Το κοινό μας μέλλον είναι συνδεδεμένο με την ειρήνη

386

Τη φωνή τους για την ειρήνη στην Κύπρο και την επανένωση της χώρας μας ένωσαν η ΠΕΟ και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOPSEN, BES, DAUSEN σε μια διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως Μέρα Δράσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ειρήνη.

ΠΑΜΠΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, ΓΓ ΠΕΟ

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι ο καλύτερος συμβολισμός για την κοινή δημόσια παρέμβαση μας, αφού το μέλλον μας, με το μέλλον του κυπριακού λαού στο σύνολο του είναι συνδεδεμένο με την ειρήνη και την ασφάλεια, την επανένωση και την απαλλαγή της χώρας μας από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία, τόνισε στην παρέμβαση του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε μια περίοδο, σημείωσε, που οι διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού είναι παγωμένες, που στην Ανατολική Μεσόγειο οξύνονται οι εντάσεις, ανεβαίνει ο εθνικισμός και χτυπούν τύμπανα πολέμου, σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα την προοπτική της ανεργίας και της διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας, «η σημερινή κοινή δημόσια παρέμβαση μας  αποκτά ξεχωριστή σημασία».

Για μια ακόμα φορά «ενώνουμε τις φωνές μας,  για να ενισχύσουμε τη φωνή της λογικής και  του γνήσιου και αληθινού πατριωτισμού», τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας ότι το συμφέρον του λαού μας και όλων των λαών της παροχής, υπηρετείται με την συνεννόηση και τη συνεργασία.  Υπηρετείται με την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών μέσα από τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Ενώνουμε τες  φωνές μας για να επαναλάβουμε ότι οι συνομιλίες για λύση του κυπριακού πρέπει να επανεκκινήσουν το συντομότερο από εκεί που έμειναν στο Κράν Μοντανά και να ολοκληρωθούν με συμφωνημένη λύση και επανένωση της κοινής μας πατρίδας», υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ επαναλαμβάνοντας την δέσμευση στον ταξικό προσανατολισμό, στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό του εργατικού μας κινήματος.  «Την αποφασιστικότητα μας για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και να μην φορτωθεί η κρίση της πανδημίας στους ώμους των εργαζομένων».

Ο Π. Κυρίτσης υπογράμμισε επίσης πως είναι φανερό  ότι ο χρόνος που επέρχεται θα είναι δύσκολος για τους εργαζόμενους και οι αγώνες σκληροί. σε δυο κατευθύνσεις:

– Προστασία των συμβάσεων και αξιοποίηση της οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης και

– πίεση προς την κυβέρνηση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την αυθαιρεσία και την απορρύθμιση.

KORAL AŞAM, πρόεδρος DEV-İŞ

Ο πρόεδρος της DEV-İŞ, Koral Asam, αφού εξέφρασε την στεναχώρια του που φέτος λόγω της πανδημίας covid-19 δεν πραγματοποιήθηκε η μαζική δράση της 1ης Σεπτεμβρίου, η οποία παραδοσιακά πλέον πραγματοποιείται υπό την ηγεσία των Τουρκοκυπριακών και Ελληνοκυπριακών ταξικών συντεχνιών οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων, τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές-νεοφιλελεύθερες επεμβάσεις. «Με αυτήν την συνειδητοποίηση, προκειμένου να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη και στον αγώνα για ειρήνη στη χώρα μας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες αγωνιζόμαστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους συντρόφους μας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της DEV-İŞ.

Με τον αντίκτυπο της πανδημίας, η ανεργία στο βόρειο μέρος της Κύπρου έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα, ανέφερε ο Koral Asam, σημειώνοντας ότι  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 95 χώροι εργασίας έχουν κλείσει μόνιμα και 8000 χώροι εργασίας δεν μπόρεσαν ακόμα να ανοίξουν μετά από την καραντίνα. 5000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε μόνιμη ανεργία και 25.000 εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς μισθό και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

«Εν ολίγοις, η νεοφιλελεύθερη οικονομική νοοτροπία όπως πάντα βάζει τους τους εργάτες να πληρώσουν την κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι η ίδια νοοτροπία αγνοεί τη δημόσια υγεία ανοίγοντας ανεξέλεγκτα τις θαλάσσιες και εναέριες εισόδους και μεταφέροντας τον covid-19 στη χώρα προκειμένου να αναζωογονήσει τον τουρισμό τυχερών παιχνιδιών.

GÜVEN BEGİHAN, πρόεδρος KTAMS

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της KTAMS, Guven Begihan υπέδειξε ότι αυτές τις μέρες που το νησί μας περιβάλλεται από πολεμικά πλοία συνειδητοποιούμε για άλλη μια φορά πόσο χρειαζόμαστε την ειρήνη. «Ενώ υπάρχει η δυνατότητα μιας δίκαιης κατανομής του πλούτου γύρω από το νησί μας για την ευημερία των ανθρώπων του νησιού, εμείς οι Ειρηνιστές δεν δεχόμαστε το ενδεχόμενο αυτός ο πλούτος να προκαλεί εντάσεις που οδηγούν σε πόλεμο», τόνισε ο πρόεδρος της KTAMS.

Ο αγώνας για επιβίωση των εργαζομένων και των φτωχών έχει περάσει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την προσθήκη της μεγάλης οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία του Covid 19, κρίση κατά την οποία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν με ταχύτητα τους εργαζόμενους κάτω από το όριο της φτώχιας, ανέφερε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών που έχασαν τη ζωή τους λόγω της επιδημίας σε όλο τον κόσμο είναι εργαζόμενοι και φτωχοί που εργάζονται σκληρά, φανερώνει για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος.

MUSTAFA YALINKAYA, πρόεδρος BES

Η 1ης Σεπτεμβρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, θα αποκτήσει νόημα την ημέρα που η ειρήνη, όχι ο πόλεμος, θα επικρατήσει πρώτα στη χώρα μας και μετά στον κόσμο, τόνισε ο πρόεδρος της BES, Mustafa Yalinkaya. “Εμείς που υποστηρίζουμε την επανένωση της διχοτομημένης χώρας μας, πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα που κάναμε μέχρι τώρα για πιο φωτεινές μέρες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την επίτευξη μιας Ανεξάρτητης Ενωμένης Κύπρου με ισότητα”, ανέφερε ο Mustafa Yalinkaya προσθέτοντας ότι το Κυπριακό είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για να αφεθεί στην πρωτοβουλία των ηγετών και των εγγυητριών χωρών που ασκούν πίεση σε αυτούς τους ηγέτες. Οι πρωταγωνιστές στην εξέλιξη αυτού του ζητήματος που θα επηρεάσει το μέλλον του λαού της Κύπρου θα πρέπει να είναι οι ίδιοι Κύπριοι, υπέδειξε.

Δυστυχώς, οι συγκρούσεις συμφερόντων των ισχυρών χωρών στη Μεσόγειο σχετίζονται στενά με εμάς Κύπριους, τόνισε ο πρόεδρος της BES.

“Ιδιαίτερα οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αναπόφευκτα μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας Δεν θέλουμε να υποφέρουμε ξανά λόγω του πολέμου συμφερόντων. Σε αυτό το θέμα, οι δύο Κύπριοι ηγέτες πρέπει να κάνουν ένα σαφές βήμα και να καταλήξουν σε συμβιβασμό”, υπογράμμισε.

ŞENER ELCIL Γενικός Γραμματέας KTÖS.

Οι πόλεμοι στη γεωγραφία όπου βρίσκεται η χώρα μας έδειξαν για άλλη μια φορά τον κοινό πόνο όλων των Κυπρίων και πόσο σημαντική είναι η ειρήνη, υπέδειξε στη δική του παρέμβαση ο ΓΓ της KTOS, Sener Elcil.

Ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί το έδαφος για συγκρούσεις χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση, ανέφερε ο κ. Elcil υποδεικνύοντας ότι είναι η εκπαίδευση που κάνει τους Τουρκόφωνους και τους Ελληνόφωνους Κύπριους εχθρούς. Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν το αναγκαίο υπόβαθρο, από την Τουρκία και την Ελλάδα, στάλθηκαν αρχικά εκπαιδευτικοί και μετά όπλα και στρατιώτες, σημείωσε.

«Ο πλούτος των ενεργειακών πόρων στην περιοχή μας μας έφερε αντιμέτωπους με την ένταση και τη σύγκρουση», ανέφερε προσθέτοντας πως με βάση το γεγονός ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με πόλεμο και όπλα, πρέπει να προβάλουμε το αίτημα μας για διάλογο και ειρήνη για την ευημερία όλων των λαών που ζουν στην περιοχή μας. «Ως Κύπριοι, πρέπει να εργαστούμε για την ενοποίηση του μοιρασμένου νησιού μας και να δώσουμε ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες που εναντιώνονται στην ειρήνη που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο. Πρέπει να αντισταθούμε στους φασίστες τόσο στο νότο όσο και στο βορρά, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από την επιδημία Covid-19 για να ενισχύσουν τη διχοτόμηση και τροφοδοτούν τη διαίρεση του νησιού μας και το αίμα και τα δάκρυα των δύο κοινοτήτων», υπέδειξε ο ΓΓ της KTOS.

TAHİR GÖKÇEBEL πρόεδρος KTOEÖS

Η κλιμάκωση της διαμάχης για τη διανομή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο όπως και οι αιτίες των συγκρούσεων, των πολέμων και των θανάτων στη Μέση Ανατολή είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής μάχης, τόνισε ο Tahir Gokcebel πρόεδρος της KTOEÖS.

«Το να παραμείνουμε θεατές στην διχοτόμηση του μικρού μας νησιού και να προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδος από αυτό, οδηγεί σε νέα δεινά. Οι ηγέτες που υπηρετούν αδέξια τους ιμπεριαλιστές οδηγούν τον λαό στην καταστροφή. Υπάρχει ανάγκη για ανεξάρτητους ηγέτες που αντιλαμβάνονται την αρετή της ειρήνης και τα οφέλη της για τον λαό», ανέφερε ο πρόεδρος της KTOEOS.

“Χρειάζεται οι λαοί να πουν «Σταματήστε» προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή και ειρήνη στον κόσμο. Πρέπει να ξεσηκωθούμε λέγοντας «φτάνει». Το όνειρό μας πρέπει να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να σταματήσουμε τους βρυκόλακες, πρέπει να φέρουμε τον κόσμο σε ένα σημείο όπου κάθε ζωντανή ύπαρξη μπορεί να ζήσει με ειρήνη”, ανέφερε.

ERCAN HOŞKARA, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας DAU-SEN

Ο τρόπος ζωής μας επηρεάζεται σοβαρά από την πανδημία και οι οικονομικές δυσκολίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν μαζί και να δείχνουν αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να αφήνουν πίσω τους όλες τις προκαταλήψεις. Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, τόνισε στη δική του παρέμβαση το Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας DAU-SEN, Ercan Hoskara.

Εκτός από την επιδημία Covid-19, δυστυχώς, η ένταση στην περιοχή μας, συγκεκριμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κοινός πλούτος των λαών της περιοχής. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτός ο πλούτος θα φέρει ευημερία και ειρήνη στους λαούς της περιοχής είναι η δίκαιη κατανομή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος, να αναγνωριστεί η αξία της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης για δίκαιη κατανομή. Ο φυσικός μας πλούτος θα έχει σημασία εάν φέρνει ανάπτυξη και ευημερία στους λαούς της περιοχής, όχι αίμα και δάκρυα», τόνισε ο κ. Hoskara, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η κουλτούρα της αλληλεγγύης, της κοινής δράσης και της δίκαιης ανταλλαγής που καλλιεργούν οι συντεχνίες αποκτούν σημασία