Ψηφιακό Αρχείο ΠΕΟ: Ένα μεγαλεπήβολο έργο διάσωσης της ιστορίας του Εργατικού Κινήματος

372

Παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη από το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ την Τρίτη 16 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση και η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου της ΠΕΟ, ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου που στόχο έχει να περισωθεί η ιστορία του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να προσφέρει η ΠΕΟ ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς στα αρχεία αυτά στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων και της προβολής τους. Το Ιστορικό Αρχείο είναι και έντυπο και διαδικτυακό.

Η δημιουργία και λειτουργία του ιστορικού αρχείου  ΠΕΟ ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς η  χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων τόσο για την ΠΕΟ όσο και για την επιστημονική και ιστορική κοινότητα είναι πολλαπλά.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη εισηγητική ομιλία κατέθεσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου Πάμπης Κυρίτσης. Συνοπτική παρουσίαση του έργου έγινε από την Υπεύθυνη του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ, Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου.

Σημειώνουμε ότι η παρουσίαση του ιστορικού αρχείου πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου της 16ης Νοεμβρίου 1941, ημερομηνία κατά την οποία ιδρύθηκε η ΠΣΕ-ΠΕΟ.

Π. Κυρίτσης: Δέσμευση και χρέος προς τους βετεράνους του Κινήματος της ΠΕΟ

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ, η δημιουργία και λειτουργία του ιστορικού αρχείου  ΠΕΟ ήταν πάνω από όλα  δέσμευση, αλλά  και χρέος μας προς τους βετεράνους του κινήματος της ΠΕΟ.

«Πρωταρχικός στόχος μας ήταν και είναι μέσα από την διαδικασία της ψηφιοποίησης να περισώσουμε την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να προσφέρουμε  ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς των αρχείων προς τους ερευνητές, φοιτητές  και το ενδιαφερόμενο κοινό. Η πρόσβαση στο Αρχείο μας είναι πολύ απλή και εύχρηστη για τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της ιστορίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα.

Εκτός από φυσική παρουσία στο χώρο του αρχείου, διαδικτυακά, είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω της ιστοσελίδας της ΠΕΟ και θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια πολύτιμη, αξιόπιστη πηγή αυθεντικής και πρωτογενούς πληροφόρησης, για γεγονότα τα οποία αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου», είπε.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ δεν θα σταματήσει ποτέ να μαζεύει ντοκουμέντα, αντικείμενα ή φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία της εργατικής τάξης, γιατί γνωρίζουμε πως η σημασία του δικού μας μουσείου και αρχείου βρίσκεται στα εκθέματα και στα έγγραφα που προβάλει και έχουν διασωθεί και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Για εμάς όλα αυτά είναι μοναδικά και σπάνια. Μπορεί να μην έχουν τόσο χρηματική αξία, αλλά η αξία και η μοναδικότητα τους έγκειται στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων που τα πρόσφεραν, που τα διαφύλαξαν και πέρασαν μέσα από γενιές και γενιές συνδικαλιστών βετεράνων για να τα βρούμε εμείς.

Αυτές οι ιστορίες είναι που μας δίνουν το κίνητρο να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο και χρονοβόρο έργο, είναι χρέος μας να σώσουμε την ιστορία μας και το πιο σημαντικό να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές», ανέφερε και ευχαρίστησε τον ΟΠΑΠ για την ευγενή χρηματοδότηση, την εταιρεία «Κανικλίδης» για τη συνεργασία και την Υπεύθυνη του Ιστορικού Μουσείου της ΠΕΟ Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου.

Μ.Κ. Κωνσταντίνου: Μια ιστορία 80 χρόνων ζωντανεύει μέσα από το ψηφιακό αρχείο της ΠΕΟ

Όπως προαναφέρθηκε, η Υπεύθυνη του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου της ΠΕΟ, Μαρί-Κωνστάνς Κωνσταντίνου έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του ιστορικού αρχείου της ΠΕΟ αναφέροντας πως στόχος της ψηφιοποίησης του αρχείου της ΠΕΟ είναι: «Η διατήρηση και προβολή αρχειακού υλικού συμβάλλει στη διάσωση του, μιας και αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Συνεπάγεται πως η  ψηφιοποίηση των εγγράφων και η δημιουργία και λειτουργία ιστορικού αρχείου ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς η  χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων τόσο για την ΠΕΟ όσο και για την επιστημονική και ιστορική κοινότητα είναι πολλαπλά, αφού προωθείται χωρίς περιορισμούς η ελεύθερη διάθεση των αρχείων στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων και της προβολής, το υλικό γίνεται ευρέως γνωστό και επομένως πολλαπλασιάζεται η μελέτη και η διδακτικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,  με τη δημοσιοποίηση και την προβολή διευκολύνεται η διεπιστημονική ζήτηση καθώς το αρχειακό υλικό της ΠΕΟ σχετίζεται με όλους σχεδόν τους τομείς γνώσης και τέλος τέτοιους είδους έργα συμβάλλουν στον τομέα της εκπαίδευσης».

Το ιστορικό αρχείο της ΠΕΟ αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα και χωρίζεται σε έξι κατηγορίες.

Συνεχίζοντας ανέλυσε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ψηφιοποίηση του αρχείου και τις προδιαγραφές που τέθηκαν για το εν λόγω έργο.

Όλο το αρχείο στην ιστοσελίδα της ΠΕΟ

Μέσα στην ιστοσελίδα της ΠΕΟ https://www.peo.org.cy/el/ypiresies/mouseio/istoriko-mouseio

υπάρχει επιλογή ώστε να συνδέεται κάποιος με το μουσείο, την βιβλιοθήκη και το ιστορικό αρχείο. Στο μουσείο μπορεί να περιηγηθεί μέσω του ψηφιακού οδηγού και της ψηφιακής ξενάγησης, στην βιβλιοθήκη μπορεί να εντοπίσει το συνοπτικό οδηγό καταγραφής των βιβλίων και στο ιστορικό αρχείο πατώντας το συγκεκριμένο σύνδεσμο μεταφέρεται στις θεματικές ενότητες και επιλέγει τι ακριβώς θέλει να εντοπίσει.

Όπως εξήγησε η Υπεύθυνη του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου της ΠΕΟ, το Ιστορικό Αρχείο υπάρχει και σε έντυπη και σε διαδικτυακή μορφή. Διαδικτυακά, είναι προσβάσιμο σε όλους όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφτούν και ιδιαίτερα τους ερευνητές και τους φοιτητές, για τους οποίους θα αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύτιμη, αξιόπιστη και εύκολα προσβάσιμη πηγή αυθεντικής και πρωτογενούς πληροφόρησης, για γεγονότα τα οποία αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Παράλληλα, βρίσκεται αρχειοθετημένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσβάσιμο στον καθένα και ανεξάρτητο από τη λειτουργία του υπόλοιπου κτιρίου, στο ισόγειο του μεγάρου που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΟ. Ο χώρος προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του αρχείου σε τρείς χρήστες ταυτόχρονα.