Όχι σε κατώτατο μισθό που θα διαιωνίζει την φτηνή εργασία

629

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ξεκαθάρισε μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για τον κατώτατο μισθό πως η Ομοσπονδία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνήσει στην εισαγωγή κατώτατου μισθού που θα διαιωνίζει την φτηνή εργασία χωρίς αξιοπρέπεια.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη για συζήτηση του θέματος του κατώτατου μισθού, έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές Οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Διαπιστώθηκε απόσταση τόσο μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης όσο και μεταξύ των θέσεων των εργοδοτικών Οργανώσεων αφού εκφράστηκαν θέσεις από τους εκπροσώπους των εργοδοτών που παραπέμπουν στην διαιώνιση της φτηνής εργασίας χωρίς αξιοπρέπεια.  Για το λόγο αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον διάλογο η τοποθέτηση της κυβέρνησης γύρω από τα σοβαρά ζητήματα όπως είναι το ύψος του μισθού και το ποιους θα καλύπτει ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι με τις προτάσεις αυτές θα δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

Στις δηλώσεις της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους υπενθύμισε πως ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό δεν ξεκίνησε τώρα αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όπως τόνισε, για την ΠΕΟ η συζήτηση για την εισαγωγή κατώτατου μισθού πρέπει να καταλήξει στην απόδοση αξιοπρεπών όρων απασχόλησης σε όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν. «Αξιοπρεπείς όροι απασχόλησης σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάμε πίσω από αυτό που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με φόρμουλες και με ποσοστά. Έχει σχέση με το τί χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και πρέπει να τους αποδώσουμε αξιοπρέπεια και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο των εργαζομένων φτωχών», είπε.

Η Σ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως η ΠΕΟ δεν θα αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση κατώτατο μισθό που θα διαιωνίζει μισθούς φτώχειας και θα τυποποιεί και θα θεσμοθετεί με βούλα διατάγματος ή νόμου μια ομάδα εργαζομένων, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, ότι θα ζει με μισθούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η ΠΕΟ απέστειλε εδώ και αρκετές μέρες συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα που πρέπει να διέπουν την ρύθμιση κατώτατου μισθού στην Κύπρου όπως είναι το ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να διαβρώσει τους συμφωνημένους κατώτατους μισθούς από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ταυτόχρονα, στις θέσεις της ΠΕΟ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το εβδομαδιαίο ωράριο που πρέπει να καθοριστεί ότι θα διέπει τον κατώτατο μισθό. «Οι θέσεις μας είναι πλήρως συμβατές και με αυτά που συζητούνται αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κατώτατο μισθό», είπε και επανέλαβε πως σε καμιά περίπτωση η ΠΕΟ δεν θα αποδεχθεί ρυθμίσεις κατώτατου μισθού που θα μας πηγαίνουν πίσω και όχι μπροστά.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων θα συνεχιστεί με τον νέο Υπουργό Εργασίας.