Χωρίς εισοδήματα για μήνες δικαιούχοι επιδομάτων

341

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες άνεργοι και δικαιούχοι συντάξεων και άλλων επιδομάτων οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν για μήνες χωρίς εισοδήματα, αφού η εξέταση των αιτήσεών τους καθυστερεί αδικαιολόγητα πολύ από το Υπουργείο Εργασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις για ανεργιακό επίδομα που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 18 Ιουνίου 2021, για επίδομα ασθενείας που υποβλήθηκαν μέχρι 10 Ιουνίου, για συντάξεις ανικανότητας που υποβλήθηκαν τον Μάρτη του 2021, για θεσμοθετημένες συντάξεις που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2021 ενώ όσοι έχουν προσφύγει στο δευτεροβάθμιο ιατρικό συμβούλιο περιμένουν από τον Οκτώβριος-Νοέμβριο του 2020.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστια δυσχέρεια και προβλήματα στην βιωσιμότητα των ανθρώπων αυτών.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην οποία η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στον σημαντικό όγκο εργασίας που συσσωρεύτηκε στο Υπουργείο εξαιτίας της πανδημίας και πως στόχος ήταν να εξυπηρετηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι. Παρόλα αυτά βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας υπενθύμισαν πως το θέμα συζητήθηκε και τον Μάρτιο του 2017, δύο χρόνια δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας ενώ σημείωσαν ότι παρόλες τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, τίποτα δεν επιλύθηκε από τότε. Στη συνεδρία παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος μαζί με την Υπουργό Εργασίας διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για διόρθωση του προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης ότι μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση πολλών υπηρεσιών, τουλάχιστον για τα στάδια τα οποία απαιτούνται μέχρι την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο οι απαντήσεις των δύο αξιωματούχων δεν έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έθεσαν τελεσίγραφο για διόρθωση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους.

Στη συνεδρία παρευρέθηκε εκ μέρους της ΠΕΟ ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χρίστος Τομπάζος ο οποίος επεσήμανε το γεγονός ότι σύντομα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο αφού πολλά ξενοδοχεία θα αναστείλουν τις εργασίες τους για τον χειμώνα.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι όσες δικαιολογίες και να ακουστούν εκ μέρους της αρμόδιας Υπουργού, όσα προβλήματα και αν υπάρχουν, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κόσμος υποφέρει, μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισοδήματα και δημιουργούνται μεγάλες δυσχέρειες στην επιβίωσή του. «Οι παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι δικαίωμα των πολιτών και όχι βοήθημα», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η ΠΕΟ και η ΣΕΚ απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Εργασίας στις 21 Οκτωβρίου 2019 στην οποία πρότειναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για επίλυση του προβλήματος όπως είναι η πληρωμή μιας καταρχήν προκαταβολής σε κάθε δικαιούχο στον ένα μήνα μετά την εγγραφή του ως ανέργου ή την υποβολή της αίτησης για επίδομα μητρότητας ή ασθενείας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλίας σε δήλωσή του καταγγέλλει τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ, από το 2017 όταν πρωτοέθεσε  το θέμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. «Παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου, τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Είναι αδιανόητο οι άνεργοι, όσοι ασθενούν, οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι στο ΤΚΑ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μισθοσυντήρητα άτομα, να αναμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τους καταβληθεί το επίδομα ή η σύνταξη που δικαιούνται. Οι αναφορές του Υπουργείου κάνουν λόγο για τέσσερις με οκτώ μήνες, οι πραγματικότητες φανερώνουν καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον έναν χρόνο. Η Κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη ότι κατανοεί τη θέση αυτού που χάνει τη δουλειά του, αυτού που συνταξιοδοτείται, ότι έχει ανάγκη το επίδομα ή τη σύνταξη για να βγάλει το μήνα. Πώς θα ζήσει κάποιος, αν για ένα χρόνο δεν έχει επίδομα ή εισόδημα;», διερωτάται ο Α. Καυκαλιάς.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η συνεδρία ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αφού κανένα από τα έντυπα του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι προσβάσιμο γι’ αυτούς με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τρίτους για να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, είτε να χάνουν εντελώς τα δικαιώματά τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) κατήγγειλε ότι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας για τα επιδόματα είναι λανθασμένος και ακατάλληλος για ΑμεΑ.