31χρονη καπετάνισσα αψήφησε τον Σαλβίνι και διέσωσε μετανάστες

337

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch,  με την Καρόλα Ράκετε πλοίαρχο, περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου. Την Τετάρτη 26 Ιουνίου εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αψηφώντας διαταγή από τη Ρώμη να μείνει μακριά. Έντεκα μετανάστες είχαν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η καπετάνιος Καρόλα Ράκετε αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης. «Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch .

Σύμφωνα με διάταγμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, έχει την εξουσία να αρνείται την πρόσβαση στα εθνικά χωρικά ύδατα πλοίων που θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και να τους επιβάλλει πρόστιμο.

Στο μεταξύ, η Sea-Watch, πέραν από τη φραστική αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι και το τόλμημά της να σπάσει τον αποκλεισμό του, είχε προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Όμως το δικαστήριο αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας όμως τις ιταλικές αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους. Η Ιταλία χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρα ταύτα η Καρόλα Ράκετε, η νεαρή πλοίαρχος του σκάφους, δεν υπάκουσε εσκεμμένα ούτε σε αυτή την απαγόρευση, ούτε στην απαγόρευση Σαλβίνι. «Είμαι έτοιμη να πάω στη φυλακή γι΄αυτό», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως τηρεί το ναυτικό δίκαιο. Αψηφώντας τον κίνδυνο της φυλάκισης ή της ποινής των 50.000 ευρώ επέμεινε να ελλιμενιστεί το σκάφος και να αποβιβαστούν οι μετανάστες. Οι 40 μετανάστες που ήταν επί 17 ημέρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, αποβιβάστηκαν τελικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λαμπεντούζα.

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι κατήγγειλε “μια πολεμική ενέργεια” ζητώντας ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για την 31 ετών Γερμανίδα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη δέσμευση του σκάφους και ένα γερό πρόστιμο για τη ΜΚΟ.

Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Η Ρακέτε λέγεται ότι ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: “Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας”, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.

Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

Με τον ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο, τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

“Έβγαλαν τις μάσκες τους: Αυτοί είναι εγκληματίες”, δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook μετά τον ελλιμενισμό του Sea-Watch στη Λαμπεντούζα. “Είναι ωραίο να λένε ‘σώζουμε ζωές’, αλλά παραλίγο να σκοτώσουν ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους”.

Όμως ο κόσμος είναι με τη νεαρή πλοίαρχο. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από 220.000 ευρώ για τυχόν δικαστικά έξοδα ή πρόστιμα.