Όχι άλλο αίμα εργαζόμενου στο μεροκάματο

363

Ακόμη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συγκλόνισε χθες την Κύπρο. Ακόμη ένας εργαζόμενος δεν επέστρεψε στην οικογένεια του από την εργασία του.

Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταντήσει μάστιγα, τονίζει σε ανακοίνωση της ΠΕΟ προσθέτοντας ότι ακόμη είμαστε στα μέσα της χρονιάς και ήδη έχουμε επτά θανατηφόρα ατυχήματα. “Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα και πρέπει άμεσα να ληφθούν δραστικά μέτρα για αναχαίτηση της μάστιγας των εργατικών ατυχημάτων.”

Δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας θέτοντας έτσι τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, τονίζει η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι η ασυδοσία και η μη εφαρμογή από μεγάλη μερίδα εργοδοτών των υποχρεώσεων που η νομοθεσία προβλέπει, δυστυχώς οφείλεται και στην αδυναμία του Υπουργείου Εργασίας να ασκήσει αποτελεσματικό και συστηματικό έλεγχο των χώρων εργασίας.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, επιφορτισμένο με το καθήκον της εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει ευθύνη να πατάξει την παρανομία και την ανευθυνότητα των εργοδοτών που βάζουν το κέρδος πάνω από την ζωή και αρτιμέλεια των εργαζομένων τους.

Η ΠΕΟ για ακόμη μια φορά καλεί τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν από την νομοθεσία και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τους . Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα μετά την εργασία τους να επιστρέφουν στις οικογένειες τους υγιής, με ασφάλεια και αρτιμελής .

“Ταυτόχρονα καλούμε την κυβέρνηση να στελεχώσει κατάλληλα το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα και να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εκτελεί τον εποπτικό του ρόλο για την εφαρμογή της νομοθεσίας”.

Όχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΟ.