Υπόκλιση στους βετεράνους, στους αγωνιστές της Εργατικής Τάξης

325

Με μεγάλη επιτυχία και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Πάφο η Επαρχιακή εκδήλωση για την επέτειο των 80χρονων της ΠΣΕ-ΠΕΟ τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου και εντάσσεται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της ΠΕΟ εν όψει του 28ου Παγκύπριου Συνέδριού της.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν στελέχη της ΠΕΟ που συμπλήρωσαν 40 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος της οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «1958» από το θέατρο «Αντίλογος».

Κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ε.Γ. της ΠΕΟ Πάφου Νεόφυτος Άσσος. Εκ μέρους των βετεράνων που βραβεύτηκαν μίλησε ο Αντρέας Χριστοδούλου.

80 ολόκληρα χρόνια αγώνων για κοινωνική πρόοδο και ευημερία

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, αναφερόμενος στου βετεράνους τους χαρακτήρισε ως σημαιοφόρους, πρωτεργάτες, πρωτοπόρους κομμουνιστές εργάτες, οι οποίοι φωτισμένοι από την εκθαμβωτική λάμψη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη στη Ρωσία, συνειδητοποίησαν ότι η απελευθέρωση από την εξαθλίωση είναι δική τους υπόθεση και ότι η φτώχεια και η μιζέρια δεν καταπολεμούνται με προσευχές και παρακάλια αλλά με την οργάνωση, την ταξική συσπείρωση, την συλλογική διεκδίκηση.

Όπως είπε, η ΠΕΟ για 80 ολόκληρα χρόνια εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης.

Μιλώντας για το επικείμενο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας.

Τιμούμε τα 80χρονα της ΠΣΕ-ΠΕΟ συνεχίζοντας τη δράση για τα δίκαια των εργαζομένων

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάφου, Νεόφυτος Άσσος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην 80η επέτειο ίδρυσης της ΠΣΕ-ΠΕΟ την 16η Νοεμβρίου 1941: «Η ίδρυση της ΠΣΕ με συνεχιστή την ΠΕΟ αργότερα είναι μια σημαντική ημερομηνία με πολύ θετικές επιπτώσεις για την Κυπριακή Εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Η συνένωση  του Κινήματος τότε  των μικρών   και σκόρπιων συντεχνιών κάτω από την  συνδικαλιστική στέγη ενός συντονιστικού  οργάνου πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική  οργανωτική επίτευξη . Εκτιμώντας  σήμερα την  80η πορεία από τότε συμπεραίνουμε την σημασία  της επίτευξης της συνένωσης  του εργατικού κινήματος. Ήταν η αφετηρία της συνεχούς οργάνωσης  των  εργατών και της μαζικοποίησης του κινήματος  με ενιαία καθοδήγηση που οργάνωσε και  διεξήγαγε στην συνέχεια πολλούς αγώνες με  επιτυχία που άλλαξε τη ζωή των εργαζομένων  και του λαού μας γενικότερα.

Στα  80 τόσα χρόνια παρουσίας του συνδικαλιστικού  μας κινήματος η δράση του και οι  αλλαγές που πέτυχε στο βιοτικό  επίπεδο του  κόσμου άφησε τη σφραγίδα του στην  κοινωνία. Η δράση του αναγνωρίζεται και εκτιμάται ως η κύρια δύναμη που επέδρασε στην  αλλαγή  της ζωής του απλού ανθρώπου στη  βελτίωση της θέσης του εργαζομένου της κοινωνίας γενικότερα.

Διαβάζοντας την ιστορία της ΠΕΟ οι νεότεροι, γυρνώντας τη σκέψη και το βλέμμα προς τα πίσω οι μεγαλύτεροι διαπιστώνουμε το  μέγεθος της προόδου που πετύχαμε στη  κοινωνική ζωή , στην εργατική νομοθεσία, στη μόρφωση, στο πολιτισμό , στην αναψυχή, σε θέματα υγείας, στους όρους απασχόλησης για ίσες ευκαιρίες γενικά βελτίωση του επιπέδου ζωής. Μελετώντας την ιστορία του κινήματος  μας αντιλαμβανόμαστε  πόσο δρόμο έχουμε διανύσει και πόσα πετύχαμε», είπε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως σε αυτή  την πολυετή  δράση και προσφορά τα στελέχη της ΠΕΟ  ήταν πάντα μπροστά έτοιμα να προσφέρουν. Να αφιερώσουν  δυνάμεις , χρόνο,  υπομονή και δυναμική που μαζί με την καθοδήγηση των συντεχνιών της ΠΕΟ πραγματοποιούσαν όμορφες και αποφασιστικές  μάχες προς όφελος  των πολλών και του συνόλου των εργαζομένων.

«Αυτά τα στελέχη είναι που τιμούμε για την προσφορά τους, την ανιδιοτέλεια  που τους χαρακτήριζε  για την ποιότητα τους και την  ξεχωριστή πολύχρονη παρουσία τους στα σώματα των συντεχνιών τους και της ΠΕΟ».

Οι βραβευθέντες βετεράνοι:

Χριστόδουλος Κωνσταντίνου, Κυριάκος Κόκκινος, Ζαχαρίας Μακρυνικόλας, Σάββας Γ. Σπύρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, Σωτήρης Νεοκλέους, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Γιώργος Ασπρομμάλης, Παρασκευή Νεοκλέους, Ολυμπιάδα Χαραλάμπους, Ανδρούλα Ιουλιανού, Αντρέας Χριστοδούλου, Θέμης Γεωργίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Χριστόδουλος Συμεού, Μιχάλης Νατιώτης, Ανδρέας Γεωργίου, Κυριάκος Αναστάση, Σοφόκλης Σοφοκλέους και Σταύρος Δρουσιώτης.