Χριστούγεννα με “κέρφιου” λόγω αποτυχίας διαχείρισης της πανδημίας

358

Ανακοινώθηκαν και επίσημα χθες τα μέτρα τα οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τα αντιφατικά και αποτυχημένα -όπως αποδείχτηκαν- μέτρα που είχε λάβει διαδοχικά η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο και εντεύθεν. Εν ολίγοις, λόγω της αποτυχίας διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, τα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε τα μέτρα και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα επαναξιολογηθούν στις 22 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα τίθενταθ σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.   

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

1. Απαγόρευση   κυκλοφορίας   μεταξύ   21.00   μ.μ.   έως   05.00   π.μ. εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(i) Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(ii) μετάβαση  σε  ιατρικό  κέντρο  ή  νοσηλευτήριο  ή  φαρμακείο  ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, και

(iii) διακίνηση   κυνηγών   προς   και   εντός   μη   απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, όπως καθορίζονται στους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017, από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου (νοείται ότι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους την άδεια κυνηγίου για σκοπούς ελέγχου).

2. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και Μαρίνες, κλπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

3. Επιτρέπεται    η    παρουσία    μέχρι    10    προσώπων    σε    οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

4. Ο   εκκλησιασμός   και   άλλες   μορφές   θρησκευτικής   λατρείας   σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

5. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών).

6. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

7. Η λειτουργία των Λυκείων και Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τη Δευτέρα 14/12/2020 γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Νοείται ότι αφορά τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία / ιδρύματα.

8. Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

9. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. (Μετά τις 21.00 μ.μ.  επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή).

Σημειώνεται ότι οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 21:00 μ.μ. μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (με ρύθμιση μέγιστου αριθμού ατόμων αναλόγως τετραγωνικών, στα 40 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και στα 80 άτομα σε εξωτερικούς χώρους).

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

10. Αναστέλλεται   η   λειτουργία   υπαίθριων   και   κλειστών   θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

11. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1.5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου.

12. Παραμένει  η  απαγόρευση  των  μαζικών  και  άλλων  εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων,  διαδηλώσεων,  παρελάσεων,  συναυλιών, υπαίθριων πανηγυριών, χριστουγεννιάτικων παζαριών, φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

13. Η χωρητικότητα των δημόσιων μεταφορών θα ρυθμίζεται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανά Επαρχία.

14. Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων.

15. Επιτρέπεται   η   λειτουργία   του   υπόλοιπου   λιανικού   εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του     μέτρου   1   άτομο   προς   10   τ.μ.   ωφέλιμου   χώρου.   Τα υπερκαταστήματα,   πολυκαταστήματα   και   μεγάλα   καταστήματα πέραν των 500 τ.μ., οφείλουν να διασφαλίζουν έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

16. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση.

17. Επιτρέπεται  η  λειτουργία  επιχειρήσεων  τυχερών  παιγνίων  και στοιχημάτων, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και  υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον και ότι οι πελάτες παραμένουν εντός της επιχείρησης μόνο για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα συμπλήρωσης και κατάθεσης του δελτίου στοιχήματος ή πληρωμής κερδών.

18. Αναστέλλεται η λειτουργία των καζίνο.

19. Αναστολή  της  λειτουργίας  των  κολυμβητηρίων  εξαιρούμενης  της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

20. Γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο μέχρι τις 21:00 μ.μ).

21. Το Λιμάνι Λεμεσού και Λάρνακας θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές Συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

22. Αθλητισμός:

– Αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων για πρόσωπα κάτω των 18 ετών

– Αναστέλλεται  η  λειτουργία και η χρήση κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(i) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση  από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του   προπονητή  και  χωρίς  την  παρουσία θεατών,

(ii) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας και εθνικών  ομάδων, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και

(iii) Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπόνηση αθλητών     και     αθλητριών      υψηλής      επίδοσης     οι      οποίοι συμπεριλαμβάνονται    στον    κατάλογο    του    Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού με τη συμμετοχή μέχρι 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του   προπονητή, όπως αθλητές και αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και/ή συμπεριλαμβάνονται στους Σχεδιασμούς Υψηλής Επίδοσης και Ταλέντου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

23. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή.

24. Συνεχίζεται  η  λειτουργία  των  Δικαστηρίων,  με  βάση  σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

25. Εξυπηρέτηση αποκλειστικά προσώπων 65 ετών και άνω καθώς και ατόμων με αναπηρίες, από το λιανεμπόριο τροφίμων, από την ώρα έναρξη της λειτουργίας τους έως τις 9.00 π.μ.

26. Παραμένει η αναστολή της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, δισκοθηκών, κέντρων διασκέδασης και μουσικοχορευτικών χώρων.

27. Παραμένει η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λουνα παρκ και θεματικών πάρκων.

28. Αναστολή   διεξαγωγής   συνεδρίων,   εμπορικών   και   εικαστικών εκθέσεων και συνελεύσεων.

29. Απαγόρευση επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας, δομές παιδικής προστασίας, εξαιρουμένων των επισκέψεων σε άτομα με αναπηρία όπου κάθε ένοικος μπορεί να δεχτεί δύο επισκέψεις τη βδομάδα και σε εξαιρετικά αναγκαίες περιπτώσεις θα εξετάζονται από τον αρμόδιο λειτουργό πρόσθετες επισκέψεις.

30. Αναστολή της λειτουργίας των κατασκηνωτικών χώρων.

31. Απαγόρευση της εισόδου και/ή εξόδου από τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου οποιουδήποτε προσώπου, πλην της εισόδου των νεοεισερχομένων αιτητών ασύλου:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η είσοδος και/ή έξοδος από τα εν λόγω κέντρα για τους εργαζόμενους και η κατ’ εξαίρεση είσοδος και/ή έξοδος για ανθρωπιστικούς και/ή ιατρικούς λόγους κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Εσωτερικών.