Υπόθεση Φλόιντ: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και καταδίκης του ρατσισμού στο κόσμο του ποδοσφαίρου

330

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και απότισης φόρου τιμής από τον χώρο του ποδοσφαίρου στον Αφροαμερικανό Τζοτζ Φλόιντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν 8 ημέρες από υπέρμετρη άσκηση βίας αστυνομικών στη Μινεάπολη.

Πολλοί ποδοσφαιριστές αλλά και ολόκληρες ομάδες προχώρησαν σε συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας και καταδίκης του ρατσισμού σε διάφορα γήπεδα ανά τον κόσμο.

Στην Bundesliga, ο Μάρκους Τουράμ της Γκλάνταμπαχ, με τη διάσημη στάση του κινήματος  Black Lives Matter, γονάτισε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Επίσης, ο Άγγλος μέσος της Ντόρτμουντ , Τζέιντον Σάντσο έδειξε την μπλούζα που φορούσε μέσα από τη φανέλα του στην κάμερα, και η οποία έγραφε «Justice for George Floyd» («Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ»). 

Ο Ιταλός αμυντικός της Γιουβέντους δημοσίευσε τη φωτογραφία με τη φράση «I Can`t Breathe» («Δεν μπορώ να αναπνεύσω»), ο Ολλανδός άσος της Ρόμα, Τζάστιν Κλάιφερτ , δημοσίευσε μια φωτογραφία με λεζάντα «Είμαστε όλοι ίδιοι», ενώ η Σαμπντόρια δημοσίευσε «μαύρο» τον ναυτικό που έχει στο σήμα της.

Σύσσωμη η ομάδα της Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο «Άνφιλντ», συμμετέχει στο κίνημα «Black Lives Matter». Ολόκληρη η ομάδα της Λίβερπουλ συγκεντρώθηκε στη μεσαία γραμμή του γηπέδου, με τα γόνατα των ποδοσφαιριστών στο έδαφος και με τα πρόσωπά τους να βλέπουν την υψηλότερη κάμερα, ένα από τα σύμβολα του κινήματος.

Ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ, έγραψε μεταξύ άλλων στο twitter: «Η κοινωνία είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται απαντήσεις. Οι ζωές των μαύρων μετράνε, η κουλτούρα των μαύρων μετράει, η μαύρη κοινότητα μετράει, όλοι μετράμε».