Υπερ της μεσολαβητικής πρότασης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

276

Ολοκληρώθηκαν χτες, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, οι Γενικές Συνελεύσεις για ενημέρωση και επεξήγηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της μεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας για την ανανέωση της Σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία. Οι Συνελεύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκαν από τις 10 Σεπτεμβρίου σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Σε όλες τις Συνελεύσεις απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των εργαζομένων σε ότι αφορά την ουσία της Μεσολαβητικής πρότασης και δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα και δημοκρατικά τόσο για την πρόταση αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τους τρόπους επίλυσής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από μια δύσκολη και πολύωρη διαπραγμάτευση η Υπουργός Εργασίας υπέβαλε την πρότασή της στις 2 Σεπτεμβρίου στην εργατική και εργοδοτική πλευρά, η οποία έγινε καταρχήν αποδεκτή από τις ηγεσίες των δύο μερών και ανέλαβαν να τη συζητήσουν στα Συμβούλια τους και τις Συνελεύσεις των εργαζομένων για να πάρουν την τελική απόφαση. Η πρόταση κρίθηκε ως ένας έντιμος συμβιβασμός από τις ηγεσίες των δύο μερών και μέσα από τις δηλώσεις που έγιναν με την παραλαβή της πρότασης, στάληκε ένα θετικό μήνυμα για επίτευξη συμφωνίας και αποφυγή της σύγκρουσης στον ευαίσθητο τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η επιτυχία του Συνδικαλιστικού Κινήματος να περιληφθεί στην πρόταση της Υπουργού πρόνοια που θεσμοθετεί νομικά τους μισθούς 19 ειδικοτήτων, γεγονός που από τη μια θα καταργήσει σε σημαντικό βαθμό τα προσωπικά συμβόλαια και θα διασφαλίσει τους μισθούς και τα παρεμφερή ωφελήματα αυτών των υπαλλήλων και από την άλλη ανοίγει ο δρόμος ικανοποίησης του γενικότερου αιτήματος του Συνδικαλιστικού Κινήματος για νομική ρύθμιση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με την πρόταση επίσης επανέρχονται σε σημαντικό βαθμό τα ωφελήματα τα οποία παραχωρήθηκαν το 2013 ένεκα της οικονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα καταβληθούν αυξήσεις μισθών συνολικά 5,5% στη διάρκεια της 4ετίας, ποσοστό το οποίο αν ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση στους μισθούς του δικαιώματος υπηρεσίας, φτάνει σχεδόν το 7,5%.

«Αναμένω ότι οι εργαζόμενοι θα συμφωνήσουν με τις ηγεσίες τους ότι είναι μια καλή πρόταση που ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό τους αρχικούς στόχους που τέθηκαν από το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τελικά η πρόταση θα εγκριθεί από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμιά συμφωνία και κανένας Νόμος δεν κατοχυρώνει και δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους καλύτερα παρά μόνο η Οργάνωσή τους στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, η ενότητά τους και ο καθημερινός αγώνας», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης.