Χωρίς πραγματική ξεκούραση οδηγοί της ΝΡΤ

274

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας λεωφορείων ΝΡΤ, σήμερα η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται ένα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Η υποχρεωτική παραμονή σε ακατάλληλους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα – διαλείμματα στη διάρκεια του ημερήσιου ωραρίου τους.

Υπάρχουν προγράμματα που τα διαλείμματα φτάνουν τις τέσσερεις με πέντε ώρες την ημέρα σε πλαίσιο εργασίας 12-13 ωρών που καλύπτει τη μέρα και το βράδυ, τονίζει η Συντεχνία προσθέτοντας ότι εξηγήθηκε επανειλημμένα τόσο στην εταιρεία, όσο και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) πως αυτά τα ωράρια είναι εξοντωτικά, δεν είναι ανθρώπινα, δημιουργούν άγχος και ψυχολογική πίεση, γιατί μεταξύ άλλων καταργούν την οικογενειακή ζωή. Δεν υπάρχουν σε αφετηρίες και σε σταθμούς ιδίως στο κέντρο της Λευκωσίας, που είναι οι χώροι των διαλειμμάτων, οι υποδομές για ξεκούραση, για γεύμα και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν τουαλέτα, καταγγέλει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ σημειώοντας ότι η υγεία, η ασφάλεια και οι ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής, ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους περισσότερο από τα χρήματα.

Το ΤΕΣ στις διαπιστώσεις του αναφέρει γι’ αυτό το θέμα «Όπως προνοείται στο Μνημόνιο Συμφωνίας, το οποίο υπογράφηκε από τις δύο πλευρές στις 31/7/2020, η εργοδοτική πλευρά οφείλει να παρέχει στους οδηγούς επαρκείς και κατάλληλα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Δεδομένου ότι η Εταιρεία δεν έχει προβεί στη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων μέχρι σήμερα, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θεωρεί ότι η Εταιρεία έχει παραβιάσει το Μνημόνιο Συμφωνίας όσον αφορά το θέμα αυτό και θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες προς πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας.»

Η Συντεχνία επισυνάπτει μάλιστα φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται τρεις από τις αφετηρίες που δεν έχουν καν τουαλέτα. Η πρώτη αφορά το δρομολόγιο 123 με αφετηρία τη Μακεδονίτισσα, σε χώρο που υπάρχουν μόνο χωράφια. Η δεύτερη αφορά το δρομολόγιο 126 με αφετηρία την οδό Αλέξανδρου Παναγούλη στον Αρχάγγελο, μπροστά από το πάρκο της περιοχής που οι τουαλέτες είναι πάντοτε κλειστές. Η τρίτη σε χώρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το 210 και 150.

Οπως εξηγεί η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, η εταιρεία απαγορεύει το λεωφορείο να μετακινείται από τις αφετηρίες. Οι οδηγοί δεν έχουν κλειδί να το κλειδώσουν και ουσιαστικά υποχρεώνονται με έμμεσο τρόπο να μένουν κοντά για να το εποπτεύουν. “Αυτά είναι διαλείμματα που επιτρέπουν στον οδηγό να ξεκουραστεί;” Είναι γνωστό πως ήδη δεκάδες οδηγοί της προηγούμενης εταιρείας εξαναγκάστηκαν και γι’ αυτό το λόγο να παραιτηθούν. Αρκετά είναι και τα ατυχήματα που έγιναν μέχρι σήμερα στους 5 μήνες εργασιών της εταιρείας. Κάποιοι απολύθηκαν γι’ αυτά. “Θα παρέμβουν κάποιοι αρμόδιοι;” διερωτάται η Συντεχνία.

“Φωτογραφίες και πληροφορίες για τις αφετηρίες και άλλων δρομολόγιων που δεν έχουν καθόλου υποδομές μπορούν να δοθούν σε όσους ενδιαφέρονται και ιδίως στα υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών. Είμαστε όμως σίγουροι πως τα γνωρίζουν. Μπορούν φυσικά αν θέλουν να τα επιβεβαιώσουν με σύντομες επισκέψεις σε αυτούς τους χώρους.”

Λύσεις υπάρχουν, όμως η εταιρεία επιμένει σε θέσεις που διαιωνίζουν αυτά τα προβλήματα. “Γιατί;”, διερωτάται η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ διαμηνύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων για την επίλυση τους.