Όροι απασχόλησης που προσομοιάζουν με σύγχρονη σκλαβιά αντί για εργασία

307

Με αφορμή το νέο περιστατικό βίας που είδε το φως της δημοσιότητας,  η ΠΕΟ εκφράζει την αγανάκτηση της και καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Τα  περιστατικά καταπίεσης, απάνθρωπων και βίαιων συμπεριφορών,  πέραν του ότι παραπέμπουν σε ρατσιστικές και σεξιστικές  αντιλήψεις και νοοτροπίες , είναι και απόρροια του αναχρονιστικού πλαισίου διαμόρφωσης των όρων και της ρύθμισης απασχόλησης των οικιακών εργαζομένων, τονίζει με ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

Η διαμόρφωση των όρων απασχόλησης και γενικά του πλαισίου εργασίας τους από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και όχι μέσα από το σύστημα  εργασιακών σχέσεων, η απόλυτη εξάρτηση τους από τον εργοδότη, οι πολύπλοκες και περιπλεγμένες διαδικασίες παραπόνων, δημιουργούν μια κατηγορία ανθρώπων που πιο πολύ προσμοιάζουν με σύγχρονους σκλάβους και όχι με εργαζόμενους, σημειώνει η ΠΕΟ και επαναλαμβάνει την απαίτηση της για αλλαγή των ρυθμίσεων που διέπουν την παραχώρηση έγκρισης άδειας εργασίας, τη διαδικασία ρύθμισης των όρων απασχόλησης και τη διαδικασία εξέτασης παραπόνων για τους οικιακούς εργαζόμενους. “Όλα τα πιο πάνω ζητήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τη διαδικασία που καλύπτει όλους του εργαζόμενους στην Κύπρο,   να μεταφερθούν κάτω από το Υπουργείο Εργασίας και όχι κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως ισχύει σήμερα και να διαλαμβάνονται από τις πρόνοιες του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων”.

Αυτός ο μηχανισμός, αναφέρει η ΠΕΟ, πρέπει να διαλαμβάνει  τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην ρύθμιση του πλαισίου και των όρων απασχόλησης και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του. “Αυτά τα ζητήματα κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να περιληφθούν και να διασαφηνισθούν ενόψει και της συζήτησης για κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ) για τους οικιακούς εργαζόμενους”.