Το βιολί του ο ΔΗΣΥ για ξεπούλημα της ΑΤΗΚ

328

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τους προϋπολογισμούς για το 2021 των Ημικρατικών Οργανισμών και συγκεκριμένα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια παρόλα αυτά επικεντρώθηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και στην αντιπαράθεση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της κάτι που συνεχίζει να προσπαθεί το κυβερνών κόμμα.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ ψηφίστηκε χωρίς να περιλαμβάνονται κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ αφού ευτυχώς τις προτάσεις αυτές απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή.

Η ΑΤΗΚ, τόνισε, συνεχίζει να δουλεύει σωστά και παραγωγικά πραγματοποιώντας κέρδη κάθε χρόνο και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει και στους ίδιους τους Οργανισμούς και στην κοινωνία ευρύτερα. Ο Ν. Γρηγορίου προειδοποίησε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ μαζί με τους εργαζόμενους θα παρακολουθεί στενά το θέμα και δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ ξεκίνησε με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος είπε ότι η αγορά θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί εντελώς.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η CYTA έδωσε στο κράτος με τη μορφή μερισμάτων ή φόρων 850 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος το κράτος θα λάβει άλλα 20 εκατ. Επιπλέον, είπε, ο Οργανισμός κάνει μια πολυδάπανη επένδυση 130 εκατ. ευρώ για το δίκτυο οπτικών ινών για το κράτος, κάτι που δεν θα έκανε κανένας ιδιωτικός οργανισμός. Συνεχάρη επίσης τα κόμματα που στάθηκαν εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της CYTA γιατί όπως είπε, αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στις τσέπες των ιδιωτών και όχι του κράτους και των πολιτών αν γινόταν κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ως Υπουργός Συγκοινωνιών επί Γλαύκου Κληρίδη κατάφερνε τότε να ξεπουλήσει τη CYTA «έναντι πινακίου φακής», ενώ σημείωσε ότι Οργανισμός όχι μόνο κατάφερε να δώσει 850 εκ ευρώ στο κράτος αλλά έδωσε και αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενους.