ίδιο όσο και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του.

«Νοιώθω πραγματικά ευλογημένος, γιατί κλείνοντας αυτό τον κύκλο της ζωής μου, αισθάνομαι ότι το ίχνος που ως άνθρωπος και αγωνιστής αφήνω στην κονίστρα των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, έχει θετικό πρόσημο», είπε. Σημείωσε ότι δεν θα κάνει απολογισμό της δράσης του αφού όλα όσα πέτυχε το Συνδικαλιστικό Κίνημα αυτά τα 23 χρόνια είναι καταγραμμένα και αξιολογημένα στις Εκθέσεις Δράσης ενός έκτακτου και έξι τακτικών, Παγκύπριων Συνεδρίων: «Θεωρώ όμως άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι αγώνες μας αυτά τα χρόνια δεν περιορίστηκαν μόνο στη βελτίωση των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που καλύπτουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις. Δουλέψαμε προσηλωμένα για αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής. Και είχαμε κατακτήσεις σε όλο το φάσμα της ζωής των εργαζομένων. Ό,τι έχει κερδηθεί  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αποτέλεσμα γόνιμης, επίμονης και μαχητικής συλλογικής δράσης. Αν είναι κάτι που έχει εμπεδωθεί βαθύτατα στη συνείδηση μου και το έχω δει να επιβεβαιώνεται αμέτρητες φορές στην πράξη, είναι το γεγονός ότι μόνο συλλογικά και οργανωμένα το αδύνατο γίνεται δυνατό, το ευκταίο γίνεται εφικτό και το καλό καταργείται από το καλύτερο».

Χαρακτήρισε ως θετικό και τον ρόλο της ΠΕΟ στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης και τον τρόπο που υπερασπίστηκε την αξία του διαλόγου και το δικαίωμα της συμμετοχής στις αποφάσεις που την αφορούν, κρίνοντας από τις παρουσίες των κοινωνικών εταίρων στην εκδήλωση. «Σε μια περίοδο ανατροπής συσχετισμών και κυριαρχίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που υποβιβάζουν και συρρικνώνουν το ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η  υπεράσπιση της τριμερούς διαβούλευσης και των συλλογικών συμφωνιών καθώς και της δημοκρατικής συμμετοχής στις αποφάσεις που μας αφορούν, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται ως μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες για το κίνημα των εργαζομένων». Αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους είπε: «Παρά τις διαφορές φιλοσοφίας και προσέγγισης μεταξύ των οργανώσεων,  είμαι απόλυτα πεισμένος ότι η πολιτική ενότητας δράσης γύρω από τα προβλήματα ήταν και παραμένει σωστή και είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων. Θεωρούσα πάντα σημαντικό, η ΠΕΟ να ξεχωρίζει με τη θέση της και όχι με την αντίθεση της. Να ενώνει και όχι να διασπά, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να χαρίζεται σε ζητήματα αρχής».   

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Πάμπης Κυρίτσης όταν αναφέρθηκε στην κοινή δράση της ΠΕΟ με τις Τ/κ Συνδικαλιστικές Οργανώσεις λέγοντα χαρακτηριστικά: «Στα χρόνια που ήμουν Γ.Γ. της ΠΕΟ έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό, αξιόμαχο κίνημα επαναπροσέγγισης και κοινής δράσης, που εδράζεται στις διεθνιστικές και επαναστατικές αξίες της εργατικής τάξης και ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους γύρω από τον πατριωτικό στόχο της ειρήνης και της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας. Ένα κίνημα, στο οποίο νομίζω ότι και το δικό μου προσωπικό στίγμα είναι ευδιάκριτο. Οι στιγμές που έχουμε ζήσει στις μεγαλειώδεις κοινές εκδηλώσεις μας στην νεκρή ζώνη, έστω και αν σε κρίσιμες στιγμές  η ελπίδα μας προδόθηκε, θα μείνουν στην μνήμη μας ανεξίτηλες και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελούν σημείο αναφοράς και παράδειγμα, για νέους κοινούς αγώνες που είμαι σίγουρος ότι έρχονται». 

Συνεχίζοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τον χαιρετισμό του και αναφέρθηκε στην δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η Αριστερά και το Παγκόσμιο ταξικό  Συνδικαλιστικό κίνημα όταν ανέλαβε Γ.Γ. της ΠΕΟ: «Η στήριξη που δώσαμε για την ανασυγκρότηση της ΠΣΟ μαζί βέβαια με άλλες οργανώσεις του Αριστερού χώρου, έχει δικαιωθεί πλήρως από την ζωή. Μετά τις ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στον τρόπο και το περιεχόμενο της λειτουργίας της στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αβάνας το 2005 και την ανάληψη της Γενικής Γραμματείας από ένα έμπειρο και μπαρουτοκαπνισμένο Συνδικαλιστή όπως ο Γιώργος Μαυρίκος, η ΠΣΟ έχει θεαματικά αναπτυχθεί και καταγράφει παρουσία σε όλες τις γωνιές της γης, με οργανώσεις που συνολικά ξεπερνούν σήμερα τα 110 εκατομμύρια μέλη.

Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του είπε πως κάνοντας τον απολογισμό, η σκέψη του κύλησε σαν νοσταλγία, σαν αναπόληση για ότι έζησε κατά τη διάρκεια ενός σπουδαίου και αξέχαστου ταξιδιού. Ενός ταξιδιού στο οποίο είχα την τύχη να συνταξιδέψω με πολλούς υπέροχους συντρόφους με Σίγμα κεφαλαίο, άξιους και ανιδιοτελείς. «Σίγουρα εύκολο δεν ήταν  αυτό το ταξίδι. Ούτε για μένα ούτε και για τους δικούς μου ανθρώπους. Ένα όμως είναι σίγουρο και ξεκάθαρο και θέλω να το πω από τα βάθη της ψυχής μου.   Ότι αυτό το ταξίδι άξιζε το κόπο. Εμένα με έκανε καλύτερο άνθρωπο, έδωσε περιεχόμενο και νόημα στην παρουσία μου σ’ αυτό το κόσμο. Με γέμισε με την ικανοποίηση ότι συνέβαλα και εγώ, με όσες δυνάμεις είχα, στην συλλογική προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο.

Όταν ύστερα από πέντε συνεχής θητείες θεώρησα σωστό να παραμερίσω για να συμβάλω στην διαδικασία ανανέωσης προσώπων, ιδεών και πρακτικών, διευκολύνοντας έτσι τη φυσική ροή των πραγμάτων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επέλεξα την αποστράτευση. Είμαι και θα παραμείνω ενεργός. Σκοπεύω να συνεχίσω να βοηθώ και να συμβάλλω στη δουλειά και τους αγώνες του Κινήματος που υπηρετώ από τα γεννοφάσκια μου, από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι γιατί όσο κρατούν τα κότσια μας θα συναντιόμαστε στους αγώνες για τα μικρά και για τα μεγάλα, για να γίνεται η κοινωνία μας αλλά κι ο κόσμος όλος ένα καλύτερο μέρος για μας και για τα παιδιά μας». 

Koral Aşam: Ο Π. Κυρίτσης είναι ένθερμος αγωνιστής για την ειρήνη στην Κύπρο

Τον χαιρετισμό του Προέδρου τηςDEV-İŞ Koral Aşam διάβασε ο τέως Πρόεδρος της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Hasan Felek. Όπως ανέφερε, ένας από εκείνους που συνέβαλαν για να έχει η Εργατική Τάξη στην Κύπρο τις σημερινές κατακτήσεις της και για να γίνει η ΠΕΟ αυτή που είναι, είναι ο Πάμπης Κυρίτσης: «Η συμβολή και η συνεισφορά του στην ΠΕΟ και την Εργατική Τάξη συνέβαλαν πολύ, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για να βλέπουμε το μέλλον με σιγουριά. Εκτός από την  συνεισφορά του στην Εργατική Τάξη της Κύπρου, έχει προσφέρει και στην εργατική τάξη σε διεθνές επίπεδο από τη θέση του Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας από το 2000 που εκλέχθηκε. Έχοντας στη συνείδησή του το μέλλον της εργατικής τάξης σε μια ενωμένη Κύπρο, κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, είναι ένας από τους ένθερμους αγωνιστές για την ειρήνη στην Κύπρο. Σε οποία θέση και να υπηρετούσε την εργατική τάξη ήταν και παραμένει από τους μπροστάρηδες στον αγώνα για την ειρήνη, πάντα υποστήριζε τον κοινό αγώνα και την κοινή δράση με τους Τουρκοκύπριους. Για αυτό το λόγο, οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις DEV-İŞ-ΠΕO έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, οι κοινοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς που είχαν τερματιστεί το 1958 εξαιτίας των απειλών και δολοφονιών των σοβινιστικών στοιχείων άρχισαν να γιορτάζονται από κοινού στη νεκρή ζώνη για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια, με την πρωτοβουλία ΠEO-DEV-İŞ το 2014 και από τότε αυτός ο εορτασμός έγινε θεσμός. Σε αυτήν την πρωτοβουλία μπορεί επίσης να προστεθεί και ο εορτασμός της 1ης Σεπτεμβρίου, παγκόσμιας ημέρας ειρήνης», ανέφερε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, συνεργάστηκε με τον Π. Κυρίτση τα τελευταία 11 χρόνια και όταν ερωτάται ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντεςπου ενισχύουν την πίστη μου στον συνδικαλιστικό αγώνα, δύο άτομα του έρχονται στο μυαλό: ο πρώην Πρόεδρος της DEV-İŞ, Μεχμέτ Σεΐς και ο Πάμπης Κυρίτσης.

Γ. Μαυρίκος: Η ΠΕΟ και ο Π. Κυρίτσης μπορούν να αναλάβουν κρίσιμες ευθύνες απέναντι στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

«Μελετώντας την αγωνιστική διαδρομή του Πάμπη Κυρίτση αντιλαμβάνεται ο κάθε καλοπροαίρετος μελετητής ότι οι στόχοι για ενίσχυση της ταξικής πορείας της ΠΕΟ, ο στόχος για ανασυγκρότηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έγιναν πράξη και χειροπιαστό αποτέλεσμα γιατί ήταν φιλόδοξοι στόχοι της συλλογικής δράσης», ανάφερε από την πλευρά του ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος.

Όπως ανέφερε, η πρώτη μεγάλη κοινή προσπάθεια με τον Π. Κυρίτση ξεκίνησε το 1999 με την συνεδρίαση της ΠΣΟ στην Κύπρο και στις συχνές συζητήσεις και τις κοινές μας σκέψεις για την ανάγκη ενίσχυσης και αναζωογόνησης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. «Την εποχή εκείνη που πολλά κινήματα στον κόσμο ολόκληρο και πολλοί συνδικαλιστές ηγέτες φοβισμένοι έκρυβαν τις σημαίες τους και τις αρχές τους τότε που ο κουρνιαχτός και η σκόνη της αντεπανάστασης είχαν σκεπάσει τα πάντα, τότε η ηγεσία της ΠΕΟ μαζί και με ηγεσίες άλλων κινημάτων στο διεθνές εργατικό κίνημα όρθωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα κόντρα στους ανέμους της διάλυσης και της αυτοκαταστροφής. Ο ρόλος της ΠΕΟ υπό την ηγεσία του Πάμπη Κυρίτση ξεχωρίζει στο 14ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που έγινε στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2000 και που ουσιαστικά αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση της ΠΣΟ σαν μιας Διεθνούς ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης που βασικό της καθήκον ήταν να ενώνει την παγκόσμια εργατική τάξη με βάση τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Στο Νέο Δελχί εκλεγήκαμε και ο Πάμπης και ο ομιλών Αντιπρόεδροι της ΠΣΟ. Από τότε μέχρι και σήμερα μπορώ να είμαι σίγουρος και να μαρτυρώ για τον Πάμπη Κυρίτση ότι είναι μια προσωπικότητα αγωνιστή με ταξικά χαρακτηριστικά και αγωνιστικό προσανατολισμό, είναι ένας σύγχρονος διεθνιστής στον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, έχει την ικανότητα να ενώνει εργαζόμενους στον αγώνα για ένα κόσμο πιο δίκαιο δίχως καπιταλιστική εκμετάλλευση και ήταν και είναι σταθερά δεσμευμένος στον ενωμένο αγώνα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων για τα κοινά τους συμφέροντα και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος δυναμώνοντας την κοινή δράση της ΠΕΟ με τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα».

Όπως είπε, σήμερα η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχει στις γραμμές της 105 εκατομμύρια μέλη σε 133 χώρες των πέντε ηπείρων. «Μέσα σε αυτή την παγκόσμια μεγάλη οικογένεια ο Πάμπης Κυρίτσης έχει κατακτήσει κύρος, αναγνώριση και σεβασμό. Για το λόγο αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που έχει να δώσει πολλά ακόμα στη διεθνή συνδικαλιστική σκηνή και μέσα από τη διεθνή σκηνή να δώσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις και για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους του νησιού.

Στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ιταλία στις 6-7 και 8 Μαΐου φέτος, αισιοδοξούμε ότι η ΠΕΟ και ο Π. Κυρίτσης μπορούν να αναλάβουν κρίσιμες ευθύνες απέναντι στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στις απαιτήσεις των καιρών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερο από το χτες».

Καθολική αναγνώριση του έργου και της παρακαταθήκης του Πάμπη Κυρίτση

Όταν η αναγνώριση του έργου μιας προσωπικότητας έρχεται από εταίρους και «αντιπάλους» στο πεδίο δράσης, αυτό αποτελεί μια επιπρόσθετη επιβεβαίωση του έργου και της παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του ένας άνθρωπος φεύγοντας από το πόστο που υπηρέτησε. Τα λόγια που απηύθυναν η Υπουργός Εργασίας, οι επικεφαλής της ΣΕΚ, της ΔΕΟΚ, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για τον Πάμπη Κυρίτση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του καταδεικνύουν ότι ο τέως ΓΓ της ΠΕΟ προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στους εργαζόμενους και στα εργασιακά θέσμια του τόπου μας.

«Επέλεγε να κτίζει γέφυρες χωρίς να υποχωρεί από τα ελάχιστα αποδεκτά»

«Ο Πάμπης Κυρίτσης, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να τον γνωρίσω από κοντά τα τελευταία εννιά χρόνια είναι πάνω απ’ όλα ένας σωστός άνθρωπος και αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε στο χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σημειώνοντας ότι η ένταση και το πάθος που διεκδικούσε πάντοτε αυτά που πίστευε ότι δικαιούνταν οι εργαζόμενοι, ουδέποτε μετατρέπετο σε αγένεια ή επιθετικότητα. Στις διαφωνίες για σημαντικά ζητήματα επέλεγε να κτίζει γέφυρες χωρίς να υποχωρεί από τα ελάχιστα αποδεκτά, υπογράμμισε η Υπουργός προσθέτοντας ότι ο Π. Κυρίτσης, με την προσέγγιση του στα διάφορα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί ενέπνεε πάντοτε το σεβασμό στους συνομιλητές του έστω και αν διαφωνούσαν.

Σημειώνοντας ότι η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας είναι ένας σημαντικός θεσμός που αποτελεί την κορωνίδα του, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένου συστήματος εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η επιτυχία του θεσμού βασίζεται πρωτίστως στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοκατανόηση και στη συλλογική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων παρά τις διαφορετικές απόψεις. «Σε αυτό το πλαίσιο, ως Υπουργός Εργασίας από το 2013 μέχρι σήμερα συνεργάστηκα με τον Πάμπη Κυρίτση. Θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες για τη θετική του συμβολή ως ΓΓ της ΠΕΟ στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχόλησαν τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα τα χρόνια αυτά».

ΓΓ ΣΕΚ: «Υπήρξες καθοδηγητής σε πολλές δύσκολες στιγμές»

«Σε ευχαριστώ γιατί υπήρξες συναγωνιστής, συμπορευτής, καθοδηγητής μέσα από τη δική σου εμπειρία σε πολλές δύσκολες στιγμές», τόνισε στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας απευθυνόμενος στον τέως ΓΓ της ΠΕΟ και προσθέτοντας πως είναι σημαντικό για την ΠΕΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα που είχαν τον Πάμπη Κυρίτση ως καθοδηγητή.

Αναφερόμενος στον Π. Κυρίτση, ο ΓΓ της ΣΕΚ μίλησε για ένα φίλο, ένα συνδικαλιστή ο οποίος έχει στιγματίσει μέσα από την πορεία του «και το δικό μας ρόλο ως συνδικαλιστές στην κοινή πορεία για να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικά πιο δίκαιο κράτος, μια πιο δίκαια κοινωνία για το σύνολο των εργαζομένων».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, σημείωσε, ότι ο Πάμπης Κυρίτσης χαρακτηρίζεται από ήθος, από ελεγχόμενο αυθορμητισμό, από στόχευση, από ανιδιοτέλεια αλλά κυρίως από ένα αίσθημα αλληλεγγύης έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιεί μαζί με τους συνεργάτες του, τους στόχους που θέτει.

Πρόεδρος ΔΕΟΚ: «Ο Π. Κυρίτσης παρέμεινε σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της αριστερής ιδεολογίας»

«Μαζί με τον Πάμπη Κυρίτση και την ΠΕΟ συμπορευθήκαμε σε κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης του τόπου μας», τόνισε στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου σημειώνοντας ότι στην πολυκύμαντη ιστορία του εργατικού κινήματος στον τόπο μας, η ΠΕΟ έθεσε ανεξίτηλα την σφραγίδα της σε εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις με πρωτοπόρους συνδικαλιστές που άνοιξαν δρόμους για το εργατικό κίνημα.

«Ο συνάδελφος Πάμπης Κυρίτσης παίρνοντας την σκυτάλη από εμβληματικές προσωπικότητες του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής τους», υπογράμμισε ο κ. Αναστασίου  τονίζοντας ότι σε μια καινούρια εποχή με νέες προκλήσεις και κρίσιμα διακυβεύματα για την κοινωνία και τον συνδικαλισμό ο Π. Κυρίτσης παρέμεινε σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της αριστερής ιδεολογίας και στο όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, αφήνοντας βαθιά χαραγμένο στα συνδικαλιστικά δρώμενα του τόπου και το δικό του αποτύπωμα.

Πρόεδρος ΟΕΒ: «Καθοριστική η συμβολή του στη διαμόρφωση των εργασιακών εξελίξεων του τόπου»

«Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι η προσωπική συμβολή του στην διαμόρφωση των εργασιακών εξελίξεων του τόπου μας, υπήρξε ουσιώδης και καθοριστική», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και προσεγγίσεις σε εργατικά και κοινωνικά θέματα, ο Πάμπης Κυρίτσης υπήρξε κατά την διάρκεια της συνδικαλιστικής του πορείας, ένας αξιόπιστος συνεργάτης και συνομιλητής της ΟΕΒ και των Συνδέσμων της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και σεβασμό της Εργοδοτικής Οργάνωσης και των στελεχών της.

Κατά την μακροχρόνια πορεία του ως Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, προκλήσεις και κρίσεις. Με δυσκολίες, ανάλογα των καταστάσεων, και σε πολλές περιπτώσεις μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, καταφέρναμε να βρούμε τις συναινετικές εκείνες λύσεις για την διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, προς όφελος του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: «Αγνός ιδεολόγος της Αριστεράς με ξεκάθαρες και σταθερές απόψεις»

Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επεσήμανε ότι είναι γνωστές σε όλους οι διαφωνίες του ΚΕΒΕ με πολλές θέσεις και απόψεις του Πάμπη και της ΠΕΟ. «Η διαφορετική  φιλοσοφία των δύο Οργανισμών μας είναι λογικό να προκαλούσε και διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας, τα εργασιακά και άλλα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε είτε τις προσωπικές μας σχέσεις, είτε την καλή συνεργασία μας σε θέματα αιχμής που έπρεπε να προβούμε σε υπερβάσεις για το γενικό καλό του τόπου», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης.

«Η άβυσσος που χωρίζει τις θέσεις και τις πολιτικές μας στα οικονομικο-κοινωνικά θέματα, ουδέποτε μας εμπόδισε να βρίσκουμε σημεία επαφής και συναίνεσης…  Κατά τη γνώμη μου, ο φίλος Πάμπης είναι ένας αγνός ιδεολόγος της Αριστεράς με ξεκάθαρες και σταθερές απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι ένας έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής που με πραότητα και επιχειρήματα προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις του.»