28ο Συνέδριο ΠΕΟ: Ογδόντα χρόνια αγώνων – δυνατά μπροστά

295

Με σύνθημα «ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

Εκατοντάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου, από όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι Συντεχνίες της ΠΕΟ, συλλογικά, δημοκρατικά, με κριτική και αυτοκριτική, θα αποτιμήσουν τη δράση της ΠΕΟ την προηγούμενη τετραετία, θα καθορίσουν στόχους και κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια και θα εκλέξουν το νέο Γενικό Συμβούλιο το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τη νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Το Συνέδριο της ΠΕΟ πραγματοποιείται σε δύσκολες και ιδιόμορφες συνθήκες, αναφέρεται και προστίθεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχεί η πανδημία του covid-19, όμως oι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με την απειλή της ασθένειας αλλά και με την εργασιακή αβεβαιότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. “Ακόμα και σε αυτή την περίοδο, που το διακύβευμα είναι πανανθρώπινο και αφορά την υγεία και τη ζωή, οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνεχίζονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου.”

Στην χώρα μας μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το αδιέξοδο στο κυπριακό μονιμοποιείται και η διχοτόμηση παγιώνεται. Η ΠΕΟ, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση και μαζί με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα για λύση του κυπριακού και την απαλλαγή από την ξένη στρατιωτική παρουσία, την αποτροπή της διχοτόμησης και την επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι απανωτές κρίσεις, αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, η ΠΕΟ συνεχίζει τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες για ζωή με αξιοπρέπεια όχι μόνο για τους λίγους αλλά για τους πολλούς, για αυτούς που με την εργασία τους δημιουργούν τον πλούτο.

Ακόμα και μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που ανασκοπεί το επερχόμενο Συνέδριο, η ΠΕΟ πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους όπως είναι για παράδειγμα η ανανέωση των συμβάσεων στην Οικοδομική και Ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου επιτεύχθηκαν όχι μόνο βελτιώσεις στους όρους απασχόλησης αλλά κυρίως η νομοθετική κατοχύρωση βασικών προνοιών των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων που ανοίγουν το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις, υπογραμμίζει η ΠΕΟ σημειώνοντας πως κυρίαρχη προτεραιότητα στις σημερινές συνθήκες είναι ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. “Προμετωπίδα των διεκδικήσεων στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο είναι η νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση κατώτατου μισθού και μίνιμουμ όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους μέσα από διαδικασία η οποία να σέβεται και να στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε κλάδο, οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν κατώτατο μισθό και μίνιμουμ ωφελήματα, επειδή όμως πολλοί εργοδότες δεν τα σέβονται και δεν τα εφαρμόζουν, η απαίτηση της ΠΕΟ είναι να καταστούν νομικά υποχρεωτικά.” Εκεί όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, η ΠΕΟ ζητά να καθορίζεται κατώτατος μισθός και άλλα ωφελήματα μέσα από ένα τριμερή μηχανισμό, στη βάση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων.

Η ΠΕΟ διεκδικεί παράλληλα ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, το οποίο να συμβάλει στη δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου ώστε να μην φορτωθεί ξανά ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων.

Η ΠΕΟ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

– Επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους και κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους αποφασίζουν να ασκήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

– Βελτιώσεις στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

– Ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να αποτελέσουν στην πράξη την ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας και να είναι σε θέση να προσφέρουν έγκαιρη και ποιοτική περίθαλψη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη.

– Πλήρη επαναφορά και καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ.

– Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

– Δημιουργία υποδομών για φύλαξη και φροντίδα παιδιών και στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας.

– Προγράμματα κοινωνικής στέγης για χαμηλά αμειβόμενους και ευάλωτες ομάδες.

– Πολιτικές εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων.